Dūla dzemdībās. Kā viņa palīdz?

Atšķirībā no ārvalstīm pagaidām Latvijā dūlu iesaistīšana dzemdībās nav ļoti izplatīta, taču, cerams, situācija lēnām mainīsies. Jo dūla ir pieredzējusi sieviete, kas ievērojami var palīdzēt gan grūtniecības laikā, gan dzemdībās un pēcdzemdību periodā.

Foto iesūtījusi Kristīne Divra, mammam.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Kristīne Divra, mammam.lv reģistrētā mamma.

Kas ir dūla?
Vārds doula cēlies Senajā Grieķijā (izrunā Doo-lah), kas nozīmē pieredzējušu sievieti, kura palīdz citai sievietei. Senajā Grieķijā tas bijis darbinieks vai vergs, kas rūpējas par sievieti un bērnu dzemdībās un arī pēc dzemdībām. Sākotnēji terminu doula vairāk lietoja pēcdzemdību kontekstā par pieredzējušām mātēm, kas palīdzēja jaunajām māmiņām jautājumos par zīdīšanu un jaundzimušo aprūpē. Mūsdienās šim terminam ir plašāka nozīme, ar to apzīmē sievietes, kuras sniedz informāciju, kā arī emocionālo un fizisko atbalstu topošajai māmiņai grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā.


Dūla ir pieredzējusi ne medicīnas asistente, kura nodrošina fizisko, emocionālo un informatīvo atbalstu grūtniecības laikā, dzemdībās un pēcdzemdību periodā. Mēdz teikt, ka dūla ir tāda kā garīgā vecmāte. Parasti par dūlām kļūst nākamās vecmātes vai sievietes ar psihologa izglītību. Par dūlu var kļūt arī sieviete bez speciālas izglītības, kurai ir zināšanas par grūtniecības fizioloģiju, dabīgām dzemdībām un jaundzimušo aprūpi. Rietumos šāda prakse jau kļuvusi populāra. Uz dūlas pakalpojumiem var pretendēt jebkura sieviete, neatkarīgi no tā, vai viņa ir noskaņota dabīgām dzemdībām vai nav. Dūlas ļoti bieži palīdz vientuļajām māmiņām vai sievietēm, kurām nav vajadzīgā emocionālā atbalsta no vīra un ģimenes. Eiropā, ASV un Kanādā dūlas pakalpojumus izvēlas arī sievietes, kurām plānots ķeizargrieziens.

 

Šī gada janvārī darbu un apmācību Stārķa ligzdā uzsākusi dzemdību palīdžu jeb dūlu kustība, un, ja tev ir nepieciešamība, Stārķa ligzdas mājas lapā vari izvēlēties savu dūlu.

 

Dzemdību dūla
Dzemdību dūla gādā par nepārtrauktu uzmanību dzemdētājai, palīdzot viņai mājās, ceļā no mājām uz dzemdību iestādi un dzemdību iestādē. Jau pirms dzemdībām dūla būs tikusies ar sievieti vairākas reizes, lai detalizēti apspriestu dzemdību plānu. Nākamā māmiņa dalās savos nodomos un vēlmēs ar dūlu par to, kāda veida dzemdības viņa gribētu, un abas kopā izstrādā optimālu dzemdību stratēģiju. Dūla izstāsta, kas notiek dažādos dzemdību periodos, kā sevi noskaņot veiksmīgām, vieglām un patīkamām dzemdībām, kad braukt uz dzemdību iestādi un kam pievērst uzmanību sarunā ar ārstu.


Dūla brauc pie dzemdētājas uz mājām, kad  dzemdētājai ir sākušās pirmās dzemdību pazīmes. Mājās norisinās pirmais dzemdību periods. Dūlas uzdevums ir uzraudzīt dzemdību dinamiku un palīdzēt šo periodu izdzīvot mierīgi un dabīgi. Ņemot vērā sievietes sajūtas un vēlmes, dūla palīdz izvēlēties piemērotāko brīdi, kad doties uz dzemdību iestādi. Kad šis brīdis ir pienācis, dzemdētāja kopā ar dūlu dodas uz dzemdību iestādi. 

Dzemdību iestādē dūla visu laiku ir blakus dzemdētājai, ja arī tas ilgst ilgāk par 24 stundām, palīdz atrast labākās dzemdību pozas kontrakciju sāpju atvieglošanai, palīdz pareizi elpot, dod padzerties un paēst, ja tas ir nepieciešams, veic masāžu, uzmundrina.


