"Sirli, Sīms un noslēpumi": jauna grāmata bērniem

Izdevniecībā Liels un mazs nāk klajā jauna grāmata – igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka stāsts bērniem Sirli, Sīms un noslēpumi, ko tulkojusi Maima Grīnberga. Igaunijā šī grāmata kopš 1999. gada piedzīvojusi jau vairākus izdevumus, lasīta radio un izdota CD, var droši teikt – to zina katrs bērns.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sirli, Sīms un noslēpumi ir jocīga, gudra un sirsnīga grāmata par sapņiem un to, kā nezaudēt tiem uzticību. Ceturtklasniece Sirli un bērnudārznieks Sīms ir parasti bērni, kas kopā ar parastiem vecākiem dzīvo parastā namā. Taču ģimenē katram ir sava sapņu pasaule, tikpat reāla un vajadzīga kā ikdienas dzīve. Sīmam ir sava pagultes zeme, kurā viņš ir varens burvis, Sirli ar liftu brauc pie draudzenēm balerīnām uz Mākoņvalsti, mamma, ieejot alkšņu pudurī, nonāk savā karaļvalstī, kur viņu gaida bērnības rotaļlietas, bet ne visai veiklais tētis, kas sportu parasti vēro tikai televizorā, izkāpjot pa auto aizmugures durvīm, kļūst par labāko sportistu pasaulē. Mājas sētnieks tik ļoti pieķēries savam sapnim, ka sācis dzīvot zem ūdens, tikai rakstnieks Aitas kungs pametis savu sapni novārtā – un tas izrādās ļoti bīstami.
Grāmatas autors ir viens no asprātīgākajiem un populārākajiem igauņu rakstniekiem, kas saņēmis visas iespējamās Igaunijas literārās prēmijas un balvas – Andruss Kivirehks (1970). Viņa darbi latviešu publikas redzeslokā jau nonākuši vairākas reizes. Kivirehks ir viens no animācijas filmas Lote no izgudrotāju ciema sižeta autoriem, viņš uzrakstījis Valmierā uzvesto lugu Igauņu bēres, tulkoti daži Kivirehka stāsti un  romāns Rijkuris, Latvijas Radio ir iestudējis viņa raidlugu Svētais Grāls. Arī bērnu literatūrā Kivirehks neliek vilties: kā no pilnības raga birst brīnumaini atgadījumi, negaidītas un smieklīgas situācijas, asprātīgi dialogi. Autora labsirdīgā ironija pasakas veidolā rāda ļoti reālu, psiholoģiski precīzu mūsdienu dzīves ainu.
Grāmatas ilustrācijas zīmējis Ilmars Trulls (1957), humorpilns bērnu rakstnieks, tulkotājs, ilustrētājs un karikatūrists, kura darbi bērniem  apbalvoti ar Igaunijas Kultūrkapitāla gada prēmiju, Karla Eduarda Sēta vārdā nosaukto bērnu literatūras prēmiju un Igaunijas Literatūras gada balvu.
Grāmatas atvēršanas svinības Okeāns slotu kambarī notiks Rīgas Grāmatu svētku laikā, 24.oktobrī plkst.11.00 Rīgas Kongresu namā. Tajās piedalīsies ne vien grāmatas tulkotāja un aktieri, bet arī igauņu saldējums un animācijas filmas.
Grāmatas izdošanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Igaunijas kultūrkapitāla fonds, grāmatas atvēršanas svinības atbalsta Igaunijas vēstniecība Latvijā.
http://www.zvaigzne.lv

Reklāma
Reklāma