Cik noturīgs ir mākslīgais skaistums?

Vai, izmantojot zinātnes un tehnoloģiju spēku, patiešām varam kļūt vēl skaistākas? Desmit jautājumi un atbildes par ceļu uz mākslīgo skaistumu.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Zobi
(Atbild ARS zobārstniecības nodaļas vadītāja Aiva Pastnieka)

1. Balti zobi ir puse no žilbinoša smaida, tāpēc loģiska ir vēlēšanās zobus balināt. Vai tas nekaitē zobu emaljai?
Zobu balināšana jāizvērtē ļoti individuāli, ievērojot katra cilvēka dabīgo zobu stāvokli. Ja dabas dotā zobu krāsa patiešām traucē, jāskatās, cik jutīga ir zoba emalja un cik daudz un kādas ir zobu plombas. Pēc balināšanas jutīgie zobi diemžēl var kļūt vēl jutīgāki, bet plombas atšķirībā no zobiem nebalinās, tāpēc tās jānomaina atbilstoši zobu jaunajai krāsai. Tā tas var turpināties pēc katras balināšanas reizes, tāpēc pirms balināšanas kopā ar speciālistu jāizvērtē, vai tam pietiks laika, spēka un līdzekļu.
Lai balināšanas efekts nepārvērstos par defektu, jāpārdomā arī savi ēšanas paradumi un dzīvesveids, jo no zobu balināšanas būs maz jēgas, ja ikdienā tiek smēķēts, dzerta kafija un tēja, kā ari baudīts balināšanas smalkākais ienaidnieks — sarkanvīns, kuru varētu ieteikt aizvietot ar baltvīnu, kas zobu krāsai, vienalga, vai tā būtu mākslīgi radīta baltā vai dabīgā, kaitē ievērojami mazāk. No pārējiem kaitīgajiem ieradumiem gan būtu jāatsakās pilnībā.

2. Zobu izlīdzināšana ar tā sauktajām breketēm ir ieteicama jebkurā šķību zobu gadījumā?
Zobu rindas izlīdzināšana ar fiksēto aparatūru jeb breketēm, tāpat kā zobu balināšana, ir izvērtējama un ieteicama tikai individuāli, nevis pamatojoties uz draudzenes vai medijos stāstīto un redzēto. Turklāt pat tad. ja ārsts atzīst, ka tas ir iespējams, pašai sievietei jārēķinās ar ļoti lielu pašdisciplīnu! Zobu taisnošana nenotiek pāris nedēļu, pat ne mēneša laikā — var paiet pat vairāk nekā gads, līdz būs iespējams ieraudzīt gludo zobu rindas, kurām pēc brekešu noņemšanas vēl pusgads jāpavada retenzijas loka jeb mazāk nekā breketes redzamās stieplītes lociņa apskāvienos, lai palīdzētu noturēt un nostiprināt brekešu radīto brīnumu - gludo un līdzeno zobu rindu. Ja brekešu nēsāšanas laikā zobi netiek pienācīgi kopti, var pienākt brīdis, kad veselie zobi tiks bojāti ievērojami vairāk, nekā tas būtu bijis bez breketēm. Tieši tādēļ būtu jāsaprot, ka zobi ir katra paša, nevis ārsta īpašums, un skaistuma vārdā aktīvi jādarbojas līdzi!
 

Mati
(Atbild skaistumkopšanas salonu Prior īpašniece un friziere Agita Roziņa)