Arī dzemdību iestādē dūla visu laiku ir blakus dzemdētājai, ja arī tas ilgst ilgāk par 24 stundām, palīdz atrast labākās dzemdību pozas kontrakciju sāpju atvieglošanai, palīdz pareizi elpot, dod padzerties un paēst, ja tas ir nepieciešams, veic masāžu, uzmundrina, stiprina dzemdētāju garīgā līmenī, uzmana, lai sieviete justos komfortabli, un vada viņu uz „radības troni” — pašu skaistāko mirkli viņas mūžā.


Dzemdību dūla ir pietiekami kompetenta, lai saskatītu iespējamās problēmas. Paralēli vispārpieņemtām pretsāpju metodēm viņas arsenālā ir dažādi resursi dzemdību sāpju mazināšanai bez medikamentozas iejaukšanās. Tā ir gan elpošana, gan dažādas dzemdību pozas, masāžas, manuālās terapijas paņēmieni, homeopātija, aromterapija, īstajā brīdi pateikts labs atbalsta vārds.
Protams, rodoties jebkurām aizdomām par sarežģījumiem dzemdību sākuma periodā, dzemdētāja kopā ar dūlu nekavējoties dosies uz dzemdību iestādi pie speciālistiem. Lai arī kur sieviete dzemdētu un lai kādu lēmumu pieņemtu, dūla uzņemsies rūpes par sievieti un jaundzimušo.


Dūla zina, kādas zāles un medicīniskās procedūras dzemdību laikā var nozīmēt ārsts, un var dzemdētājai pastāstīt par to priekšrocībām un trūkumiem. Kaut gan dūlas vairāk atbalsta dabīgās dzemdības, viņas atbalstīs arī sievietes izvēli par vajadzīgām medicīniskajām procedūrām, ja tādas būs ieteicis ārsts.


Kaut arī dūla nepieņems dzemdības, viņa būs tā, kas rūpēsies par nākamo māmiņu enerģētiski un gādās par drošības izjūtu, kas ir tik ļoti svarīga dzemdībās un pēc tam. Dūla ir sievietes uzticamības persona, kura palīdzēs ievērot sievietes iepriekš izstrādāto dzemdību plānu.

Reklāma
Reklāma


Dūla atgādinās dzemdētājai un vecmātei par dzemdību plānu, izskaidros dzemdētājai, kas notiks, ja apstākļi būs mainījušies, un kāpēc ārsts piedāvā medicīnisku iejaukšanos. Šajā gadījumā dūla vecmāti vai ārstu papildinās, izskaidrojot dzemdētājai iejaukšanās iemeslus, un rūpēsies, lai dzemdību process jebkurā gadījumā būtu īpašs un personīgs.

 

Protams, sievietes palīgi dzemdībās var būt ne tikai dūla, bet arī sievietes vīrs vai partneris. Dūla neaizstās jūsu partneri, drīzāk viņa palīdzēs abiem.


Protams, sievietes palīgi dzemdībās var būt ne tikai dūla, bet arī sievietes vīrs vai partneris. Dūla neaizstās jūsu partneri, drīzāk viņa palīdzēs abiem. Ideāli, ja visus dūlas pienākumus var noorganizēt viņas dzīvesbiedrs, bet ne vienmēr tas tā ir, tāpēc dūlas atbalsts ir labs risinājums. Dūla šajā periodā ir kā mentors jaunajam tēvam. Dūlas un tēva funkcijas ir līdzīgas, tomēr ir arī būtiskas atšķirības. Tēvam parasti nav pieredzes šajā dabas procesu norisē, tāpēc dūlas klātbūtne iedrošina un motivē arī viņu. Dūla palīdz un veicina tēva atbalsta lomu, nevis aizstāj viņu.

 

Pēcdzemdību dūla
Pēcdzemdību dūla nāk uz mājām un palīdz ģimenei orientēties preču klāstā, kas būs vajadzīgas mazuļa ienākšanai ģimenē, ja nepieciešams, palīdz gatavot ēdienu, palīdz zīdīšanas jautājumos, pārrunā jaunās barojošās mātes ēdienkarti, praktiski māca jaunos vecākus aprūpēt zīdaini. Dūla stiprina ģimenes saites dažādos līmeņos, pirmām kārtām jau mātes un bērna attiecības, palīdz jaunajiem vecākiem un dažkārt arī vecākajiem bērniem aprast ar jaunākā bērna ienākšanu ģimenē, atbild uz visiem neskaidrajiem jautājumiem. Viņa palīdz arī praktiski pirmajās sešās nedēļās un dažreiz līdz pat bērna gada vecumam, it sevišķi, ja sievietei bijušas priekšlaicīgas dzemdības vai ir vairāki zīdaiņi, vai bijušas kādas problēmas dzemdībās un bērniņam vajadzīga īpaša uzmanība un aprūpe.

