Septiņas receptes Ājurvēdas gaumē 2

 09. oktobris 2009 17:00 Reklāmas projekts  skatījumi: 27947

Kā zināms, Ājurvēda ir mācība par to, ko un kā mēs domājam, jo domai ir milzīgs spēks Tā ir mācība arī par to, cik ilgi, kā un kad mēs guļam un vingrojam, kā arī par to, ko un kā mēs ēdam, jo enerģiju no Visuma mēs uzņemam arī ar uzturu.



Foto: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/


Uztura režīma rekomendācijas
Ēdienreizes:
Brokastis: 5.00 - 10.00 Jāēd viegli ēdieni vai tikai sula, vai mērcētas rozīnes vai mandeļrieksti.
Pusdienas: 10.00 - 14.00 Galvenā un obligātā ēdienreize, kurā tiek ēsti visi smagie ēdieni: sēnes, zirņi, pupas, zivs (baltā fileja), vistas gaļas fileja, makaroni.
Launags: 16.00 Šajā ēdienreizē – 1-2 glāzes svaigi spiestas sulas vai augļi.
Vakariņas: 17.00 - 22.00 (vēlams 19.00) Jāēd viegli ēdieni- tvaicēti vai sautēti dārzeņi, dārzeņu biezeņzupas.

Ēdienu secība:
1. Saldais ēdiens vai augļi.
2. Gatavoti graudi un/vai dārzeņi.
3. Gaļa un zivis + svaigu dārzeņu salāti vai lapu salāti.
Šķidruma lietošana: 30 min. - 1h pirms un pēc ēšanas neko nedzert.
Ēšanas laikā ieteicams dzert siltu, negāzētu ūdeni vai garšvielu tējas.

Receptes Ājurvēdas gaumē
Burkānu un apelsīnu biezeņzupa
200 g burkānu
1 neliels sīpols
70 g apelsīnu sulas
1 ēdamkarote gee
50 g saldā krējuma
zaļumi 
Sagrieztus burkānus sautē nelielā šķidruma daudzumā. Kad burkāni pusmīksti, pievieno taukvielās izkarsētus sagrieztus sīpolus un turpina karsēt, kamēr burkāni gatavi. Masu rūpīgi sasmalcina blenderī, pievieno buljonu, apelsīnu sulu un uzvāra. Pieber nedaudz sāls. Ja vēlas izteiktāku apelsīnu garšu, var pierīvēt apelsīnu miziņu. Saldo krējumu saputo vidēji stingrās putās un veido uz zupas virskārtas dekoratīvus rakstus. Rotā ar apelsīna šķēlītēm un zaļumiem.

Citronu rīsi
Šim ēdienam, ko dēvē par Nīmbū čāvalu, galveno aromātu piešķir citroni, tāpēc esiet uzmanīgi un nepārsniedziet ieteiktos garšvielu daudzumus.
2 glāzes (350 g) basmati vai citu kvalitatīvu rīsu ar gariem graudiņiem
1 ēdamkarote gee vai augu eļļas
½ tējkarotes Indijas ķimeņu
1 ½ tējkarotes melno sinepju sēklu
5 karī lapas (ja pieejamas)
1 kanēļa nūjiņa, 5 cm gara
1 zaļais pipars, sakapāts
3 ½ glāzes (825 ml) ūdens
2 tējkarotes sāls
½ tējkarotes kurkumas (pēc vēlēšanās)
½ glāzes (125 ml) citronu sulas
2 ēdamkarotes sviesta
1 citrons, sagriezts 8 šķēlītēs
5–6 pētersīļu stiebriņi
Nomazgājiet rīsus aukstā ūdenī un uz 15–20 minūtēm atstājiet mērcēties, pēc tam caurdurī noteciniet. Pa to laiku uz vidējas uguns katlā uzkarsējiet gee vai augu eļļu un ieberiet tajā ķimenes, melnās sinepju sēklas, ielieciet karī lapas un kanēli. Kad ķimeņu sēklas sāk mainīt krāsu, pielieciet sakapātos piparus un notecinātos rīsus.
Maisot cepiet rīsus 2–3 minūtes. Kad graudiņi sāk kļūt caurspīdīgi, pielejiet rīsiem ūdeni ar sāli un uzvāriet. Ja vēlaties dzeltenus rīsus, līdz ar ūdeni ievienojiet kurkumu. Pārklājiet katlu, nogrieziet uguni pēc iespējas mazāku un nemaisot vāriet apmēram 18 minūtes, līdz viss ūdens uzsūcies.
Paceliet vāciņu un izņemiet kanēļa gabaliņus. Pārlejiet rīsus ar citronu sulu un uzlieciet virsū sviestu.
Turpiniet vārīt rīsus bez vāka kādas 2–3 minūtes. Pēc tam uzmanīgi apmaisiet rīsus ar dakšiņu un pasniedziet, izrotājot to ar citrona šķēlīti un pētersīļa zariņu.

