Jūlijas Visockas padomi virtuves piederumu izvēlei 4

 11. novembris 2009 16:00 Raksts  skatījumi: 10730

Apgāds Zvaizgne ABC izdevis krievu aktrises un raidījuma Ēdam mājās! vadītājas Jūlijas Visockas recepšu grāmatu Ēdam mājās. Piedāvājam ieskatu Jūlijas padomos par to, kādiem virtuves piederumiem būtu jābūt katrā virtuvē. 



Foto: Viktorija Kuprijanova, www.svinam.lv


Virtuves piederumi. Labam kulināram virtuves piederumi parasti nav galvenā prioritāte. Man. piemēram, ir veca panna, kas jau sen zaudējusi visu aizsargpārklājuma slāni tāpēc, ka es to ļoti bieži tīru. Tagad pat grūti nojaust, ka tā kādreiz ir bijusi melna... Tomēr uz tās nekad nekas nepiedeg un es to nemūžam nemainītu pret kādu citu jaunmodīgu, dārgu izstrādājumu.Labam kulināram virtuves piederumi parasti nav galvenā prioritāte. Man. piemēram, ir veca panna, kas jau sen zaudējusi visu aizsargpārklājuma slāni tāpēc, ka es to ļoti bieži tīru. Tagad pat grūti nojaust, ka tā kādreiz ir bijusi melna... Tomēr uz tās nekad nekas nepiedeg un es to nemūžam nemainītu pret kādu citu jaunmodīgu, dārgu izstrādājumu.

 

Tas attiecas arī uz daudziem citiem virtuves piederumiem. Piemēram, speciālais kartupeļu mizojamais nazītis ir daudz ērtāks par parasto nazi. Taču neizvēlieties ļoti dārgu modeli. Kaut vai tāpēc, ka šo noderīgo lietu mēs reizēm nejauši izmetam kopā ar mizām. Turklāt šādi speciālie griezējinstrumenti diezgan ātri nolietojas, sevišķi ziemā, kad mēs parasti patērējam vairāk kartupeļu. Uz šādu priekšmetu rēķina var un pat vajag taupīt. Un to var attiecināt uz vismaz astoņdesmit procentiem virtuves piederumu.

Taču ir ari daži galvenie piederumi, kas var ievērojami atvieglot darbu. Tie par dārgāku cenu jāiegādājas nevis slavenā zīmola dēļ, bet gan tāpēc, ka, piemēram, ar asu nazi. kas izgatavots no augstvērtīga tērauda, var griezt ērtāk un ātrāk un tas arī kalpos ilgāk... Labāk, lai virtuvē ir viens labas kvalitātes nazis nekā pieci no lēta komplekta. Iegādājoties virtuves piederumus, jārīkojas racionāli.

Mājsaimniecībā nepieciešams labs korķviļķis. Sadrupuši un pudelē iestrēguši korķi var krietni sabojāt svētku noskaņu. Kvalitatīviem jābūt visu veidu konservu nažiem. Neiesaku ekonomēt uz to rēķina.

Virtuvē nepieciešamas arī dažas (mazākais — divas) koka karotes. Tās pagarinās jūsu kastroļu un pannu mūžu. Tagad ir arī plastmasas lāpstiņas, kas bieži tiek pārdotas komplektā ar pannu. Tās gan nekalpo īpaši ilgi, jo temperatūras ietekmē plastmasa bojājas, taču ir pietiekami lētas, lai jūs varētu atļauties vajadzības gadījumā nopirkt jaunu.

Ja finansiālā ziņā varat atļauties, vēlams iegādāties piparu un sāls dzirnaviņas. Tas ir nopietns, praktisks pirkums, jo šīs lietas jums kalpos ilgi.

Arī piesta un stampiņa ir nopietns pirkums, kas labi jāpārdomā. Piestai jābūt ļoti smagai, diezgan platai un dziļai. Tā izvairīsieties no sasmalcināmo produktu izbārstīšanas pa visu virtuvi. Ja neizdodas uzreiz atrast piemērotu piestu, nesteidzieties tērēt naudu. Ieberiet sasmalcināmos produktus plastikāta maisiņā vai papīra dvielī un sadauziet tos ar mīklas veltni, nezaudējot cerību reiz atrast tādu piestu, ko jūs "iemīlēsiet no pirmā acu skatiena".

Piestā var ne vien sasmalcināt piparus, sāli, kardamonu un citus līdzīgus produktus, bet arī sajaukt komplicētas mērces. Piemēram, sasmalcināt ķiplokus kopā ar rozmarīnu un pēc tam pievienot sinepes. Iegādājieties arī vairākas gumijas lāpstiņas Ar tām jūs varēsiet bez atlikuma savākt produktus no dažādām bļodiņām un tādējādi... taupīt. Jā, jā. gudra meitene prot taupīt. Turklāt ar šādu lāpstiņu var lieliski saputot, piemēram, mīkstu sviestu. Gatavojot konditorejas izstrādājumus, bez šādām lāpstiņām vienkārši neiztikt.

Bļodas.
Iegādājieties dažāda izmēra bļodas. Tām nav obligāti jābūt dārgām - no porcelāna  vai fasjansa. Derēs parastas bieza stikla bļodas. Tajās var sajaukt, kult un marinēt. Turklāt piepildītas ar gatavu ēdienu, tās labi izskatās uz galda un harmonē ar citiem traukiem — gan ar  īstu porcelānu, gan mūsdienīgiem izstrādājumiem par demokrātiskām cenām no tuvējā lielveikala.
Tāpēc iegādājieties vairākas stikla bļodas - kādas četras. Jūs to nenožēlosiet, varat man ticēt.

