Sejas maskas no virtuvē atrodamiem pārtikas produktiem

Kāda sabiedrībā zināma aktrise uz jautājumu par nevīstošas jaunības un skaistuma noslēpumu intervijā savulaik atbildēja, ka viņa skaistumkopšanā izmanto visu, kas atrodams ledusskapī un dobē. Šie līdzekļi ir viegli pagatavojami, pilnīgi dabīgi un allaž pa rokai. Turklāt nekādu papildu izdevumu! Konsultē ārste dermatoloģe Anna Bērziņa.

FOTO: Shutterstock.com

Katrs dabas produkts mums dāvā kaut ko būtisku, vien atliek izvēlēties savam ādas tipam un pašreizējam stāvoklim visatbilstošāko. Maskas ieteicams mainīt, izmēģinot aizvien jaunus produktus un kombinācijas. Būtiski atcerēties, ka maskas, kas veidotas no dabas produktiem, jālieto regulāri, lai panāktu vēlamo efektu.

Svaiguma karalis — gurķis
Gurķu šķēlītes vai miziņas var izmantot sejas tīrīšanai vai likt uz sejas un acīm, tās nomierina un atsvaidzina ādu. Ja gurķis pirkts veikalā, ļoti būtiski to pirms lietošanas rūpīgi nomazgāt. Tas attiecas uz jebkuru dārzeni un augli, kas nav pašu audzēts, jo produktus mēdz apsmidzināt ar ķīmiskām vielām, kuru nonākšana uz ādas var radīt defektu, nevis efektu.
Mitrinoša gurķu maska. Piemērota visu tipu ādai. Uz smalkas rīves sarīvē nomizotu gurķi, pievieno biezpienu. Klāj putriņu uz sejas. Pēc 15 minūtēm nomazgā remdenā ūdenī.

Būtiski atcerēties, ka maskas, kas veidotas no dabas produktiem, jālieto regulāri, lai panāktu vēlamo efektu.

 

Daudzveidīgais tomāts
Tomāta mīkstums satur daudz skābju, kas ir lielisks palīgs cīņā ar nosprostotām porām, pinnēm un ādas novecošanos.
Attīrošā maska. Uzziež tomāta mīkstumu uz sejas, pēc 20 minūtēm nomazgā.
Mitrinoša un mīkstinoša maska. Tomāta mīkstumu saspiež putriņā, pievieno dažus pilienus augu eļļas. Klāj uz sejas. Pēc 20 minūtēm nomazgā.
Tonizējoša maska. Tomāta mīkstumam pievieno kafijas dzirnaviņās samaltas auzu pārslas (derēs arī ātri vārāmās) un olas dzeltenumu. Klāj uz sejas un dekoltē. Nomazgā pēc 15 minūtēm. Attīra ādu un uzlabo sejas krāsu.

Lapu salāti uzlabo ādas elastību
Putriņā saberztas salātu lapas samaisa ar pāris ēdamkarotēm krējuma. Būtiski ir salātu lapas sasmalcināt pēc iespējas sīkāk, citādi tās neturēsies uz ādas. Efekta pastiprināšanai piemet arī nedaudz sakapātu zaļumu (dilles, pētersīļus u. c.). Klāj uz sejas un dekoltē. Nomazgā pēc 20 minūtēm. Salātu vietā varam izmantot virzu vai burkānu lakstus.


Burkāns, ne tikai zupā
Burkāns piešķir sejai maigu iedeguma toni. Sarīvē burkānus uz smalkas rīves, samaisa ar tējkaroti kartupeļu miltu vai saberztu auzu pārslu un olas dzeltenumu. Klāj uz sejas, nomazgā pēc 15 minūtēm.
Iedeguma toni iegūsim arī, ik rītu apslaukot seju ar burkānu sulā samērcētu vates tamponu, kā arī ēdot svaigus burkānus vai dzerot burkānu sulu. Sulai noteikti jāpievieno nedaudz augu eļļas, citādi vērtīgās vielas, kas atrodas burkānos, neuzsūksies organismā.

 

Reklāma
Reklāma

Citrona šķēlīte un skābs ābols
Pigmenta plankumus pabalināt palīdzēs citrona šķēlīte vai putriņā samīcīts skābs ābols, kas satur augļskābes. Paturam brīdi, noskalojam siltā ūdenī un uzklājam krēmu. Tomēr, lietojot šos skābos produktus uz sejas ādas, jābūt piesardzīgam, jo tie var ādu kairināt. Uzklājot tos pirmo reizi uz ādas, būtu jāsāk ar neilgu laiku, piemēram, piecām minūtēm, lai pārliecinātos, ka tiks panākts vēlamais efekts, nevis nevajadzīgi sakairināta āda. Nākamajās reizēs laiks tiek pakāpeniski palielināts līdz 15–20 minūtēm.

Attīroša ir biezpiena maska

Taču jāatceras, ka pārlieks skābums ir kaitīgs sausai ādai, jo var izraisīt iekaisumu. Ja seja pēc tīrīšanas ir sakairināta un apsārtusi, to nomazgā ar tēju vai svaigu pienu.

Sejas ikdienas skaistumam
Seju notīra vai noskalo ar dažādu zāļu tēju novārījumiem. Šeit noderēs jebkuras mājās esošās zāļu tējas. Sejas ādu lieliski tonizēs ledus gabaliņos sasaldēts zāļu tējas novārījums. Liekot lietā izdomu, var izmantot dažādu zālīšu tējas: piparmētras, kumelītes, liepziedus utt. Ar ledus gabaliņu sejas un kakla ādu maigi pamasējot ik rītu, var iegūt veselīgāku ādu, jo tiek stimulēta asinsrite.
Ja puķpodā aug alveja, tās lapas saturu var izmantot sejas maskai. Nogrieztu lapu ieliek maisiņā ledusskapī un patur vienu nedēļu. Ja lapas mīksto saturu klās uz ādas tūlīt pēc nogriešanas, pastāv risks sakairināt ādu, jo tas satur daudz bioloģiski aktīvu vielu. Alvejas lapas vidusdaļa jāuzklāj uz attīrītas un sausas ādas, jāpatur 10–15 minūtes, jānoskalo.

Maska uz sejas jāuzklāj vienu reizi nedēļā. Skrubis lietojams vienu divas reizes nedēļā, atkarībā no ādas tipa.


Uzklājot jebkuru masku, ieteicams atgulties un mierīgi ļauties jaukām domām. Maska nedos gaidīto efektu, ja stresaina skraidīsi pa māju vai centīsies sasteigt kādus nepadarītus darbus. Vislabāk to darīt, kad mājā neviena nav, atslābinoties un izbaudot dabas dāvāto enerģiju. Maska uz sejas jāuzklāj vienu reizi nedēļā. Skrubis lietojams vienu divas reizes nedēļā, atkarībā no ādas tipa.
Jutīgas ādas īpašniecēm maska var izraisīt vieglu apsārtumu. Šādā gadījumā maskai pievienojiet saldo krējumu, ūdeni, olu vai kādu no skābpiena produktiem.

Par citām dabiskām un iedarbīgām maskām un skrubjiem lasi šeit: Piens, olas un augļi sejas skaistumam

Māra Ančupāne, mammam.lv/tetiem.lv