Kā pareizi kopt visgrūtāk kopjamo zonu - kakla ādu

Bieži aizmirsta, taču tik svarīga mūsu ķermeņa zona – kakla un dekoltē āda. Tā jākopj ar tādu pašu rūpību kā sejas āda. Konsultē skaistuma klīnikas 4. Dimensija kosmētiķe Terēze Beļkova un salona Lēdija kosmētiķe Ketija Bojāre.

Kakla āda - visgrūtāk kopjamā zona, par ko bieži aizmirst

FOTO: Shutterstock.com

Kakla āda - visgrūtāk kopjamā zona, par ko bieži aizmirst

Āda kakla un dekoltē zonā ir jutīgāka un plānāka, un ādas novecošanās šeit notiek daudz straujāk. Kakla ādas struktūra ir līdzīga ādai ap acīm, un abas šīs jutīgās zonas ātrāk zaudē elastību un mitrumu, tādēļ tām jāpievērš dubultuzmanība. Kakla un dekoltē zona ir spēcīgi pakļauta apkārtējās vides ietekmei – saulei, solārijam, salam, vējam un citiem kairinājumiem. Ja šī zona netiek kopta, ādas novecošanās procesi rit savu gaitu un parādās krunciņas, pigmentācija, ādas atslābums, un, lai arī sejas āda ir kopta, nekopts kakls un dekoltē zona radīs visai sliktu estētisku iespaidu. Ir grūti noteikt konkrētas vecuma robežas, kad labāk sākt rūpēties par kakla un dekoltē ādu. Jāsāk rīkoties, pirms parādījušās pirmās grumbiņas. Tālāko lielā mērā nosaka ikdienas paradumi, darba un dzīves apstākļi, kā arī veselības stāvoklis un kaitīgie ieradumi.

Ir grūti noteikt konkrētas vecuma robežas, kad labāk sākt rūpēties par kakla un dekoltē ādu. Jāsāk rīkoties, pirms parādījušās pirmās grumbiņas.

 

Kopšanas līdzekļus katra izvēlas atbilstoši savam čaklumam.
•    Ja esi čakla un tev patīk lietot dažādus kopšanas līdzekļus, vari izvēlēties kopšanas līdzekļus sejai un kakla un dekoltē zonai atsevišķi.
•    Savukārt, ja šis variants šķiet pārāk sarežģīts, kakla un dekoltē zonai vari lietot tos pašus līdzekļus, kas paredzēti sejas ādas kopšanai. Galvenais, lai kakla un dekoltē zonai tiktu kaut neliela daļa tavas uzmanības.

Reklāma
Reklāma


Runājot par kosmētisko līdzekļu izvēli šīs delikātās zonas kopšanai, var minēt tādus zīmolus kā Lierac, Biodroga, Guinot un daudzus citus, bet pareizāk būtu doties uz konsultāciju pie kosmētiķes, kas palīdzētu izvēlēties tieši tev piemērotāko kosmētisko līdzekli. Ikdienā neaizmirsti par kakla ādu rūpēties tikpat saudzīgi kā par seju.

Uzmanību!
Kakla ādu kopj virzienā no kakla bedrītes uz augšu, bet sānos – no ausīm uz leju. Tieši šādi veic gan attīrīšanu (ar losjonu vai pieniņu), gan vieglām kustībām iemasē krēmu, gan uzliek masku un noņem maskas atlikumu. Var arī pamasēt ar sausu frotē dvieli, pārāk neberžot un ievērojot virzienu – pašmasāža uzlabos asinsriti. Savukārt dekoltē zonu un krūtis kopj virzienā ap krūts zirnīti un uz augšu līdz pat kakla bedrītei.

10 uzdevumi
To vari arī tu!

Lai saglabātu skaistu kakla un dekoltē ādu, jāatceras:
1.    staigā paceltu galvu;
2.    neguli uz augsta spilvena un nelasi guļus;
3.    valkā atbilstoša izmēra krūšturi. Ja ilgstoši nenēsā krūšturi, krūšu muskuļi zaudē tvirtumu un āda izstiepjas, savukārt pārāk ciešs krūšturis rada papildu slodzi krūšu un kakla zonai, veicinot pāragru tās novecošanu;
4.    izvairies no sauļošanās dabiskā saulē un solārijā. Lai izvairītos no saules izraisītiem ādas bojājumiem, aktīvās saules periodā ikdienā lieto krēmus ar saules aizsargfiltriem;
5.    pēc sauļošanās un ūdens peldēm kakla un dekoltē zonai uzklāj krēmu ar tonizējošu un mīkstinošu iedarbību, kas regulē mitruma līmeni ādā un veicina ādas struktūras atjaunošanos;
6.    ik dienu veic vingrojumus kakla un dekoltē muskuļu nostiprināšanai. Vari doties pie ārstnieciskās vingrošanas speciālista, kurš izstrādās īpašus vingrojumu kompleksus, lai nodrošinātu kakla un dekoltē zonas muskuļu nostiprināšanu.
7.    ādas attīrīšanai lieto piemērotus kosmētiskos līdzekļus, kas nodrošina saudzīgu ādas attīrīšanu, nevis attaukošanu;
8.    reizi nedēļā vai divās veic vieglu pīlingu vai lieto skrubi tieši tāpat kā sejai;
9.    šīs delikātās zonas ādu var palutināt, papildus lietojot tādus ādas kopšanas līdzekļus kā aktīvi fluīdi (kursa veidā) un kopjošas maskas (reizi nedēļā vai divās);
10.    lielisks palīgs kakla un krūšu ādas nostiprināšanā ir kontrastduša, ko veic pārmaiņus ar karstu un aukstu ūdens strūklu, masējot dekoltē zonu un kaklu no augšas uz leju;
Ievērojot šos nosacījumus un izpildot tos cītīgi un ar iedvesmu, kakla un dekoltē āda saglabāsies skaista, tvirta un mirdzoša.


