Mājas mikroklimats bērnu veselībai

Kad bērns sāk bieži un ilgstoši slimot ar dažādām „saaukstēšanās” slimībām, vecāki sliecas šajā bēdīgajā situācijā vainot nelabvēlīgo klimatu, lielpilsētas piesārņoto gaisu, sliktu uzturu, kā arī citus vecākus, kuri savus bērnus uz skolu vai bērnudārzu atved ar iesnām, klepu un citām infekcijas pazīmēm.

Reklāmfoto

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Reklāmfoto

Diskusijas par to, kas tieši ir vainīgs bērna paaugstinātajā uzņēmībā pret vīrusiem un baktērijām, var turpināties mūžīgi. Bet diemžēl vairumā ģimeņu viss beidzas tikai ar runām, vai arī bērniem tiek nozīmēti imunitāti stimulējoši preparāti, kuri bieži vien ir maz efektīvi.
Par iespējām pašiem kaut ko darīt vides uzlabošanā, kurā bērns pavada lielāko daļu laika, aizdomājas tikai nedaudzi — parasti tie ir visprogresīvākie vecāki. Lai gan jaunākais aprīkojums nodrošina visas iespējas radīt optimālus apstākļus veselīgai bērna dzīvei!

Jaundzimuša mazuļa veselība un gaisa mitrums
Jaundzimušais, lai gan ir nodrošināts ar pietiekami spēcīgiem aizsargmehānismiem, kas palīdz pielāgoties jaunajiem apstākļiem, tomēr ir ļoti vārīgs un jutīgs pret apkārtējās vides apstākļiem.
Mūsdienu psihologi un „maigās dzimšanas” ideologi daudz runā par to, cik svarīgi ir samazināt stresu, kas rodas no eksistences veida maiņas dzimšanas procesā. Bet saudzīga izturēšanās pret bērnu nozīmē radīt viņam optimālu vidi, kurā viņš jutīs pēc iespējas mazāku diskomfortu.

Tas ir pierādīts fakts, ka gaiss, kuru mēs elpojam pilsētas dzīvokļos, ir daudzreiz netīrāks par izplūdes gāzēm pilno gaisu visdzīvākajā lielpilsētas ielā!

 

Jaundzimušā bērniņa āda ir ļoti jutīga — līdz dzimšanai tā atradās augļūdeņos un tai vienkārši nebija iespējas sagatavoties jaunajiem dzīves apstākļiem. Vēl maigāka un jutīgāka ir mazuļa gļotāda. Tā ātri izžūst un var rasties aizliktā deguna efekts. Un, ja pieaugušam cilvēkam tas izraisa tikai nepatīkamas sajūtas, tad zīdainim tā ir teju vai katastrofa — mazuļi zīžot elpo tikai caur degunu, bet, ja deguns ir aizlikts, bērns var sākt ciest izsalkumu un slāpes. Lai mitrinātu zīdaiņa deguntiņa gļotādu, tiek izmantoti speciāli pilieni, bet, izmantojot gaisa mitrinātāju "Venta", tamlīdzīga problēma, visticamāk, vienkārši neradīsies.
Pazemināta gaisa mitruma gadījumā uzņēmība pret disbakteriozi, nieru problēmām, alerģijām var izraisīt slimību attīstību, tādēļ gaisa mitrinātāji "Venta" mājā, kur dzīvo nesen dzimis mazulis, ir ļoti nepieciešami, īpaši gada aukstajā laikā, kad gaiss telpās ir sauss centrālapkures dēļ.

Rūpes par bērnudārznieku un skolnieku
Droši vien vairumam vecāku neienāk prātā ļaut bērnam dzert krāna ūdeni, kas nav kristāltīrs un nekaitīgs veselībai. Visbiežāk tiek gādāts par kādu tīra ūdens iegūšanas veidu — uzstādīts filtrs, dzeršanai un ēdiena gatavošanai iegādāts ūdeni pudelēs, sliktākajā gadījumā krāna ūdens tiek uzvārīts.

Gaisa attīrītājs var būtiski uzlabot gaisa kvalitāti telpās — tā nav tukša reklāmas frāze, bet fakts, ko apstiprina daudzkārtējas pārbaudes.

 

Reklāma
Reklāma

Taču par to, ka gaiss, kuru mājās elpo bērni, var būt vēl bīstamāks par neattīrītu ūdeni, diemžēl aizdomājas tikai retais... Tas ir pierādīts fakts, ka gaiss, kuru mēs elpojam pilsētas dzīvokļos, ir daudzreiz netīrāks par izplūdes gāzēm pilno gaisu visdzīvākajā lielpilsētas ielā! Īpaši bīstamas bērna veselībai ir daudzus gadus dzīvokļa gaisā uzkrājušās baktērijas, vīrusi, dažnedažādu sēnīšu sporas un citi nepatīkami piemaisījumi. Ja pieaugušā organisms kaut kā vēl tiek galā ar slimību ierosinātāju uzbrukumiem, tad bērna imunitātei šāda slodze var izrādīties pārāk liela.


Gaisa attīrītājs var būtiski uzlabot gaisa kvalitāti telpās — tā nav tukša reklāmas frāze, bet fakts, ko apstiprina daudzkārtējas pārbaudes. Attīrot gaisu no putekļiem, kaitīgo vielu piejaukumiem, kā arī no infekciju ierosinātājiem, šāda ierīce dos jūtamu labumu visu ģimenes locekļu — īpaši vismazāko — veselībai. Ja gaisa attīrītājs tiks papildināts ar mitrinātāju, varēs droši teikt, ka gaisa uzlabošanai ir izdarīts viss iespējamais. Optimālā mitruma līmeņa uzturēšana telpās pasargās aizdeguni (galveno infekciju ceļu uz organismu) no izžūšanas — stāvokļa, kas ir vislabvēlīgākais mikrobu un vīrusu iekļūšanai. Turklāt mūsdienīgās ierīces bieži vien apvieno divas nepieciešamās funkcijas — gaisa attīrīšanu un mitrināšanu.


Droši vien atradīsies cilvēki, kuri uzskatīs, ka attīrīt un mitrināt gaisu visās telpās, kurās uzturas bērns (skolā, bērnudārzā, veikalā utt.), nav iespējams. Te var iebilst, ka bērns, pat tāds, kurš apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi vai skolu, kā arī daudz uzturas ārā, vienalga lielāko daļu laika atrodas mājās. Kaut vai tāpēc, ka viņam ir nepieciešamas vismaz desmit stundas miega — naktsmieram. Un vecāku spēkos ir nodrošināt bērnam vislabākos apstākļus vismaz mājās.


Informāciju sagatavoja: www.venta-airwasher.lv