Plikā vietā orgasms nerodas. Orgasma anatomija

Uz līdzenas vietas orgasms nerodas. Vajadzīga seksuālo reakciju ķēdīte... Īsts orgasms ir saistīts ne tikai ar ķermenisku, bet arī dvēselisku baudu. Tomēr ne katra mīlēšanās reize noteikti ar to vainagosies. Orgasmu ar lielo O var neizjust, ja ķermenis neizbaudīs kādu būtisku seksuālo reakciju ķēdes posmu. Vīrieša un sievietes orgasms ir atšķirīgs ne vien pēc anatomiskās uzbūves, bet arī pēc prasībām.
Vīrieša un sievietes orgasms ir atšķirīgs ne vien pēc anatomiskās uzbūves, bet arī pēc prasībām.

FOTO: Shutterstock.com

Vīrieša un sievietes orgasms ir atšķirīgs ne vien pēc anatomiskās uzbūves, bet arī pēc prasībām.

Orgasma ceļvedis sievietei

1. Iemīlēšanās sajūta. Seksoloģe Aija Tula-Rijkure teic, ka tikai iemīlējusies sieviete vēlas atdoties konkrētam vīrietim, nevis vīrietim kā tādam: “Tātad – no mākslīgā dzimumlocekļa jeb vibratora pilnīgu orgasmu nav vērts gaidīt. Protams, var sasniegt kulmināciju, bet tik un tā kaut kā pietrūks. Lai gūtu orgasmu, jābūt seksuālajai apetītei. Ja tās nav, uzbudinājumu būs grūti kāpināt.”

2. Svarīgā lubrifikācija. Kurš pirmais – uzbudinājums vai lubrifikācija, tie šajā ceļvedī var mainīties vietām. Taču skaidrs ir viens – pirms sievietei nenotiek maksts mitrināšanās, uz orgasmu nav ko cerēt. Tas, cik ilgā laikā lubrifikāciju var sasniegt, atkarīgs gan no partnera prasmēm, gan priekšspēles. “Ne vienmēr pietiks ar fizisku pieskārienu klitoram. Tikpat liela nozīme ir laipniem vārdiem, acu skatienam, emocijām. Ja to trūkst, seksuālo apetīti var sagraut. Ja vīrs atnāk mājās un jautā: “Nu, kad mums būs sekss?”, tad ir fiasko,” skaidro seksoloģe Aija Tula-Rijkure.

 

Priekšspēle var ilgt, sākot no minūtes līdz pat vairākiem mēnešiem, bet lubrifikācija atkarīga arī no menstruālā cikla fāzes.

 

Tūlīt pēc mēnešreizēm to parasti sasniedz ilgākā laikā, pirms menstruācijām ātrāk, bet ovulācijas periodā pavisam ātri.

3. Organisms gatavojas… Jo vairāk sieviete uzbudinās, jo labāk apasiņots tiek mazais iegurnis, paātrinās elpošana, sirdsdarbība, arī krūšu gali var piedzīvot kaut ko līdzīgu erekcijas stāvoklim. Vagīnas zemākā daļa sašaurinās, lai varētu satvert locekli, turpretim vagīnas augšējā daļa paplašinās.

 

4. Muskuļu kontrahēšanās jeb saraušanās. Ja agrāk uzskatīja, ka orgasma laikā kontrahējas tikai klitors vai vagīnas muskuļi, tagad ir skaidri zināms, ka saraujas maksts muskulatūra, arī taisnā zarna, anālais apvidus, kuņģis, mainās pat sirds ritms. Pieaugot uzbudinājumam, asinsvados tiek veicināta asins pieplūde. Savukārt asinīm atkal atplūstot, asinsvadu sieniņā rodas pulsējoša sajūta, kas rada patīkamas sajūtas.

Kulminācijas sprādziens notiek brīdī, kad dzemde, vagīna, anālā atvere piedzīvo kontrakcijas ar 0,8 sekunžu intervālu. Īss orgasms var sastāvēt no 3–5 šāda veida kontrakcijām, bet ilgstoša orgasma laikā var pieredzēt pat 10–15 muskuļu saraušanās reizes.

Ne visas sievietes orgasma laikā piedzīvo vienādas sajūtas. Orgasms var būt klitorāls, vagināls atkarībā no tā, kuras daļas muskuļu kontrakcijas tiek izjustas kā spēcīgākas.

5. Iespējama “ejakulācija”. Kontrakciju rezultātā šķidrums, kas sakrājies dzemdes dobumā, tiek izsviests ārā. To reizēm dēvē par sieviešu ejakulāciju, kas gādā, lai organismā pārmērīgi neuzkrātos bioloģiskais substrāts un neveidotos stāze. 

6. Atkārtots orgasms. Dzemde un klitors pēc kontrahēšanās atkal atgūst normālu stāvokli, sievietei izjūtot spēju muskuļu atslābumu. Ja šajā brīdī sieviete saņem papildu stimulāciju, viņa var gūt papildu orgasmus.

