Vai un kad nepieciešama pēcdzemdību josta?

„Pāris dienas pēc dzemdībām māsa man piedāvāja savu pēcdzemdību jostu. Es piedāvājumam atteicu, jo pirmajās dzemdībās vecmāte aizrādīja, ka tās lietošana aizkavē dzemdes attīrīšanos. Taču tagad skatos uz savu arvien palielo punci un domāju — bet, ja reiz tās jostas ir uztaisītas, varbūt tomēr ir nepieciešamas?” Atbild mājdzemdību vecmāte Rudīte Brūvere, www.starkaligzda.lv.
 

Vai un kad nepieciešama pēcdzemdību josta?

FOTO: Shutterstock.com

„Sievietei pēc dzemdībām svarīgākais uzdevums ir trenēt muskulatūru, nevis atvieglot to ar pasīvu balstīšanu. Jātrenē iegurņa pamatnes muskulatūra,* un rupja kļūda par to aizmirst un tūlīt atsākt vingrināt vēdera muskuļus, lai pēc iespējas drīzi vēders būtu   "plakans". Iegurņa pamatnes muskulatūra ir kā guļamtīkls, kas grūtniecības laikā un dzemdību procesā ir pamatīgi izstaipījies, nu tam ir jāpalīdz savilkties.

Treniņš jāveic ar to pašu Kēgela vingrinājumu, kādu iesaka izmantot grūtniecības laikā, proti: iedomājies visas trīs atveres, kuras aizspied ciet trīs soļos — cieši, ciešāk un pavisam cieši. Tad tāpat pa soļiem atver vaļā. Sākumā var izpildīt dažus vingrinājumus dienā un ar laiku vingrinājumu skaitu palielināt. Šos vingrinājumus sievietēm es iesaku izpildīt visas dzīves laikā — ne tikai grūtniecības un pēcdzemdību posmā. Runā, ka tieši šo vingrojumu pildīšana nodrošina to, lai vīram būtu lielāka bauda mīlējoties un arī sievai intensīvākas izjūtas...

Iegurņa pamatne regulē ķermeņa pamatstāju, trenējot to, sieviete stiprina arī savu veselību. To nedarīt un vienkārši aplikt jostu..? Modernā cilvēka paņēmiens, kas noved pie veselības trūkuma. Kas ir svarīgāk — ātrāk atgūt "plakanu" vēderu vai nostiprināt savu veselību un ievērojami vairot labsajūtu?

Atsevišķos, retos gadījumos vecmātes tiešām iesaka izmantot pēcdzemdību jostu vai bikses, taču ne tik daudz, lai balstītu vēderu, cik gurnus.
Sievietes dzemde ir kā smags pumpurs uz trausla kāta, tāpēc pret to ir jāizturas saudzīgi. Ja sieviete kustās un strādā ar iegurņa pamatnes un vēlāk, papildus, arī ar slīpajiem vēdera muskuļiem, tad agrāko formu viņa atgūs ātrāk, nekā, ja vēderu vienkārši saspiedīs, valkājot jostu/korseti.



* tām, kuras pārvalda angļu/vācu valodu, iespējams tīmeklī atrast papildus vingrinājumus iegurņa pamatnes muskulatūrai — (angļ.) pelvic floor, (vāciski) Beckenboden.

Reklāma
Reklāma