Kopjošu vai atjaunojošu?
Skaistumkopšanas saloni piedāvā kopjošas un ādu atjaunojošas procedūras.
•    No kopjošajām procedūrām var minēt dažādu veidu masāžas, mitrinošas, barojošas un nostiprinošas maskas. Šīs procedūras tiek veiktas ādas novecošanās profilaksei.
•    Savukārt ādu atjaunojošām procedūrām piemīt dziļāka, intensīvāka iedarbība. Tās tiek veiktas, lai novērstu pirmās ādas novecošanās pazīmes un kavētu ādas novecošanās procesu attīstību ādā. No šīm procedūrām var minēt ķīmisko pīlingu procedūras, aparāttehnoloģiju pielietošanu skaistumkopšanā, mezoterapiju, dažādas citas estētisko injekciju metodes, gaismas (foto) terapiju u.c.
Lai izvēlētos kādu konkrētu no minētajām metodēm, ieteicams iepriekš konsultēties ar skaistumkopšanas speciālistu, veikt nepieciešamo ādas diagnostiku, noskaidrot ādas bojājumu pakāpi un sastādīt terapijas plānu, lai pēc iespējas ātrāk sasniegtu vēlamo rezultātu.

Jautājums: Gandrīz visām sievietēm (pat jaunībā!) ir paralēlas rievas uz kakla. Dažkārt tās novērojamas pat bērniem... Kāpēc?

Atbild Terēze Beļkova: Šīs grumbiņas veidojas no nepareizas stājas. Bieži varam redzēt, ka bērns iet, galvu noliecis, sagumis, nereti bērni arī pie rakstāmgalda sēž nepareizi, naktīs guļ uz augstiem spilveniem, lasa vai spēlē datorspēles pusguļus, un tā tiek iegūtas šīs pirmās grumbiņas.

Vienkārši vingrojumi
Muskuļi ir ļoti noslogoti, atrodas nepārtrauktā kustībā, tāpēc, lai saglabātu jaunavīgu kakla ādu, tie jāvingrina. Vingrojumi ir ļoti vienkārši, mēs tos varam izpildīt gan no rīta vannas istabā, gan gultā pirms gulētiešanas. Vislabāk, protams, ir doties uz konsultāciju pie fizioterapeita un lūgt, lai speciālists izstrādā individuālu programmu tieši tev. Tas ir svarīgi, lai zinātu, ko un kā pareizi darīt, lai nenodarītu sev pāri un pēc iespējas ātrāk sasniegtu vēlamo rezultātu. Pati konsultācija nemaksā dārgi un neaizņem daudz laika, bet tā sniedz tieši to, kas mums katrai vajadzīgs – pirmo soli uz skaistu kaklu un dekoltē. Taču, ja šobrīd tam nav laika, veic vismaz mūsu speciālistu piedāvātos vingrinājumus. Tie ne tikai uzlabos kakla muskulīšus un kakla ādas tvirtumu, bet palīdzēs cīnīties arī ar tādu problēmu kā dubultzods.

Piedāvā Terēze Beļkova:
1.    staigā augsti paceltu galvu pat tad, ja esi ļoti noskumusi;
2.   izbāz mēli un mēģini aizsniegt degungalu, stiep mēli tik tālu, cik vien vari. Kustību atkārto vairākkārt, pamīšus sniedzoties pie deguna un stiepjot uz priekšu (labāk to darīt savā vannasistabā!);
3.    sasprindzini un atbrīvo kakla muskuļus, atkārto to vairākkārt.

Piedāvā Ketija Bojāre:
1.    atslābini seju, izvirzi uz priekšu apakšējo žokli tik tālu, lai sajūti kakla sasprindzinājumu, nofiksē, tad aizver muti, atslābini seju, un turpini vēl (sākumā 10 piegājieni, optimāli – 25 piegājieni);
2.    atslābini seju, izbāz mēli no mutes uz zoda pusi tik tālu, lai mēle justu sasprindzinājumu (optimāli – 25 piegājieni);
3.    vēl var stipri piepūst vaigus, noturēt un izpūst (20 piegājieni), bet šis vingrinājums vairāk domāts sejas ovālam.