 

Reklāma
Reklāma

Pētījumu fakti ir visai pārsteidzoši un liecina, ka aptuveni 25 % sieviešu seksa laikā sasniedz orgasmu. Pārējās nebauda orgasmu katrā mīlēšanās reizē, bet 10 % sieviešu nekad mūžā to nav izjutušas.

 

Orgasma ceļvedis vīrietim

1. Seksuālais stimulators, bet ne vienmēr sieviete. Ja sievietei seksuālo apetīti radīt ir grūtāk, tad vīrietim viss notiek daudz ātrāk un vienkāršāk. Pietiek ar kādu seksuālo kairinātāju, kas ne vienmēr būs sieviete, viņas rīcība, maigums, glāsti, pieskāriens loceklim, smarža. Tā var būt arī raudzīšanās uz erotisku bildi, filmu, patīkamas atmiņas. Lai gan iemīlēšanās sajūta vīrietim ceļā uz pilnvērtīgu orgasmu nav obligāta, iemīlējies vīrietis seksa laikā vienmēr gūs baudu arī no tā, ja redzēs, ka sieviete izjūt baudu.

2. Priekšspēli var izlaist. Vīrietim ne vienmēr priekšspēle būs nepieciešama, lai meklēto orgasmu sasniegtu. Tikpat labi viņam priekšspēle var ilgt kaut vai sekundi, tāpēc par prelūdijas nozīmi vīriešiem seksoloģijā tikpat kā netiek runāts. Svarīgāks par to ir fiziskais uzbudinājums, iekāre. 

3. Asinsrite piespēlē erekciju. Asinis dzimumloceklim vairāk pieplūst, nekā atplūst. Tā rezultātā dzimumloceklis var palielināties pat septiņas reizes. Dzimumloceklis ir orgāns, kas satur neskaitāmi daudz sīku asinsvadu, kuriem miera stāvoklī ir spirālveida forma, tāpēc tie var netraucēti pretoties kopējai asinsrites plūsmai. Taču 

 

uzbudinājuma rezultātā, kad asinsrite palielinās pat 26 reizes, dzimumlocekļa asinsvadu pretošanās spējas atslābst, loceklis nonāk erekcijas stāvoklī un ir gatavs dzimumaktam.

 

4. Ir ejakulācija, ir orgasms. Ja ir raizes, ka, iespējams, partnere nav vēl guvusi vajadzīgo baudu, erekcijai ne vienmēr sekos sēklas noplūde. Tāpēc, lai vīrietis varētu sasniegt orgasmu, nozīme ir arī sievietes prasmēm – nedrīkst mētāties ar vārdiem, kaut ko pieprasīt. Ja seksa laikā vēlies runāt, tad vēlams, lai tās būtu vienīgi partneri uzslavējošas piezīmes, nevis prasības, pavēles. Ja nepieciešams pagarināt laiku līdz ejakulācijai, vīrietis sēklas noplūdi var aizturēt, dziļi izelpojot, bet patīkamās sajūtas vīrietim rodas brīdī, kad dzimumdziedzeri beidzot izšļāc to saturu tajā urīnizvadkanāla daļā, kas iet caur priekšdziedzeri, to iestiepjot. Rodas kontrakcijas ar 0,8 sekunžu intervālu, kuru laikā tiek izšļākta uzkrātā sēkla. Ja sievietei viens orgasms ilgst no 0,5 līdz 5 minūtēm, vīrieša orgasma ilgums vidēji ir minūte.

5. Laiks refraktārajai fāzei jeb atpūtai. Lai vīrietis kvalitatīvi spētu izpildīt nākamo dzimumaktu, parasti nepieciešamas 36 stundas, taču ilgums var būt individuāli atšķirīgs. Bieži vien, jo īsāks ir pārtraukums starp diviem dzimumaktiem, jo īsākā laika periodā vīrietis ir spējīgs atkal veikt pilnvērtīgu dzimumaktu.

 

Sekss pasaulē un ciparos

  • 54 % vīriešu un tikai 19 % sieviešu par seksu domā vairākas reizes dienā.
  • Pusstundu garš sekss sadedzina organismā 150 kalorijas.
  • Katru gadu pasaulē tiek izlietoti 6–9 biljoni prezervatīvu.
  • 70 gadu vecumā apmēram 73 % vīriešu joprojām saglabā savu potenci. 30 % sieviešu vecumā ap 80 gadiem ir seksuālas attiecības ar saviem partneriem.
  • Vidējais ejakulācijas ātrums ir 28 jūdzes stundā jeb 45052 metri, jeb 45 kilometri.
  • Pēc veiktajiem aprēķiniem, savas dzīves laikā cilvēks vidēji divas nedēļas aizvada skūpstoties.

 

Estere Rudzīte, žurnāls VESELĪBA

Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Veselība un un izdevniecību Dienas Žurnāli.

Saistītie raksti