Kāpēc jauno gripu dēvē par cūku gripu?

Tagad mēs sāksim rukšķēt! — daudzi smejas, uzzinājuši savas slimības diagnozi — cūku gripa.

FOTO: Inga Akmentiņa-Smildziņa

Kā informē portāls www.kasjauns.lv, jaunā gripa sākotnēji tautas valodā tika dēvēta par “cūku gripu”, jo, analizējot vīrusa sastāvu, tajā tika konstatēta līdzība ar gripas vīrusu, kas izraisa saslimšanu cūkām. Turpmākā vīrusa analīze parādīja, ka jaunais vīruss ir dažādu genomu sajaukumu kombinācija, tāpēc nebija pamata turpināt šo vīrusu saukt neprecīzajā vārdā — cūku gripa. Ņemot vērā to, ka šis vīruss bija līdz šim nezināms un spēja strauji izraisīt saslimšanu cilvēkiem līdzīgi kā sezonālā gripa, tam tika dots nosaukums “jaunā gripa A(H1N1)”.

Ko nozīmē jaunais A(H1N1) gripas vīruss?       
Jaunā gripa (agrāk saukta arī par cūku gripu) ir līdz šim nezināms, tātad jauns gripas vīrusa apakštips, ko izraisa A gripas vīruss A(H1N1).  Šis vīruss satur jaunu gēnu segmentu kombināciju — to veido cūku, putnu un arī cilvēka gripas vīrusa genoma segmenti. Jaunā gripa ir lipīga un izraisa cilvēku saslimšanu, infekcija var pāriet no cilvēka uz cilvēku.

Kā var inficēties ar “cūku gripu”?
Jaunā gripa no cilvēka uz cilvēku izplatās tāpat kā ik gadu sezonālā gripa — ieelpojot (ar acīm nesaredzamus) slima cilvēka kakla un deguna sekrētus, kurus viņš izdala runājot, klepojot vai šķaudot.
Inficēties iespējams arī pastarpināti — kad pilieni no slima cilvēka elpceļiem nonāk uz dažādām virsmām (traukiem, rokturiem, krāniem u. c.). Vesels cilvēks var inficēties, pieskaroties šīm inficētajām virsmām un tālāk savai mutei un degunam. Tāpēc sabiedrības veselības speciālisti tiek bieži atgādina, ka tīras rokas pasargā no saslimšanas. Cilvēku saslimšanas gadījumi pēc kontakta ar cūkām vai citiem dzīvniekiem nav zināmi. Arī vīrusa izcelsmes vieta nav noskaidrota.

Vai jaunā gripa ir nāvējoša, kā rīkoties gripas epidēmijas laikā un kam ir visaugstākais inficēšanās risksvairāk par to lasi šeit, www.kasjauns.lv.
 

Reklāma
Reklāma