Kukurūzas pārslu cepumi
100 g nedaudz saberztu kukurūzas pārslu
2 glāzes miltu
½ paciņa cepamā pulvera
150 g kokosriekstu skaidiņu
2 olas
250 g sviesta
Ceturtdaļa glāzes cukura
Samaisa kukurūzas pārslas, kokosriekstu skaidiņas, izsijātus miltus ar cepamo pulveri un cukuru. Pievieno olas un mīkstu sviestu. Ar karoti uz ietaukotas pannas liek mīklas piciņas 5 cm attālumā citu no citas. Cepumus cep cepeškrāsnī 12 minūtes 190 grādu temperatūrā, līdz tie kļūst gaiši brūni. Cepumus atdzesē uz pannas.

Ievārījuma kēkss
1 glāze ievārījuma (jebkāda)
1 tējkarote sodas
1 glāze kefīra vai rūgušpiena
Pusglāze cukura
2 olas
2,5 glāzes miltu
1/2tējkarote kanēļa
Pūdercukurs pārkaisīšanai
Ievārījumu sajauc ar sodu un uz piecām minūtēm atstāj mierā. Olas ar cukuru saputo, pievieno ievārījumu, kefīru vai rūgušpienu un piesijā miltus un kanēli. Mīklu liek ietaukotā veidnē un 200 grādu temperatūrā cep vismaz 30 minūtes. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti. Izcepu kēksu nedaudz padzesē, izgāž no veidnes un pārkaisa ar pūdercukuru.
Kēksa cepšanai var lietot arī jau viegli ierūgušu ievārījumu.

Uzkodas ar lasi
3 kartupeļi
6 mazsālītas laša šķēlītes
3 svaigas vai konservētas ananāsa šķēles
6 siera šķēles
Pipari
Kartupeļus ar mizu sālsūdenī izvāra, neļaujot tiem sašķīst. Padzesētus nomilzu, pārgriež uz pusēm. Arī ananāsa šķēles pārgriež uz pusēm. Uz katras kartupeļu puses klāj laša šķēli, virsū – pus šķēli, tai virsū klāj siera šķēli, pārkaisa ar pipariem. Liek sakarsētā krāsnī, 200 grādu temperatūrā cep apmēram 10 minūtes.

Tofu zupa ar pupiņām
Zupas katla dibenā ielej 2 ēdamkarotes augu eļļas, tajā apcep 1 sīki sagrieztu zaļo papriku, 1 sīki sagrieztu sīpolu un 2 sakapātas ķiploku daiviņas. Pievieno 400 g sadrupinātu tofu un turpina maisot cept, līdz dārzeņi mīksti. Pieliek ēdamkaroti maltu sarkano piparu, tējkaroti ķimeņu un tējkaroti sāls, kā arī 800 g vārītu pupiņu. Pārlej ar 3 glāzēm ūdens. Uzvāra un maisot vāra 5 minūtes. Pasniedz karstu.

Sēņu krēmzupa 
100 g šampinjonu
1 ēdamkarote gee
1 neliels sīpols
1 tējkarote miltu
100 g ūdens vai buljons 
Sagrieztus sīpolus izkarsē gee sviestā, pievieno sagrieztus šampinjonus un sautē, līdz tie gatavi un liekais šķidrums gandrīz iztvaikojis. Masu nedaudz atdzesē, sasmalcina blenderī, pievieno karstu buljonu vai ūdeni, kā arī izkarsētus un buljonā vai ūdenī atšķaidītus miltus un maisa, kamēr uzvārās. Pievieno gee, uzvāra. Beigās pieliek garšvielas – sāli un baltos piparus.


Citas receptes Ajurvēdas gaumē skaties šeit!

 

/REKLĀMAS PROJEKTS/
 



2 Pievienot komentāru

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk