10 padomi, kā izvairīties no saaukstēšanās un gripas

Vienkārši, bet efektīvi padomi, kā izvairīties no saaukstēšanās, vīrusiem un gripas! Konsultē ģimenes ārste Dace Pavlova, ģimenes ārsta prakse Ādažos.

Imunitātes pamatprincipi – vairāk dārzeņu, augļu un graudaugu produktu.

FOTO: Shutterstock.com

Imunitātes pamatprincipi – vairāk dārzeņu, augļu un graudaugu produktu.

* Labais draugs ķiplociņš. Ķiploks, kā zināms, ir lielisks dabīgais organisma aizsarglīdzeklis un baktericīds jeb baktēriju iznīcinātājs (piemēram, zināms, ka tas iznīcina vairāk kā 500 stafilokoku paveidus). Apēsts, iedzerts (sasmalcināts tējkarotē ar ūdeni), iekarināts kaklā, virs bērna gultiņas, šeit iespējami visplašākie radošie risinājumi.

* Dzērvenes – dabīgā C un K vitamīna avots. Aizsargās bērniņa urīnceļus no inficēšanās. Svaigas, ar medu vai pūdercukuru vai vienkārši tāpat. Ja tomēr šķiet par skābu, vari uzvārīt dzērveņu morsu vai dzert dzērveņu sulu, kam pievienots medus.

* Smilšērkšķi ir lielisks vitamīnu (karotinoīdu) avots, no kā organismā veidojas A vitamīns, veicinot normālu vielmaiņu, šūnu augšanu un attīstību, paaugstinot gļotādu izturību un neuzņēmību pret infekcijām. Ja pietiek pacietības, smilšērkšķu ievārījumu, želeju vai sulu varam pagatavot paši, bet var arī nopirkt gatavu. Ievārījums garšos gan uz maizītes, gan pievienots tējai vai vienkārši kā karsts vitamīniem bagāts dzēriens.

* Svaigs gaiss un tīrība. Noteikti reizi dienā kārtīgi izvēdini telpas. Un, neaizmirsti, ka putekļi ir visbiežākie deguna un kakla gļotādu kairinātāji, kas var izraisīt ne vien iesnas vai klepu, bet arī alerģiju. Mitrā tīrīšana ir būtisks priekšnosacījums. Īpaši par to jādomā, ja mājās ir mājdzīvnieks vai tepiķi, kuri regulāri jātīra un jāatbrīvo no putekļiem un spalvām. Ideāli, ja atrodi dienā vismaz stundu laika, ko pavadīt ārā – svaigā gaisā!

* Miegs un atpūta. Pārguruši un neizgulējušies esam garšīga ēsma vīrusiem.

*Pirts kopš sentēvu laikiem bijusi ne vien miesas un gara tīrības svētnīca, bet arī lieliska organisma norūdīšanas vieta. Šīm funkcijām vislabāk atbildīs slapjā pirts ar slotiņām un kārtīgu pēršanos, tomēr arī saunā varam baudīt karstuma un aukstuma kontrastus, kā arī ēterisko eļļu inhalācijas. Lai bērni mums pievienotos pirtī, nekādā gadījumā nemēģiniet neko uzspiest, tikai radiet interesi par to, tāpat arī pastāstiet par elementāro drošību pirtī. Pirmās reizes mazajam pirtī ieteicams uzturēties neilgi. Sākumā bērnam ir pilnīgi pietiekoši uzturēties pirtī  60 grādu temperatūra dažas minūtes un ne vairāk kā divas reizes tikt nopērtam vienā reizē. Vēlāk varat pamazām palielināt atrašanas ilgumu.

* Sabalansēta ēdienkarte jāievēro ne vien vasarā, kad viss tepat pa rokai, zaļš un svaigs. Būtiski to nepiemirst arī rudenī un ziemā, kad sākas vīrusu laiks un vitamīni kļūst īpaši svarīgi. Diemžēl mums neizdosies vasarā pieēsties vitamīnus tā, lai pietiktu visai ziemai, tādēļ par to, kas ir mūsu un bērnu ēdienkartē, ir jādomā visu gadu. Pamatprincipi zināmi – vairāk dārzeņu, augļu un graudaugu produktu.

* Svaigi spiesta sula. Glāze svaigas sulas pirms brokastīm būs kārtīga vitamīnu un enerģijas deva visai dienai. Sulas vēlams dažādot, kā arī jaukt kopā dažādās kombinācijās. Garšai var pievienot medu, smilšērkšķu, kļavu sīrupu, dārzeņu sulai pikantu garšu piedos ķiplociņš, zaļumi, kādas garšvielas, kuras nesatur sāli.

* Pareiza apģērba un apavu izvēle. Ir teiciens – nav slikta laika, ir tikai nepiemērots apģērbs, kas lielā mērā atbilst patiesībai. Šeit īpaši jādomā par gumijniekiem un gumijoto lietus apģērbu bērniem, kuru uzvelkot uz vairākām stundām, nodrošinām slapju muguru un sasvīdušas kājas. Noģērbjoties, tas ir ātrs veids kā tikt pie saaukstēšanās. Tātad, pie malas modi, izvēlamies pietiekami siltu un elpojošu apģērbu un apavus. Iegādājoties mazajam gumijniekus, varbūt labāk izvēlēties bez siltinājuma un iekšā ievilkt vilnas zeķītes, kas mazinās kāju svīšanu un, kuras, vajadzības gadījumā, varēsi nomainīt.

* Kustības. Ja tam visam vēl pievienojam kustību un prieku, vīrusiem tik viegli mums nepiekļūt. Kustība, tieši tā, kura dāvā visvairāk prieka – peldēšana, deja, skrējiens, lai kas tas arī nebūtu, tas viss ir ar absolūtu plusa zīmi mūsu veselībai un cīņai ar vīrusiem.

 

Reklāma
Reklāma