Rīve ir vēl viena vajadzīga lieta. Labi, ja rīves ir divas. Ja nu pēkšņi vajadzēs sasmalcināt ķiplokus un pēc tam norīvēt citrona vai apelsīna miziņas virsējo slāni, bet rīve būs tikai viena, var gadīties, ka citronu pīrāgs smaržos pēc ķiplokiem.

Siets. Virtuvē noteikti jābūt vienam lielam un vienam mazākam sietam. Caur lielo sietu izberž kartupeļus vai biezpienu, sijā miltus. Caur otru, mazāko sietu var filtrēt kokteiļus.

Domāju, ka jums noderēs kārbas ar cieši noslēdzamiem vākiem, kurās uzglabāt makaronus, kaltētos augļus, riekstus, putraimus. Galvenais, lai tās būtu nevis no metāla, bet no stikla, jo tas ir nekaitīgs materiāls.

Vēlams, lai jums būtu grilpanna dārzeņu, zivju, gaļas, sēņu un garneļu cepšanai. Kāpēc es saku — "vēlams"? Tāpēc, ka rievas uz iekšējās virsmas nodrošina neatkārtojamu aromātu, kādu nekad neiegūst produkts, kas cepts pannā ar gludu dibenu. Šī panna pārvērš ēdiena gatavošanu īstā izpriecā. Un vēl: grilpannā cepts ēdiens ir daudz veselīgāks, jo gatavošanai nepieciešams minimāls taukvielu daudzums.

No citu veidu pannām nepieciešama viena smaga un pāris vieglu pannu. Smagā noderēs risoto vai komplicētu mērču pagatavošanai, kartupeļu, gaļas un zivju cepšanai. Gatavojiet tajā visus produktus, kas ilgstoši jāsautē. Vēlams, lai šī panna būtu ar vāku. Vieglajās pannās var uzcept olas, bekonu, dažas maizes šķēles ar ķiplokiem un rozmarīnu. Bet, ja mazu brītiņu pasautēsiet ogas, pieliesiet nedaudz konjaka un aizdedzināsiet, — tas jau būs brīnišķīgs flambē.

Šķēres
ir nepieciešams instruments, ar ko atvērt iesaiņojumus, dažreiz pat sagriezt bekona šķēlītes un, ekonomējot laiku, sasmalcināt zaļumus salātiem.

Vēlams, lai jums būtu divi virtuves dēlīši. Koka dēlīti izmanto zaļumu un citu ne īpaši aromātisku produktu sasmalcināšanai. Gaļai un zivīm praktiskāki ir plastmasas dēlīši, jo tos var viegli nomazgāt, uz tiem nesaglabājas smakas un tie ir diezgan lēti.

Veidnes cepšanai.
Varētu pietikt ar vienu vai divām, jo reti kurš cep biežāk nekā pāris reižu nedēļā. Viena no tām varētu būt taisnstūrveida, kurā cept zivis, gaļu un, ja nepieciešams, arī pīrāgu. Bet, ja jums ļoti garšo saldumi, otru veidni izvēlieties saliekamu. Izņemiet to no cepeškrāsns, noņemiet malu un celiet pīrāgu galdā.

Mērglāze arī ir ļoti vajadzīga lieta. Absolūts līderis šajā ziņā ir vēsturiskā 16 šķautņu glāze.
Ar to var mērīt pilnīgi visu. Atceros, ka padomju laika kulinārijas grāmatās bija tabulas, kurās    produktus mērīja šādās glāzēs. Protams, virtuvē noderētu arī svari, taču tā nav absolūta nepieciešamība.

Putojamā slotiņa
— arī tai pienākas līdera statuss virtuvē. Tā nepieciešama, lai sakultu omleti, majonēzi, saputotu olas baltumu utt. Izmantojot mikseri, var ietaupīt laiku. Kāpēc lieki nopūlēties, ja mikseris darbu paveiks 7-8 minūtēs?

Tosters ir ļoti "omulīgs" virtuves aparāts. Tostermaize rītos uzlabo omu tāpat kā svaigi vārīta kafija. Sajutāt kafijas un apgrauzdētas maizes aromātu — diena ir sākusies lieliski!

Saldējuma mašīnu iegādājieties tikai tādā gadījumā, ja gribat saldējumu gatavot ļoti bieži. Ja ne — tas labi izdodas arī ledusskapja saldētavā. Man ir tāda mašīna, jo man ļoti garšo saldējums.

Tas arī ir viss. ko es gribēju pastāstīt par virtuves piederumiem. Ceru. ka šis īsais apskats palīdzēs jums, no vienas puses, izvairīties no kļūdas nopirkt lētu. bet nekvalitatīvu preci, no otras —, nepārmaksāt par praktiski nevajadzīgām lietām tikai tādēļ, ka jūs iekārdinājis slavens zīmols.

Šos un citus padomus saimniekošanai virtuvē, kā arī ļoti interesantas un vienkāršas receptes meklē Izdevniecības Zvaigzne ABC  izdotajā pavārgrāmatā, Jūlijas Visockas receptes Ēdam mājās!, 2009



4 Pievienot komentāru

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk