Pasargā savu mammu no kaulu lūzumiem!

Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrība sadarbībā ar vairākiem veselības centriem rīko akciju “Pasargā savu mammu no lūzumiem!”. Akcija ilgs visu oktobri, tās laikā konsultācijas un izmeklēšana būs daudz lētāka nekā parasti.

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Akciju ir ierosinājusi Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrība, aicinot jau pieaugušos dēlus un meitas parūpēties par savām mātēm, aizvedot viņas pie ārsta pārbaudīt kaulu blīvumu.
 “Mūsu mammas nereti daudz vairāk domā par mums – saviem bērniem un mazbērniem, savu veselību atstājot otrajā plānā,” saka aktrise un producente Agnese Zeltiņa, viena no akcijas atbalstītājām. “Osteoporoze ir viena no slimībām, par kurām mēdz teikt, ka tā piezogas nemanāmi, diemžēl tā var atstāt smagas un postošas sekas. Ja mūsu mammas vairāk domā par mums nekā par sevi, arī mēs viņām varam sniegt dāvanu – atrast laiku savā jau saplānotajā dienaskārtībā un aizvest viņas pie ārsta; ja nepieciešams – arī samaksāt par ārstēšanos. Mēs visi labi zinām, ka mūsu mammām vienmēr atradīsies nauda, lai nopirktu mazbērniem konfektes, taču ne vienmēr – lai atļautos kaut ko pašas sev.”
Diagnosticējot osteoporozi, ir jāveic īpašs, rentgenam līdzīgs izmeklējums, ko sauc par osteodensitometriju. Ar to nosaka kaulu minerālvielu blīvumu mugurkaulā un gūžas kaulā. Osteodensitometriju ieteicams veikt visām sievietēm pēc 65 gadu vecuma un vīriešiem pēc 70 gadu vecuma, kā arī sievietēm pēc menopauzes iestāšanās, ja ir citi riska faktori, un visiem pieaugušajiem, km bijis kaulu lūzums minimālas traumas dēļ.
Lai pasargātu sevi no saslimšanas ar osteoporozi, pirmkārt, jāēd veselīgi – jālieto daudzveidīga, ar kalciju bagāta pārtika, otrkārt, jābūt fiziski aktīviem, vismaz pusstundu dienā pastaigājot vai pavingrojot, treškārt, jāizvairās no kaitīgiem ieradumiem (smēķēšana, kafijas un alkoholisko dzērienu pastiprināta lietošana), kā arī jābūt informētiem. Plaša informācija par osteoporozi, tās iemesliem, ārstēšanas iespējām un vēlamo rīcību ir pieejama mājaslapā www.osteoporoze.lv.
Akcijā Pasargā savu mammu no lūzumiem! piedalās Veselības centrs 4, Juglas Medicīnas centrs, Rīgas 2. slimnīca, Latvijas Jūras medicīnas centrs, Valmieras Veselības centrs un Liepājas metalurga poliklīnika. Detalizētāku informāciju par katru veselības centru – pieņemšanas laikiem, konkrētām atlaidēm – iedzīvotāji varēs saņemt, oktobrī zvanot uz 1188.

Reklāma
Reklāma