Seksuālie temperamenti: kāds ir tavējais?

"Tu taču esi hiperseksuāla!" – vīrietis nopūšas, kad tu atkal vēlies intīmas attiecības. Būtu labāk priecājies, jo aukstās, frigidās sievietes taču viņam nepatīk! Kādas mēs esam guļamistabā, un kāda ir tava attieksme pret seksu... Lūk, ko stāsta ginekoloģe, seksoloģe Aija Tula-Rijkure.
Kāpēc vienam gribas seksu katru dienu un vairākas reizes, bet citam tik pa retam?

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Kāpēc vienam gribas seksu katru dienu un vairākas reizes, bet citam tik pa retam?

Karstasinīguma vai vēsuma parametri un rādītāji klīniskajā medicīnā nepastāv. Seksoloģija nav izdalījusi izteiktas robežas starp seksuālajiem temperamentiem, taču noteiktas tendences ir iezīmējušās.

 

  • NIMFOMĀNE
     

Viņa ir orientēta tikai uz sevi

Dabiskāk būtu, ja sievieti interesētu arī tas, kā jūtas pretējais dzimums, bet biežāk nimfomāne nolemj, ka pretējā dzimuma pārstāvis viņai nav vajadzīgs. Nimfomāne var iztikt pati ar sevi vai arī iesaistīties lesbiskās attiecībās, retāk – bieži mainīt vīriešus.

 

Psihoemocionālie un fizioloģiskie faktori

Nimfomānija ir pārāk liela seksualitāte, smaga slimība, kuru pavada uzmācīgs stāvoklis un tendence uz agresīvu uzvedību, kuras laikā sievieti pārņem pastāvīga mokoša seksuālā vēlme. Nimfomānija bieži vien iet roku rokā ar narcismu: sievietei ir pastiprināta seksuālā tieksme, bet ne tikai – viņa pārāk daudz rūpējas par savu ķermeni, skaistumu, savu sievišķību, viņai patīk sevi vērtēt, viņa no tā jūt psiholoģisku gandarījumu. It kā nekas slikts, taču šajā gadījumā runa ir par pārmērīgu tieksmi. Īsumā – nimfomāne nejūt gandarījumu no tā vien, ka labi izskatās, viņai vajag vēl kaut ko. Ir vēlme gūt fizisku apmierinājumu, un tad viņa nodarbojas pati ar sevi. Viņai nav tik svarīgi, vai viņa patīk citiem, bet tas, kā pati sevi vērtē. 

Nimfomānijas gadījumā runa nav par kaisli, bet gan par neprātību. Patoloģiskas vēlēšanās priekšmets ir orgasms. 

Ja pastāvīgi tiek mainīti partneri, sievieti neinteresē ne vīrieša izskats, ne viņa garīgās īpašības, ne viņa materiālās iespējas. Viņa meklē piemērota izmēra vīrieša locekli. Nimfomānija var būt arī kādas citas psihiskas slimības, visbiežāk, šizofrēnijas, simptoms. Dažreiz nimfomānija attīstās uz spēcīga stresa pamata – mēdz būt gadījumi, kad tā parādās pēc izvarošanas. Daudzi ar to saslimušie bērnībā tikuši pakļauti seksuālai varmācībai vai pretēji – sodiem par jebkādām seksualitātes izpausmēm.

  • Kāds partneris piemērots? Grūti pateikt, jo nimfomāne ir orientēta uz sevi. Viņai varētu būt vienalga, vai partneris viņai patīk. Viņai svarīgi, lai partneris pasaka komplimentus un vienkārši nodarbojas ar seksu. Ne velti ir vārdiņš “mānija”... Partneris un viņa apmierināšana nimfomāni vispār neinteresē. Normālās attiecībās sieviete jūtas labi, ja arī partnerim ir labi, ja sieviete var sniegt baudu otram, savukārt nimfomānei tas itin nemaz nav aktuāli.
  • Likums: Visas pārmērības ir kaitīgas. Līdzīgi kā pārēšanās, pārkaršana vai pārstrādāšanās.

 

  • HIPERSEKSUĀLA SIEVIETE

 

Viņa vēlas seksu ļoti bieži

Ja mēs iekārojam otru, tā ir normāla parādība. Jautājums ir par biežumu un daudzumu – ja ir vēlme apmierināt seksuālo funkciju no rīta līdz vakaram un nekas cits vairs neinteresē, tad tas jau var robežoties ar psihiskām novirzēm.

