Zviedrijā jūtos labi un būs vēl labāk!

Pēdējo mēnešu laikā  vairākkārt pieķeru sevi „nedarbā” – es sajūtu tādu kā vispārēja apmierinājuma sajūtu par savu pašreizējo dzīves posmu. Neskatoties uz to, ka esmu Zviedrijā, ne Latvijā. Neskatoties uz to, ka pašlaik esmu mājsaimniece (nepatīk gan man šis vārdiņš, jāatzīst).

Foto no Māras ģimenes arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Māras ģimenes arhīva

Dīvainā kārtā  pirms nepilna mēneša nokļuvu kādā sieviešu kopā sanākšanā. Pasākums tika organizēts angļu valodā runājošām sievietēm Upsalā. Lielākais vairums klātesošo apliecināja, ka iedzīvoties Zviedrijā nav viegli. Pat tās sievietes, kuras jau iepriekš pieradušas ar visām ģimenēm vairākkārt mainīt dzīvesvietas, sacīja, ka nekur līdz šim nav bijis tik grūti kā šeit, tādēļ mums nepieciešams turēties kopā, palīdzēt ar padomu, atbalstīt vienai otru, un galu galā veidot pašām savu sociālo kontaktu tīklu. Ideja man šķiet ļoti jauka un pozitīva, taču ir kāds „bet”. Vai mēs, veidojot savus alternatīvos sociālos lokus, tādējādi nenorobežojam sevi no pārējās sabiedrības daļas – no tās, kurā it kā vēlamies iekļauties, bet tas tik grūti padodas. 

Tādēļ pulcināt kopā vairākus šādus mazos čīkstētājus, manuprāt, varētu nebūt īpaši patīkami un auglīgi.


Kādēļ tad, kad teicu, ka jūtos šeit labi, es it kā sevi dažkārt pieķeru „nedarbā”? Man šķiet, ka tad, kad cilvēks sastopas ar ko nepazīstamu, svešu un nesaprotamu, tā ir cilvēka automātiska reakcija – norobežoties no tā. Tā ir gan man, gan vairākumam to sieviešu, kuras sastapu iepriekšminētajā pasākumā. Un, lūk, kad, neskatoties uz iekšējo nosodījumu vai nepatiku pret vienu vai otru lietu šeit Zviedrijā, Tu kādā mirklī sajūties harmonijā ar sevi un apkārtni, šķiet, ka esi kādu nodevis. Varbūt to mazo čīkstētāju ikvienā no mums, kas salīdzina, kritizē, nievā. Tādēļ pulcināt kopā vairākus šādus mazos čīkstētājus, manuprāt, varētu nebūt īpaši patīkami un auglīgi.

Sasparojušies arī Upsalas latvieši. Izrādās, ka pavisam drīz plānota arī vietējo latviešu sanākšana. Jācer, ka spēsim viens otru iedvesmot!

Reklāma
Reklāma

Māra Simons

, mammām.lv reģistrētā māmiņa

Māra par sevi:

Kopš 2007.gada nogales dzīvoju Zviedrijas pilsētā Upsalā. Nokļuvu tur sava toreiz vēl nākamā vīra dēļ. Gregs ir jaunzēlandietis, bet nu jau septiņus gadus dzīvo un strādā par pētnieku Zviedrijā. Audzinām divus dēlus: manu astoņus gadus veco dēlu Andreju un deviņus mēnešus veco Martinu. Ik pa laikam mūs apciemo arī Grega deviņgadīgie dvīņu puikas. Pirms pārcelšanās uz Zviedriju strādāju PR jomā. Pašlaik mans vienīgais darbs ir būt mammai.