Ir vērts noskatīties! Pirmizrādes Dailes teātrī

Novembrī un decembrī mūsu skatītājus gaida vairāki pārsteigumi. Daži no tiem ir poļu autores Dorotas Maslovskas luga 2 daļās Divi nabadzīgi rumāņi, Grigorija Gorina tautas komēdija Tils Pūcesspieģelis un muzikālā pasaka visai ģimenei Princešu stāsts.

Izrādes Divi nabadzīgi rumāņi publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Izrādes "Divi nabadzīgi rumāņi" publicitātes foto.

19. novembrī Dailes teātra Kamerzālē notiks provokatīvās poļu autores Dorotas Maslovskas huligāniska izlēciena 2 daļās Divi nabadzīgi rumāņi pirmizrāde. Jauniestudējumu veido režisors Dž.Dž.Džilindžers.
„Sūds uz rožaina šķīvīša” – tā Dorota Maslovska (1983) nosauc mūsdienu glamūrīgo sabiedrību un tās falšo vērtību sistēmu, kuru apraksta savos darbos. Jaunās rakstnieces literārā debija 19 gadu vecumā izraisa vētrainus strīdus un bumbas sprādzienam līdzvērtīgu efektu. Vieni viņu slavē, bet citi lamā. Un ir, par ko...
Divi nabadzīgi rumāņi – tie ir divi modīgo pilsētas tusiņu pārstāvji, kuri tīrās izklaides dēļ nolemj nolaisties līdz sabiedrības padibenēm. Narkotiku reibumā viņi nesas pa Poliju, bēgot paši no sevis un savas dzīves bezcerības. No viņiem nav iespējams tikt vaļā. Par elementāru uzvedības kultūru vispār nav ko runāt. Viņi peldas vulgārismu pārbagātībā un atbaidoši lauzītā slengā. Bet notiekošā absurds kļūst smieklīgs, aizraujošs un uzjautrinoši kolorīts.
Te nekas nenotiek pa īstam, realitāte svārstās kā piedzēries kuģis, un notiekošais atgādina vispārēju halucināciju. Varbūt tas ir dramaturģisks šedevrs, bet varbūt tikai lēts ziepju burbulis. Par to jāpārliecinās katram pašam.
Režisors Dž.Dž.Džilindžers iestudējumu veido kopā ar aktieriem Lauri Subatnieku, Elīnu Dzelmi, Aldi Siliņu, Intaru Rešetinu, Sarmīti Rubuli, Gintu Grāveli un Kristīni Belicku.
Kostīmus veido Ilze Vītoliņa, horeogrāfe – Inga Krasovska, gaismu mākslinieks – Mārtiņš Kudiņš. Lugu tulkojis Ilmārs Šlāpins.

20. novembrī Dailes teātrī notiks Grigorija Gorina tautas komēdijas Tils Pūcesspieģelis pirmizrāde. Jauniestudējuma režisors ir Mihails Gruzdovs.
Leģenda par tautas ākstu Tilu Pūcesspieģeli allaž tiek aktualizēta tautai grūtos laikos, kad vienīgais veids, kā pretoties dzīves grūtībām, cinismam un postam, paliek smiekli. Tils Pūcesspieģelis ir stāsts par tautu un tautas sapni par varoni. Tas ir arī sapnis par brīvu cilvēku, kuru nav iespējams nogalināt.
Krievu dramaturga Grigorija Gorina dramaturģiski asā spalva un smalkā gaume, balansējot uz vitāla humora un skaudras traģēdijas robežas, zināmā materiālā ieliek jaunu saturu un jēgu – nesaudzīgu zemtekstu un paradoksālu, mūsdienīgu ironiju. Un vēl šis ir arī jaunības stāsts jeb stāsts par jaunību.
Titullomu atveidos jaunais aktieris Dainis Grūbe. Pārējās lomās - Artūrs Skrastiņš (Klāss, ogļu tirgotājs), Vita Vārpiņa (Sotkina, viņa sieva), Juris Žagars (Zivju tirgotājs Josts), Rēzija Kalniņa (Katalīna), Inita Dzelme (Nele, viņas meita), Lauris Dzelzītis vai Artūrs Dīcis (Lamme Gudzaks), Gints Andžāns (Karalis Filips), Ieva Pļavniece (Karaliene Marija / Kallikena), Ērika Eglija (Blondā Betkena / Stīvena), Baiba Neja (Brunete Anna), Juris Bartkevičs (Bende), Valdis Liepiņš (Mūks Kornēliuss), Kārlis Freimanis (Prefekts / Gēzu brigadieris), Mārtiņš Počs (Rīzenkrafts / Kroga saimnieks), Kristaps Rasims (Inkvizitors / Orānijas princis) un Harijs Spanovskis (Ģenerālis).
Režisors Mihails Gruzdovs jauniestudējumā sadarbojas ar scenogrāfu Reini Suhanovu un kostīmu mākslinieci Kristīni Pasternaku. Iestudējuma kustību konsultante ir Inga Raudinga, bet gaismu mākslinieks – Krišjānis Strazdīts. Lugu no krievu valodas tulkojusi Evita Mamaja.
Iestudējums top ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Laikā ap Ziemassvētkiem Dailes teātra repertuārā iekļausies muzikāla pasaka visai ģimenei Princešu stāsts.
No 19. decembra Mazajā zālē uz muzikālu pasaku visai ģimenei Princešu stāsts būs gaidīti visi, kuri joprojām tic pasakām – gan lieli, gan mazi, gan pieaugušie, gan bērni. Šajā sapņaini pasakainajā koncertuzvedumā aktieri izspēlēs skaisto pasaku Laimīgais princis, ko reiz uzbūris sapņu un brīnumu meistars Oskars Vailds. Sirsnīgākās un skaistākās ziemas dziesmas atdzīvosies jaunās skaņās komponista Kārļa Lāča aranžējumā. No visiem pazīstamajām pasakām izkāps šarmantās, sievišķīgās un brīnišķīgās princeses Karīna Tropa, Vineta Elksne un Jolanta Strikaite (Lady’s Sweet). Pie klavierēm - Kārlis Lācis. Muzikālajā pasakā piedalīsies arī Dailes teātra aktieri. Princešu stāsta režisors būs Dž.Dž.Džilindžers, scenogrāfiju veidos Mārtiņš Vilkārsis, bet par kostīmiem gādās Ilze Vītoliņa.
Pēc koncerta visiem būs iespēja iegādāties CD Princešu ziemas dziesmas kopā ar pasakainu sienas kalendāru, uz kura ikviens varēs iegūt princešu parakstus un kopā ar viņām nofotografēties. Šī CD un kalendāra projekta producenti ir kreatīvā pasākumu aģentūra Chocolate Events.
Princešu stāsta izrādes Dailes teātra Mazajā zālē notiks 19., 20., 22. un 26. decembrī. Biļetes cena – Ls 7.

Ieskaties: www.dailesteatris.lv
 

Reklāma
Reklāma