Sarkanbaltsarkani ēdieni svētku galdam

 17. novembris 2009 14:00 Padoms  skatījumi: 11977

18. novembris ir ne tikai oficiāla brīvdiena, bet arī Valsts svētki, kuru laikā palutināt sevi un savus mīļos ar skaistu un garšīgu cienastu!



Foto: mammamuntetiem.lv


Klasiska vistiņa ar ceptiem kartupeļiem
Sastāvdaļas:
vistas škinķīši
sinepes
majonēze
sāls, pipari, karijs
nedaudz eļļas
tomāti
svaigi gurķi
vārītas bietes
Pagatavošana:
Vistas šķiņķīšus sadala gabaliņos. Pievieno sinepes, majonēzi, garšvielas un marinē apmēram 2 stundas. Nomizo kartupeļus, apkaisa ar sāli un atstāj ievilkties apmēram 30minūtes. Uz cepešpannas vienā malā liek iemarinētos vistu šķiņķīšus, pārējā brīvā vietā kartupeļus. Pārlej ar nedaudz eļļas un ūdeni. Liek cepeškrāsnī un cep. Kad ūdens novārījies, vistas gabaliņus un kartupeļus pa brīžam pārlej ar tauciņiem un cep līdz vista ir ar garoziņu. Pasniedz ar tomātiem, svaigiem gurķīšiem vai šķēlītēs sagrieztām vārītām bietēm.

Kārtainie salāti
Sastāvdaļas:
bietes
burkāni
āboli
olas
ķiploki
sāls, cukurs, pipari
majonēze
etiķis
Pagatavošana:
Bietes sālsūdenī izvāra un atdzesē, tad sarīvē. Sarīvē arī burkānus un ābolus. Ķiplokus sasmalcina. Visu sajauc un pēc garšas pievieno sāli, cukuru, piparus un etiķi. Sagriež olas un sajauc ar majonēzi. Ņem neliela izmēra glāzes, tajās pirmo kārtu liek biešu maisījumu, tad olas ar majonēzi, tad atkal vienu kārtu ar bietēm. Svētku salāti ir gatavi!

Siļķe kažokā
Sastāvdaļas:
olas   
majonēze   
krējums   
sīpols   
marinētas siļķes   
burkāni   
sarkanā biete   
kartupeļi
sāls, pipari
lociņi dekorēšanai   
Pagatavošana:
Novāra dārzeņus, olas. Sagriež gabaliņos siļķi. Pagatavo mērci, ko klāt pa vidu dārzeņu kārtām: majonēze + krējums + smalki sagriezti sīpoli + sāls, pipari. Lielā, lēzenā šķīvī kārtu pa kārtai rīvē dārzeņus un ik pa pāris kārtām ieklāj sagatavoto mērci.

Klasiskā biežu zupa
Sastāvdaļas:
800 g gaļas buljona   
3 vidēja izmēra vārītas bietes   
300 g svaigi kāposti   
1 neliels burkāns   
pētersīļa sakne   
5 vidēji kartupeļi   
asā tomātu mērce   
lauru lapas, pipari, sāls   
ķiploki    
zaļumi   
skābs krējums
cukurs, citronskābe
Pagatavošana:
Karstam buljonam pievieno salmiņos sagrieztus burkānus, sasmalcinātas garšsaksnes, kubiņos sagrieztus kartupeļus un kāpostus. Kad dārzeņi mīksti, pievieno sakarsētas sarīvētas bietes ar aso tomātu mērci, sāli, piparus, cukuru, citronskābi, lauru lapu. Zupu uzvāra, pievieno sasmalcinātus ķiplokus. Pasniedz ar sasmalcinātiem zaļumiem, skābu krējumu.

Želeja Latvijai
Sastāvdaļas:
želatīns   
nedaudz vaniļas   
cukurs   
1 glāze piena   
Piena želeja:   
želatīns   
cukurs pēc garšas   
citrona miziņa    
kanēlis   
3 glāzes ūdens   
150 g dzērvenes    
Vaniļas mērce:   
1 l piena   
5 olu dzeltenumi   
vaniļa   
cukurs pēc garšas   
Pagatavošana:
Gatavojam dzērveņu želeju: dzērvenes nomazgā, izlasa, ieber verdošā ūdenī virt, pieliek kanēļa miziņu, pierīvē citrona miziņu, pavāra. Izspiež sulu, pieliek cukuru, atdzesē remdenu un pievieno uzbriedinātu želatīnu, samaisa. Želeju sadala divās daļās: vienu daļu salej stikla traukā, noliek aukstā vietā sagalēt; otru daļu želejas patur siltumā. Gatavojam piena želeju: pienu ar cukuru un vaniļu uzvāra un atdzesē remdenu, un pievieno sagatavoto želatīnu, samaisa. Pilnīgi atdzisušu lej pāri dzērveņu želejai. Želeju ieliek vēsumā sastingt. Kad tā sastingusi, tad to pārlej ar atlikušo dzērveņu želeju. Gatavojam vaniļas mērci: pienu ar vaniļu uzvara, olu dzeltenumus saputo ar cukuru, pielej dažas karotes verdoša piena, samaisa un pielej pārējam pienam, maisot uzkarsē (vārīt nedrīkst). Atdzesē, pasniedz mērces traukā pie Želejas Latvijai.

Bezalkoholisks svētku dzēriens
Sastāvdaļas:
kāds sarkanais sīrups
gāzēts ūdens
nedaudz dzērveņu vai kokteiļu ķiršu

Pagatavošana:
Glāzēs lej pa 3 ēdamkarotēm sīrupa, virsū gāzēto ūdeni. Katrā glāzē iemet pāris dzērvenes vai ķiršus. Dzēriens gatavojams īsi pirms pasniegšanas.


Priecīgus svētkus!
 



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk