Karlīnas Martas izpratne par valsts svetkiem - Lāčplēša dienu un 18. novembri

Karlīna (3 gadi un 8 mēneši) atnāk mājās no bērnudārza un stāsta mammai, ka rīt būšot Lāčplēša diena. Mamma jautā:

"Vai tu zini, kas ir Lāčplēša diena? Vai bērnudārzā par to jums izstāstīja?" Karlīna: "Nē!" Bet brītiņu padomājot atbild: "Tā laikam ir tāda diena, kad ciemos nāk Vinnijs Pūks!" - pieredzē dalās Diāna Ķēniņa.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kad Karlīnai paskaidroju, ka Lāčplēša dienu svin katru gadu un tā ir tāda diena, kad labie onkuļi atbrīvoja Rīgu no sliktiem onkuļiem, viņa pārjautāja: "Vai mēs iesim skatīties, kā tas notiek?"

Savukārt 18. novembris viņas izpratnē ir Latvijas dzimšanas diena, kad jādzer šampanietis un jāēd torte ar svecītēm, jo dzimšanās dienā tā notiek.

Vēl viņa man pārprasa, kurai Latvijai ir dzimšanas diena? Vai tai, kurā es piedzimu? Tad jau tā ir mana dzimtene!

Aizbraucam ciemos pie vecvecākiem, Karlīna koridorā ierauga Latvijas karogu, un atkal atgriežamies pie tēmas par to, ka Latvijai būs dzimšanas diena. Karlīna jautā: "Bet tad, kad man būs dzimšanas diena, tad arī būs jākarina karogs?" Atbildu, ka mēs varēsim kārt, bet citi cilvēki gan nekārs. Saņemu pretjautājumu: "Kapēc?" "Tapēc, ka citi cilvēki karogus kārs tikai Latvijas svētkos" Karlīna: "Piemēram, Latvijas vārdadienā?"

"Ko mēs dāvināsim Latvijai viņas dzimšanas dienā?" jautā Karlīna. Atbildu, ka mēs varētu nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Atkal saņemu jautājumu: "Kas ir piemineklis?"
Stāstu, ka pieminekļus ceļ kādam notikumam vai cilvēkam par godu. Karlīna: "Bet kāpēc man neviens neceļ pieminekli?"

Jāatzīst, ka šāda  "kāpēcīša vecuma" bērnam ir ļoti grūti izskaidrot tik nesaprotamas tēmas kā valsts, pasaule, zeme...
 


Iesūtījusi Diāna Ķēniņa, mammam.lv reģistrētā mamma

Reklāma
Reklāma