Izraksti no tiesas sprieduma krimināllietā par vardarbību ģimenē: Sievieti sit gan vīrs, gan dēls...

Lai mazinātu vardarbību ģimenē, kas vērsta pret sievieti,  turpinām publicēt cietušo sieviešu pieredzi, aicinot — ja arī tu vai tava draudzene cieš no vardarbības, meklē palīdzību!

FOTO: Shutterstock.com

Pirms pusnakts Ilga ieradās pie kaimiņiem un lūdza aizvest uz slimnīcu, viņu bija sitis dēls. Kad ir iereibis, viņš vienmēr uzsāk strīdu ar māti. Tonakt viņš vairāk kārt sita mātei pa galvu. Ilga patvērās savā istabā, bet dēls, ienācis, piespieda māti atzīt, ka viņa dēlam ir parādā tūkstoš latu. Tad viņš ar kāju spēra mātei pa galvu.

***


Viņš bija dusmīgs un agresīvs. Bez jebkāda iemesla viņš uzbruka Irīnai, vilka aiz matiem pa dzīvokļa grīdu, tad satvēra aiz kakla un sāka žņaugt bērna klātbūtnē. Irīna mēģināja bēgt. Viņš aiz matiem rāva viņu prom no ārdurvīm, nogrūda zemē un ar kāju piespiedis Irīnas ķermeni pie grīdas, ar dūri sita pa galvu.

***

Novembrī, tā bija Lāčplēša diena, viņš bija mazliet iedzēris un sastrīdējās ar draudzeni. Tāpat, bez acīmredzama iemesla, viņš ar nazi iedūra savai draudzenei vēderā. Martai bija gandrīz 4 cm gara un dziļa durta brūce vēdera priekšējā sienā.

***

Marina tovakar bija savā Rīgas dzīvoklī. Viņas vīrs pārnāca vēlu kopā ar draugu. Vīrs sadusmojās, ka Marina nav padarījusi visus darbus mājās. Dusmās viņš rupji lamāja sievu un rāva aiz matiem. Kad Marina aizgāja gulēt, viņš sāka sist guļošo sievu. Marinai sita ar dūri pa vēderu, rokām, kājām, galvu un krūtīm. Viņa gribēja zvanīt policijai. Vīrs Marinu spēra ar kājām, lai atņemtu mobilo telefonu.


Tieši Jāņu naktī, visi jau bija aizgājuši gulēt, viņi sastrīdējās. Liene nebija izdzērusi pat glāzi alus, viņas vīrs bija krietni iedzēris. Viņš tīši daudzkārt sita Lienei pa seju un ar dūri vairāk kā desmit reizes iesita pa krūtīm, kamēr Liene nokrita zemē. Tad viņš turpināja Lieni spārdīt ar kājām. Viņš savu sievu turpināja sist arī pēc tam, kad Liene bija vērsusies policijā.

***

Anna ar vīru un bērniem savā saimniecībā pārkrāva sienu. Kad sākuši strādāt, vīrs bijis neapmierināts, Anna neko neesot pratusi izdarīt viņam pa prātam. Pirms pusdienlaika abi sastrīdējušies un vīrs iemetis Annai kājā siena dakšas. Tiesā viņš neatzina savu vainu, jo dakšas esot izslīdējušas no rokām. Anna baidās, jo vīrs viņai draud.

***

Pagājušajā ziemā strīda laikā Ļubai dēls tīšuprāt iespēra divas reizes ar kāju pa seju. Māte atteicās dot dēlam naudu. Pēc smagā spēriena Ļubai bija smadzeņu satricinājums un vairāki asinsizplūdumi uz sejas un matos. Ļuba zināja, ka iepriekš dēls bija sitis savu meitu.

***

Reklāma
Reklāma


Alise bez vecāku atļaujas kopā ar draudzeni bija aizgājusi līdz upei. Viņas nepeldējās, tikai gribēja apskatīties jaunās pīlītes. Kad Alise atgriezās mājās, tēvs viņu sodot sita. Ar siksnu tēvs iesita mazgadīgajai meitai pa galvu, tad sita pa muguru, rokām un kājām. Pēc notikušā mamma biežāk un mīļāk sarunājās ar Alisi.

***


Sarmas vīrs pēdējā gada laikā bieži smēķēja marihuānu. Viņš bija nomākts un drūms. Bija jau diezgan vēls, gandrīz desmit vakarā, kad viņi nāca mājās. Pēkšņi viņš sadusmojās un turpat uz ielas iesita Sarmai pa seju, viņš saķēra sievu aiz matiem un sita ar dūri pa galvu. Sieviete bēga, viņš panāca un turpināja sist Sarmu. Ilgstošās fiziskās un garīgās ciešanas Sarmai ir radījušas nopietnas veselības problēmas.

***

Laima dzīvo nereģistrētā laulībā. Viņiem ir kopīga saimniecība un jāaudzina 8 gadus vecā meita. Viņš bija greizsirdīgs un bieži pārmeta Laimai neuzticību. Kad Laima pēcpusdienā atgriezās no ārsta, viņš iegāja viņas istabā un ar govs ķēdi sāka sist Laimai pa rokām un muguru, kliedzot, aizdomās par Laimas nodevību. Bez virsdrēbēm un neapautām kājām Laima sniegā skrēja pēc palīdzības pie kaimiņiem.

***

Viņš sevi par vainīgu neatzīst, jo bijis uztraucies par sievu — tovakar neesot varējis sievu sameklēt ne pie draudzenes, ne viņas darbavietā, neesot varējis arī sazvanīt. Nākamajā rītā viņš gaidīja Inesi pie darba. Kad Inese izkāpa no autobusa, viņš sievietei sita pa seju līdz sieviete pakrita, tad satvēris aiz drēbēm vilka pāri ielai. Inesei trūka elpa. Viņš piecēlis Inesi, turpināja sist. Kolēģe izsauca ātro palīdzību. 



Informācija no tiesas sprieduma krimināllietā par vardarbību ģimenē
Palīdzību meklē Resursu centrā sievietēm Marta, www.marta.lv  
Tālrunis: 80002012; 28300115; 67388184