Divgadnieks naktīs slikti guļ - mostas un raud

„Mans bērniņš (2 gadi) naktīs slikti guļ. Ģimenes ārsts mums ieteica dot nomierinošu sīrupiņi, kas veicina labu miedziņu, bet bērns mostas naktī augšā un čīkst. Kad paņemam viņu blakus, arī nav labi. Nesaprotam, ko darīt, varbūt vērsties pie kāda speciālista?” Padomu sniedz geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre Aija Baha-Velvele.

Foto iesūtījusi Karīna Burmistrova, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Karīna Burmistrova, mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma

„Es varu saprast Jūsu bažas par to, ka mazulis naktīs slikti guļ, jo arī pati savulaik saskāros ar šādu problēmu. Varbūt Jūsu mazulim palīdzēs ārsta ieteiktais sīrups, tomēr man šķiet, ka tas, ko Jūs vēl varētu darīt, ir pievērst uzmanību tam, kā mazulis aiziet gulēt — mierīgi vai ar strīdēšanos, kā pavada laiku pirms došanās gulēt — varbūt Jūsu dēliņš sadauzās, varbūt viņam ir iespēja redzēt nepiemērotas filmas.

Ja mazulis dienas laikā ir bijis pakļauts stresam vai kādiem pārdzīvojumiem, tas var ietekmēt miedziņa kvalitāti naktī.


Bieži vien mazuļi slikti guļ, jo viņiem ir „jāpārstrādā” dienā uzkrātās emocijas. Ja mazulis dienas laikā ir bijis pakļauts stresam vai kādiem pārdzīvojumiem, tas var ietekmēt miedziņa kvalitāti naktī. Divgadnieks ir aktīvs un dienā tādejādi sastopas ar daudzām un dažādām emocijām, tāpēc būtu svarīgi, ja Jums izdotos ik vakarus parunāties ar dēliņu par aizvadīto dienu. Šai sarunai nav jābūt garai, pietiks, ja Jūs pajautāsiet, kā dēlam šodien gāja un pastāstīsiet arī par savu dienu (tas nekas, ja gadījumā mazulis vēl neiet bērnudārzā, bet lielāko dienas daļu pavada kopā ar Jums). Tādā sarunā var atklāties pārdzīvojumi, kas vēl mazulim ir ļoti spilgti, tad Jūs varēsiet šo „sāpīgo pušumu” apārstēt un, iespējams, tas neatnāks sapņos.

Svarīgs ir arī svaigs gaiss guļamistabā un režīms — ne gluži tik strikts kā armijā, tomēr mazulim vajadzētu pierast, ka kādā konkrētā laikā, piemēram, ap deviņiem, viņš dodas mazgāties, tad lien gultiņā klausīties vakara pasaciņu vai dziesmiņu. Šāds režīms ļauj bērnam justies droši, nebūt satrauktam, kas savukārt ļauj atnākt mierīgam miedziņam.

Pirms gulētiešanas varat pastāstīt dēlam par to, ka reizēm mums visiem ir sliktie sapņi, bet, ja gadījumā viņš tādu redzēs, tad Jūs būsiet tepat blakus un viņu pasargāsiet.

Reklāma
Reklāma


Pirms gulētiešanas varat pastāstīt dēlam par to, ka reizēm mums visiem ir sliktie sapņi, bet, ja gadījumā viņš tādu redzēs, tad Jūs būsiet tepat blakus un viņu pasargāsiet, dodiet savam bērnam drošības sajūtu! Ja naktī mazulis atmostas un čīkst, varat paglaudīt viņam galviņu un klusām padziedāt: ”Velc, pelīte, saldu miegu...” Viņš jūs sajutīs un pēc kāda laika nomierināsies.

No savas pieredzes zinu, ka reizēm naktī nākas vairākas reizes glaudīt galviņu un dziedāt, tomēr pēc kāda laika tas pāriet. Reizēm miega traucējumus var izraisīt arī izmainīts dienas ritms — piemēram, māmiņa atsākusi strādāt un dēlam jādzīvo ar auklīti, tas prasa zināmu stresu, un mazulim tas var atspoguļoties nemierīgā nakts gulēšanā. Varbūt mazulim ir nepieciešama mīļmantiņa, kas atrodas tikai gultiņš un palīdz iemigt.

Jūsu dēliņš ir laimīgs, jo viņam ir gādīgi un mīloši vecāki, tomēr, ja Jūsu pūles nevainagojas panākumiem, manuprāt, būtu vērts uzmeklēt kādu miega traucējumu speciālistu un lūgt padomu.”