Patiess latvietes stāsts par cūku gripu

Līga (29) ir viena no cūku gripas upuriem Latvijā, un viņa saka: „Tas nav nekas pārdabisks.” Portālam www.kasjauns.lv slimniece stāsta par to, kā izslimoja sērgu, kas satraukusi visu pasauli.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Cūku gripa, manuprāt, ir nekas vairāk kā farmācijas kompāniju uzpūsts triks. Nu jau atkal esmu vesela un eju uz darbu, bet — jā, es izslimoju cūku gripu,” teic Līga.  Pagājušajā nedēļā ceturtdienā viņa pamodās ar 37,9 grādu temperatūru un jutās fiziski slikti. Nospriedusi, ka ir saaukstējusies, gan jau pāries — un gājusi uz darbu.

Nespēks, lauza kaulus, augsta temperatūra
„Biju, protams, dzirdējusi, ka plosās cūku gripa, bet ne prātā nenāca, ka arī man var būt kas tāds. Visu dienu dzēru tējas un vitamīnus, bija nespēks, lauza kaulus, vakarā temperatūra bija jau bija 38,6 grādi, sākās klepus. Nākamajā dienā uz darbu vairs negāju, ārstējos mājās. Arī vīrs sāka sūdzēties par sliktu pašsajūtu, viņš H1N1 dabūja no manis un pārslimoja vieglākā formā.”
Dzīvesbiedri bērnus aizsūtīja uz Pārdaugavu pie vecākiem, lai neaplipinātu arī viņus. Līgai veselība vienmēr bijusi laba, pat ar sezonālo gripu nekad nav slimojusi, lai arī vakcinējusies pret gripu nav un negrasās to darīt. Viņa regulāri apmeklē sporta zāli, norūdās, un ar to pietiek — imunitāte ir laba. Bet šoreiz bija traki — pāris dienu laikā labāk nekļuva, temperatūra nekritās, gulējusi zem segām un svīdusi. „Tad nu zvanīju ģimenes ārstam un jautāju, ko darīt. Tik augsta temperatūra man nekad mūžā nebija bijusi, nezināju pat, kā tas ir. Ārsts ir mūsu ģimenes draugs, viņš atbrauca ciemos un konstatēja, ka abi ar vīru esam saslimuši ar H1N1. Mēs ar Jāni smējāmies, kad to uzzinājām. Jokojām, vai tik tagad nesāksim rukšķēt.”

 

Ārsts konstatēja, ka abi ar vīru esam saslimuši ar H1N1. Mēs ar Jāni smējāmies, kad to uzzinājām. Jokojām, vai tik tagad nesāksim rukšķēt.


Draugi nāca ciemos un nesaslima
Šīs četras dienas nudien nebija vieglas: „Likās, ka miršu. Man bija cūku gripa smagā formā. Sāpēja mugura, lauza kaulus, svīdu, temperatūra turējās ap 39 grādiem, bija sauss klepus. Lietoju ārsta izrakstītās antibiotikas, dzēru ļoti daudz tējas, vitamīnus. Kur inficējos, nezinu. Vīrusu jau var dabūt jebkur — varbūt sporta zālē paņēmu to pašu hanteli, ko cits, un pēc tam nejauši pieskāros sev pie sejas, varbūt sabiedriskajā transportā, varbūt darbā.”
Līga runājusi ar infektologu, un viņš apgalvojis, ka arī izslavētā ķiploku ēšana ir blēņas, tas palīdzot vienīgi atbaidīt cilvēkus no sevis. Cūku gripa īpaši neatšķiras no sezonālās gripas, un ārsts mierinājis, ka pēc tās izslimošanas uzlabojas imunitāte pret gripu.
 „Un cilvēki velti kautrējas par to stāstīt citiem. Ja ir normāla imūnsistēma un nav hronisku kaišu, ar cūku gripu nevar inficēties, atrodoties ar kādu vienā telpā. Ja nu vienīgi — ieklepojot citam sejā.” Slimošanas laikā sirdzējus apciemoja draugi, un neviens no viņiem nesaslima. „Nelietojām nekādas sejas maskas, tas ir smieklīgi. Protams, ka vēdinām telpas, lietojam vitamīnus, dzeram daudz tējas.” To, ka plosās epidēmija, Līga atzīst. Darbā jau pirms viņas daudzi bija slimi, pirmdien uzzinājusi, ka vēl viena kolēģe saslimusi.

 

Cūku gripa īpaši neatšķiras no sezonālās gripas, un ārsts mierinājis, ka pēc tās izslimošanas uzlabojas imunitāte pret gripu.

Reklāma
Reklāma

 


No parastās gripas mirst daudz vairāk
„Cūku gripa tiešām nav nekas pārdabisks — gripa kā gripa. Cūku vai sikspārņu gripa — nav lielas atšķirības. Vispār novēlu katram saslimt ar cūku gripu, lai šajā laikā, kad apkārt visi ir tik drūmi, agresīvi un steidzīgi, vienkārši apstātos un apdomātos. Lai pagulētu mājās, pasmietos par sevi, paskatītos, piemēram, Hičkoka filmas un pārdomātu dzīvi,” pasmaida Līga.
Ļaudis mirst arī no parastās gripas, viņa atgādina, un šis skaitlis nav mazs — pusmiljons gadā visā pasaulē. No cūku gripas miruši vairāk nekā 6000 cilvēku, lielākā daļa, vairāk nekā 4000 — ASV. Sasirguši ir 22 miljoni amerikāņu. 
Līdz 17. novembrim Latvijā bija 450 laboratoriski apstiprināti jaunās gripas gadījumi, mirusi ir viena 56 gadus veca sieviete. Aprēķini liecina, ka kopumā saslimušo skaits pārsniedzis epidēmijas slieksni — 133 uz 100 000 iedzīvotāju. Veselības ministrija sola, ka palīdzību saņems visi, gultas slimnīcās un naudas pietiekot. Vajadzības gadījumā ģimenes ārstu praksēm tiks piesaistīti medicīnas rezidenti un vecāko kursu studenti.

Autori: Asnate Baņģiere, Māris Puķītis, www.kasjauns.lv

IZLASI ARĪ: Cik bīstama bērniem un grūtniecēm ir cūku gripa