3. Vai pieaudzētie mati bojā dabīgos matus, turklāt pieaudzētie mati lūstot ātrāk par dabīgajiem?
Ne vairāk kā matu veidošana ar fēnu vai, piemēram, matu uzkasīšana, veidojot frizūru. Matu bojājuma pakāpe varētu būt līdzvērtīga matu saņemšanai ar gumiju. Vai tas ir kaitīgi? Labas kvalitātes pieaudzētie mati nelūst, tāpēc jāzina, ka labas kvalitātes pieaudzējamās matu šķipsnas tiek ņemtas no krāšņo matu īpašniecēm, kas visbiežāk dzīvo Indijā. Viņu skaistās bizes tiek speciāli audzētas un pēc tam nogrieztas tā, lai matu virziens būtu no augšas uz leju, nevis dažādos virzienos. Kā kvalitatīvu izstrādājumu varu ieteikt Great Lenghts piedāvāto produkciju. Tiesa, dabīgie mati var tikt nedaudz bojāti dabīgo un pieaudzēto matu savienojuma vietā, bet ļoti daudz ko nosaka to īpašnieces saudzīgā vai paviršā apiešanās ar saviem matiem. Tas nozīmē, ka jāizmanto pareizās matu sukas, šampūni, balzāmi, kā arī veidošanas līdzekļi. Starp citu, pieaudzēto matu šķipsnu noturība ir apmēram seši mēneši.

4. Pieaudzētos matus nav vēlams krāsot. Kāpēc?
Ja pieaudzētās matu šķipsnas ir dabīgas un labas kvalitātes, tad tās bez bažām var krāsot, balināt un likt matos ķīmiskos ilgviļņus. Protams, prātīgāk ir uzreiz izvēlēties savai matu krāsai attiecīgi atbilstošo šķipsnu toni, bet nav nekādu problēmu to arī pamainīt.
 
Krūtis
(Atbild plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis)

5. Mākslīgās krūtis ir bauda vīriešu acīm, bet ne prātam un kaislīgām mīlas naktīm, jo vīrieši uztraucas, ka tās nedrīkst teju vai pat aizskartka nepārplīst!
Ne tikai vīriešu, bet ari sieviešu bažas par to, ka pēc krūšu palielināšanas operācijas krūtis nevar aiztikt, ir nepamatotas. Gluži otrādi - krūšu masāža ir pat ieteicama, jo ir laba profilakse implanta kapsulofibrozei jeb laba rezultāta sasniegšanai, lai implants ātrāk sadzīvotu ar organismu. Speciāls masieris nav jāapmeklē, pietiks ar mīļotā vīrieša glāstiem un mīlestību! Turklāt nevajag iedomāties, ka pēc krūšu operācijas veikšanas kaut kādā veidā tiek ierobežota sievietes brīvība, jo sieviete tāpat kā pirms operācijas var nodarboties ar jebkuru sporta veidu, iet pirtī, lidot ar lidmašīnu utt.

6. Vai mākslīgās krūtis var nesadzīvot ar īstajām un var gadīties, ka jāšķiras pat no abām?

Nesadzīvot var ar sievu vai vīru, bet krūšu palielināšana ir nopietna ķirurģiska operācija, tāpēc pirms tās tiek veikta rūpīga izmeklēšana, lai pārliecinātos, ka operācijas veikšanai nav iespējami nekādi šķēršļi. Lai gan dzīvē viss ir iespējams, manā praksē tā nav gadījies. Parasti par tādiem gadījumiem dzirdam, bet tās ir pļāpas.

Skropstas
(Atbild Skropstu pieaudzēšanas centra īpašniece un meistare Baiba Arāja)

7. Vai pieaudzētas skropstas veicina skropstu intensīvāku izkrišanu?
Skropstas pastiprināti neizkritis, ja skropstu pieaudzēšana tiks uzticēta profesionālam meistaram, kurš strādā ar kvalitatīviem materiāliem un pārzina skropstu pieaudzēšanas tehniku. Otrkārt, jāievēro būtiskākais nosacījums — neberzēt acis, jo tādā veidā tiek traumēta dabiskā skropsta. Turklāt jāievēro skropstu likšanas intervāls, tas ir, ik pēc trīs vai četrām skropstu korekcijām tām jāļauj apmēram mēnesi atpūsties. Tas nozīmē, ka meistars skropstas uzmanīgi noņem, nevis tu pati mājas apstākļos tās kaut kā noplēs (tā skropstas paliek īsas un strupas). Atpūtas laikā būtu ieteicams skropstas uz nakti pasmērēt ar rīcineļļu vai, piemēram, Dzintara ražoto balzamu skropstām un uzacīm (ļoti maz sieviešu ievēro šo prasību!).
Atpūtas intervāls skropstām nepieciešam tāpēc, ka skropsta, uz kuras pieaudzēta jeb pielī¬mēta mākslīgā skropsta, var izkrist priekšlaicīgi, bet jaunās skropstas nespēj tik ātri pieaugt klāt. Ja intervālu neievēro, noņemot mākslīgās skropstas, tās būs par 2-3 mm īsākas. Lai gan nevajag satraukties, jo vidēji mēneša laikā tās tik un tā ataugs — skropstas aug tikpat ātri kā mati.

