Kā noteikt, vai esi slims ar „cūku gripu”?

Pēc ārējām izpausmēm tā sauktā „cūku gripa” jeb pandēmiskās gripa A(H1N1) ne ar ko sevišķi neatšķiras no parastās gripas. Kurš tieši gripas vīruss jūs „aplaimojis”, var noteikt laboratorijā. Taču šī informācija būs noderīgāka epidemiologiem, lai saprastu jaunās gripas izplatīšanās ceļus un ātrumu. Ārstēšana neatšķiras gandrīz nemaz, informē www.kasjauns.lv.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Gripa parasti sākas ļoti strauji — slimnieks parasti pat atceras cikos. Strauja temperatūras celšanās virs 38 grādiem, stipras galvassāpes, muskuļu sāpes, „laušana” kaulos, nespēks, sāpes rīklē, sauss kairinošs klepus, sāpes aiz krūšu kaula. Šogad dažiem A/H1N1 gripas pacientiem bija vērojamas arī vēdersāpes, nelaba dūša, biežāka vēdera izeja.

Šogad dažiem A/H1N1 gripas pacientiem bija vērojamas arī vēdersāpes, nelaba dūša, biežāka vēdera izeja.


Ja sākas gripas pirmās pazīmes, slimniekam jāpaliek mājās, jāliekas gultā un jāzvana ģimenes ārstam. Izjautājot par iespējām „saķert” tieši cūku gripu, ārsts izlems, vai nepieciešams analīzēm paņemt iztriepi no rīkles un nosūtīt to izmeklēšanai uz Latvijas Infektoloģijas centru. Ārstēšana gan no tā maz atšķirsies. Pārsvarā „cūku gripa” norisinās vidēji smagi, taču iespējami sarežģījumi un pat nāves gadījumi. Tāpēc smagākos gadījumos slimnieks nogādājams slimnīcā. Mājās slimnieks jāizolē pēc iespējas atsevišķā telpā vai aiz aizslietņa 7 dienas vai līdz klīnisko simptomu izzušanai.

Šosezon divas gripas
Gripa bez komplikācijām beidzas 5 dienu laikā, taču tai mēdz būt sarežģījumi — visbiežāk plaušu karsonis. Remantadīns uz „cūku gripu” neiedarbojas. Ja būs nepieciešams, ārsts var izrakstīt kādu no pretvīrusu preparātiem oseltamiviru vai zanamiviru. Šīs pašas zāles, iespējams, būs jālieto profilakses nolūkos cilvēkiem, kas bijuši ciešā kontaktā ar vājinieku.
Cūku gripas izslimošana nerada pilnīgu imunitāti pret parasto gripu — tātad šosezon iespējams izslimot ar divām gripām. Lai pasargātos pret ikgadējo sezonālo gripu, iespējams vakcinēties. Lai izbēgtu no gripas sarežģījumiem — plaušu karsoņa, var potēties arī pret pneimokoku infekcijas. Protams, šīs potes cels arī organisma nespecifisko imunitāti un, iespējams, pasargās no „cūku gripas” taču pagaidām nav veikti pētījumi, kas to apliecinātu. Eiropā šobrīd reģistrētas trīs vakcīnas pret jauno gripas vīrusu, taču pagaidām tā brīvā pārdošanā nav nevienā no Eiropas valstīm.

Autore: Anda Leiškalne, www.kasjauns.lv
 

Reklāma
Reklāma