Eh, topošai māmiņai kaprīzes. Ko darīt?

Reizēm topošie tēvi ir nedaudz izmisuši, jo nesaprot, kur palikusi viņa jaukā, laipnā un mierīgā otra pusīte. Tagad viņam blakus ir sieviete, kas brīžiem raud, brīžiem smejas, dažreiz nejūtas skaista un pārliecināta par sevi, dažreiz — tieši pretēji.

Grūtniecības laikā sievietei pastiprināti rodas vēlme tikt atzītai, uzslavētai, tāpēc viņa nereti partnerim uzdod jautājumu: vai tu mani mīli?

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecības laikā sievietei pastiprināti rodas vēlme tikt atzītai, uzslavētai, tāpēc viņa nereti partnerim uzdod jautājumu: vai tu mani mīli?

 

Trakie hormoni

Zinātnieki pierādījuši, ka bērniņa gaidīšanas laikā sievietes organismā izstrādājas dažādas jaunas vielas un hormoni. Hormoni ir tie, kas sievietē rada ne tikai fizioloģiskas, bet arī emocionālas pārmaiņas. Grūtniecības laikā daudzas sievietes kļūst nervozas, depresīvas, kašķīgas un/vai raudulīgas. Nervozitāte un nomāktība mazāk izpaužas sievietēm, kuras jūtas droši un stabili savā dzīvē un attiecībās, tomēr arī vispašpārliecinātākajām sievietēm var rasties sajūta, ka kaut kas nenotiek, kā vajag. Pastiprinās bažas, vai esmu pietiekami skaista, laba un īpaša. Daudzi sīkumi, kas ikdienā netiktu ievēroti, iegūst īpašu nozīmi. Lai arī tas, ka sievietes uzvedību un rīcību ietekmē hormoni, ir fakts, sievietes partnerim ar to var būt par maz. Arī vīrietim gribas justies svarīgam un līdzdarboties grūtniecības laikā. Ja sieviete visu laiku centrējas tikai uz sevi un savām pārmaiņām, kādā brīdī vīrietis sāk justies atstumts. Kā saudzīgāk par to runāt ar sievieti?


Ģimenes psihoterapeits Gatis Bušs uzskata: „Nesaudzīgi būtu sāpes un pārdzīvojumus turēt sevī, kamēr tās vienā brīdī ar joni nāk ārā. Tad var būt sāpīgi un pat par daudz, jo pēdējais piliens ir maziņš, bet tracis — ļoti liels.”

 

Hormoni grūtniecības laikā mainās, bet novelt visu uz tiem, nav korekti. Tas, vai grūtniece izmantos hormonu pārmaiņas kā aizsegu, lai pieprasītu no vīrieša papildu uzmanību un rūpes, ir viņas atbildība.


Vai tu mani mīli

Psihoterapeits piekrīt, ka hormoni grūtniecības laikā mainās, bet novelt visu uz tiem, nav korekti. Tas, vai grūtniece izmantos hormonu pārmaiņas kā aizsegu, lai pieprasītu no vīrieša papildu uzmanību un rūpes, ir viņas atbildība. Ja topošajai māmiņai šķiet, ka vīrietis no viņas novēršas, varbūt ir vērts padomāt, ko viņa var darīt, lai attiecības uzlabotu. Sievietei jāapzinās, vai un cik svarīgas viņai ir šīs attiecības. Pateikt, ka tā ir tikai vīriešu problēma, nav godīgi, jo sievietei šādā situācijā varbūt pat ir vieglāk, jo viņa visā ir iesaistīta, viņas ķermenī aug jauna dzīvība.


Grūtniecības laikā sievietei pastiprināti rodas vēlme tikt atzītai, uzslavētai, tāpēc viņa nereti partnerim uzdod jautājumu: vai tu mani mīli? Var gadīties, ka saņemtā atbilde liekas strupa un nav nākusi no sirds: tu taču zini, ka mīlu. Psihoterapeits Gatis Bušs uzsver, ka tādi jautājumi nav jāuzdod. Ir jārunā par to, kā patiesībā paši jūtamies. Jautājums „Vai tu mani mīli?” it kā piespiež partneri pie sienas. Atbilde „jā” izskan nepatiesi, bet atbilde „nē” arī nav patiesa.

Reklāma
Reklāma


Problēmas risināšanā pirmais izejas punkts ir pajautāšana sev, ko es jūtu, ko vēlos. It kā mazliet apstāties un ieskatīties sevī. Un tikai tad, kad esam kontaktā ar sevi, varam vērsties pie partnera. Visizdevīgākais veids, kā kontaktēties ar otru cilvēku, ir patiesās jūtas, jo tad partneris reaģēs uz patiesajām jūtām un tu saņemsi atbildi, kuru vēlies.

 

Dažkārt ir grūti pieņemt savas patiesās izjūtas, jo nereti mēs kaunamies par tām.

Tomēr ir svarīgi apzināties, kāpēc man ir kauns un ko tas manī izraisa, kā arī padomāt, ko es vēlētos citādi.

 

Ja sieviete teorētiski iespējamās grūtnieču kaprīzes izmanto kā ieroci pret vīrieti, lai viņu mazliet padancinātu, vīrietis to parasti nekļūdīgi sajūt, un attiecīgi rodas pretreakcija.


Gribas ko garšīgu

Pēkšņās vēlmes apēst kaut ko garšīgu ir reāla bioloģiska parādība. Ikvienai grūtniecei ir ļoti patīkami, ja viņas vīrietis šīs vēlmes steidz izpildīt. Šajā gadījumā tā ir vairāk sievietes atbildība. Viņa var vīrietim ļoti mīļi palūgt, un, ja vēlme ir patiesa, parasti lūgums tiek uzklausīts un ar smaidu izpildīts kā mīļš atbalsts sievietei. Bet, ja sieviete teorētiski iespējamās grūtnieču kaprīzes izmanto kā ieroci pret vīrieti, lai viņu mazliet padancinātu, vīrietis to parasti nekļūdīgi sajūt, un attiecīgi rodas pretreakcija. Te jautājums ir par savstarpējām attiecībām, jo netrūkst topošo tēvu, kuri speciālistiem ir jautājuši: kāpēc grūtniece neko negrib, es tik labprāt viņai kaut ko atvestu vai sagādātu!


Nereti tomēr vīrietis ir gatavs iesaistīties grūtniecības sarežģītajā procesā, grib kaut ko darīt, jo ar viņa ķermeni nekas nenotiek. Vīrieši labprāt emocionāli ir līdzās sievietei. Ja pārim ir mīļas un uzticības pilnas attiecības, nebūs ne aizdomīguma, ne ļaunprātības un īpašie lūgumi nebūs aizskaroši.


Konsultējis Gatis Bušs, psihoterapeits