8. Vai pieaudzētas skropstas nav labi krāsot ar skropstu tušu?
Nekādā gadījumā nedrīkst krāsot tieši ar kosmētisko skropstu tušu. jo tās sastāvā parasti ir eļļainas vielas, kas kaitē skropstu līmei, sašķeļot saistošās sastāvdaļas. Krāsojot skropstas ar kosmētisko tušu, ievērojami samazinās pieaudzēto skropstu kalpoša¬nas laiks. Ja skropstas pieaudzētas profesionāli, krāsot tās nemaz nav nepieciešams! Tieši tādēļ — laika ekonomēšanas nolūkos daudzas sievietes izvēlas skropstu pieaudzēšanu. Protams, ja ir vēlēšanās pagarināt pieaudzēto skropstu nēsāšanas ilgumu un noturību, tad pieaudzētās skropstas var krāsot. Tam paredzēta speciāla tuša, kuru jāuzklāj tikai vienu reizi četrās dienās un kuru var iegādāties specializētajos salonos, arī mūsējā. Šī tuša piekrāso ari ataugušās gaišās skropstas.
 
Nagi
(Atbild Studio 3 pedikīra meistare Mārīte Krīgere)

9. Vai mākslīgie nagi ir pat ieteicami, jo aizsargā dabīgos nagus?

Ir profesijas, kurās tie patiešam palīdz pasargāt nagus no pārlieka mitruma, piemēram, frizieriem. Ari nagu traumas gadījumā mākslīgais nags var būt sava veida glābiņš, ko nevarētu teikt par dažādām iekšķīgām saslimšanām, kad slimības dēļ redzami cieš nagu izskats. Vispirms ir jāārstējas, un tikai tad jādomā par skaistumu! Citādi ir ar mākslīgajiem nagiem kājām, kurām želejveida nagi var pat palīdzēt, jo spēj efektīvi aizkavēt sēnīšu veidošanos. Tikai jāatceras, ka mākslīgie nagi jākopj pat vēl rūpīgāk nekā dabīgie - katru vakaru jāsmērē, piemēram, ar speciālu eļļu ienadžu kopšanai, lai nagi nesausinātos.

10. No mākslīgajiem nagiem grūti atbrīvoties – dabīgie pēc tam ir sabojāti.
Tas ir meistara profesionalitātes jautājums, jo cilvēkiem atšķiras ne vien nagu forma, bet arī biezums. Ja profilaktiskās apkopes laikā mākslīgais nags ikreiz tiek novīlēts līdz pat naga gultnei, cieš un ar laiku paliek plānāks arī dabīgais nags. Turklāt sievietei nevajadzētu tēlot varoni un želejveida naga klāšanas laikā, kad nagi jātur speciālā, mākslīgos nagus cietinošā gaismā (uh, cik tā ir karsta!), neciesties, līdz nagi sākt svilt — rokas vienkārši no tās jāizņem. Ne mazāk svarīga par meistara varēšanu un zināšanām ir pašas sievietes veikta rūpīga nagu kopšana. Ja mākslīgajam nagam atļauj pārāk ilgi augt, līdz tam apkārt izveidojas mazas brīvas maliņas, pastāv risks, ka tajās līdzīgi kā kabatās sakrāsies putekļi un mitrums, bet tas savukārt ļoti patīk dažāda veida nagu sēnītēm. Lai no tā izvairītos, ienadži jāieeļļo un profilaktiskā nagu apkope jāveic regulāri, kas parasti ir reizi vai divas mēnesī.
 

Autore: Ilanta Krastiņa-Bauze, žurnāls Una, 2007. gads

Reklāma
Reklāma