 

Ir valstis, kurās dažas slimnīcas un fondi piedāvā brīvprātīgās kopienu dūlas. Brīvprātīgajām dūlām ir svarīga loma dažādu dzemdību un pēcdzemdību komplikāciju novēršanā sievietēm, kas ir riska grupā (arī nepilngadīgās sievietes) vai nonākušas finanšu grūtībās. Dūlas ar savu darbu sievietēm sniedz atbalstu un mierinājumu. Brīvprātīgās dūlas kontrolē sievietes grūtniecību, vienmēr atbalsta viņu un bērnu. Viņas motivē sievieti justies droši grūtniecības, kā arī dzemdību un pēcdzemdību laikā.

Valstīs, kurās dūlas pakalpojumi jau pastāv vairākus gadus, ir veikti pietiekami daudzi pētījumi, kuri apstiprina, ka dūlas klātbūtne dzemdībās piedāvā daudz ieguvumu gan bērnam, gan mātei. Sievietēm, kuras saņēmušas dūlu atbalstu: 
•     par 50% samazinās ķeizargrieziena iznākums,
•     samazinās dzemdību ilgumus par 25%,
•     oksitocīna (stimulācijas) izmatošana — līdz 40%,
•     iespējamā epiziotomijas izmantošana — par 60%. 
Savukārt sešas nedēļas pēc dzemdībām tām sievietēm, kas izmantoja dūlu pakalpojumus, bija lielāka pašapziņa nekā tām, kuras neizmantoja, tāpat lielākā daļa šo sieviešu bērnu baro ar krūti, sievietes mazāk cieš no depresijas, bet zīdaiņi ir mierīgāki.


Dzemdību dūlas pienākumi:
•     fizisks, emocionāls un informatīvs atbalsts grūtniecības laikā un dzemdībās;
•     palīdzība dzimšanas pieredzē vecākiem, zīdaiņiem un primārās aprūpes sniedzējiem;
•     medicīnisko procesu un intervences (iejaukšanās) iemeslu izskaidrošana;
•     konsultācijas un ieteikumi grūtniecības laikā;
•     piemērot vingrojumus sievietēm, praktiski parādīt tos un ērtākas pozas grūtniecības laikā un dzemdībās;
•     palīdzēt sagatavoties dzemdībām un izstrādāt dzemdību plānu;
•     atvieglot komunikāciju starp sievieti un viņas vecmāti, ārstu;
•     nodrošināt pietiekami daudz resursu dzemdību sāpju mazināšanā bez medikamentozas iejaukšanās. Tie ir gan elpošana, gan dažādas dzemdību pozas, masāžas, manuālās terapijas paņēmieni, homeopātija, aromterapija, īstajā brīdi pateikts labs atbalsta vārds;
•     palīdzēt domāt pozitīvi grūtniecības laikā un dzemdībās;
•     palīdzēt sievietes partnerim vai citam palīgam, kas arī atbalsta un iedrošina dzemdētāju;
•     palīdzēt izvairīties no nevajadzīgas iejaukšanās;
•     dažos gadījumos rakstīt grūtniecības/dzemdību dienasgrāmatu;
•     atbalstīt zīdīšanu un konsultēt zīdīšanas jautājumos;
•     būt par sievietes pilnvaroto, uzticamības personu;
•     būt klāt visu dzemdību laiku un pēc tam tik ilgi, cik vajadzīgs.

Pēcdzemdību dūlas pienākumi:
•     atbalstīt zīdīšanu un konsultēt zīdīšanas jautājumos;
•     piedāvāt informatīvo atbalstu dažādos jautājumos;
•     nākt uz mājām, sniegt pēcdzemdību aprūpi pirmajā nedēļā pēc dzemdībām un atbalstīt māti, bērnu un ģimeni arī pēc tam vairākus mēnešus līdz pat bērna gada vecumam;
•     informēt un praktiski mācīt jaunos vecākus aprūpēt zīdaini;
•     atbalstīt tēvu un palīdzēt viņam iesaistīties bērna auklēšanā un audzināšanā;
•     piedāvāt palīdzību arī tādās jomās kā mājas sagatavošanā bērniņa ienākšanai tajā, maltītes pagatavošanā, veikala apmeklējumā, jaundzimušā brāļu vai māsu pieskatīšanā, kāda cita īpaša uzdevuma veikšanā.

Informācija no www.starkaligzda.lv