 

Psihoemocionālie un fizioloģiskie faktori

Seksualitāti nodrošina viens no hormoniem – testosterons. Ja vīrietis sievieti pievelk un turklāt nodrošina labvēlīgu psihoemocionālu fonu (tam ir nozīme gandrīz 2/3 gadījumu), un ir bijušas patīkamas emocijas par iepriekšējo reizi, tad pēc laiciņa normāla sieviete vēlēsies to sajust vēl. Jo patīkamāki akti bijuši nesen, jo lielāka ir vēlme sajust nākamos. Pastiprināta interese par seksu var būt arī tad, ja ir iekšējs distress. Taču, ja sievietei vajag 20–30 dzimumaktus un, neskatoties uz to, ka viņai ir orgasms, vajag vēl un vēl, tas rosina aizdomas par slimību. Daba ir devusi sievietei spēju sasniegt vairākus orgasmus seksa laikā, un, ja sievietei ir vēlēšanās, protams, mīlēšanos var turpināt.

Par hiperseksualitāti var runāt, ja sieviete vēlas neskaitāmus aktus pēc kārtas. Bieži nevaldāma dzīšanās pēc seksa raksturīga sievietēm, kuras kādā dzīves jomā jūtas neapmierinātas vai kurām ir kāda hiperfunkcija organismā.

Raugoties no fizioloģiskā viedokļa, sieviete ar gadiem seksu vēlas biežāk, jo testosterona līmenis pieaug, turklāt ir paplašināti asinsvadi pēc dzemdībām, palielināta dzemde. Arī emocionāli sieviete noņēmusi bremzes, ko viņa pati sev jaunībā uzlikusi, viņu vairs “negrauž” sabiedrības stereotipi, nav bailes no grūtniecības, kā arī viņa vairs tik ļoti nekontrolē notiekošo un beidzot var izpaust savu seksualitāti. 

Dažādos dzīves posmos hiperseksualitāte ir normāla, piemēram, pusaudžiem. Palielināta vēlme pēc seksa var parādīties arī tūlīt pēc dzemdībām (jo dzemde bijusi palielināta un tai ir dabiska vēlme samazināties). Tas ir fizioloģiski pamatots mehānisms. Seksuālās apetītes kāpums var būt īsi pirms mēnešreizēm, menstruāciju laikā un ovulācijas laikā. Hiperseksualitāte var parādīties arī tad, ja sievietei ilgstoši nav bijis seksuālu attiecību un notiek pirmā tuvība. Vai arī – tikko notikušajā aktā nav gūts apmierinājums vai kaut kas nav kārtībā pastāvīgajās attiecībās. 

Bieži vien, runājot par hiperseksualitāti, parādās jēdziens “dzemdes trakums”. Ja sieviete ļoti bieži vēlas seksu, vispirms jānoskaidro, vai viņai nav kāda ginekoloģiska patoloģija, piemēram, liela dzemdes mioma (dzemde spiež uz apkārtējiem orgāniem), un, tā kā ir traucēta anatomiskā struktūra, rodas fiziskās sajūtas. Šajā gadījumā pēc dzimumakta neiestājas relaksējošā fāze, dzemde nesaraujas, kā tam jānotiek pēc stimulācijas vai kairinājuma. Šīm sievietēm vajadzētu doties pie ginekologa. Jo pēc laba seksa jābūt relatīvam mieram, nevis tieksmei pēc seksa trīsreiz dienā un katru dienu.

  • Kāds partneris piemērots? Svarīgi, lai būtu vīrietis ar augstu potenci. Partneris, kas nodrošina kvalitatīvu aktu un varbūt vairākus orgasmus, varētu izārstēt hiperseksuālu būtni. Taču sievietei svarīgi paskatīties uz partneri ne tikai kā seksa objektu, bet pamanīt viņā arī citas labas īpašības, jo sieviete gūst seksuālu apmierinājumu ar vīrieti, kurš viņai šķiet pievilcīgs, emocionāls, gudrs, fiziski spēcīgs, mīļš, ne tikai seksuāls.
  • Likums: Dzīve nav tikai sekss!

 

  • HIPOSEKSUĀLA SIEVIETE

 

Viņa seksu vēlas ļoti reti

Ja sieviete jūtas labi un ir enerģijas piepildīta, tad viņa ir arī seksīga un burtiski staro! Ja šobrīd sieviete negrib seksu, tas nenozīmē, ka viņa ir hiposeksuāla.


Psihoemocionālie un fizioloģiskie faktori

Dažkārt sieviete pati uzlikusi sev rāmjus dzīvot pēc noteikumiem, domājot, ka tie ir pareizi, piemēram, mīlēties tikai tad, kad labi izskatās, kad ir nomazgājusies, uzkrāsojusies, tikai vakarā... Taču, kad mēs “ierāmējamies”, pazūd arī seksualitāte, jo sieviete pati sevi ir apspiedusi zem aizspriedumu sloga. Sieviete var kļūt hiposeksuāla tad, ja vīrietis viņu pazemojis vai aizvainojis, piemēram, nicīgi pasakot “tev taču ir riepa” vai “pēc kā tu izskaties?!” Savukārt, ja sieviete līdz šim nekad vēl nav baudījusi glāstus, viņai nekad nav bijis radīts uzbudinājums, kas pāraug orgasmā, viņa vienkārši nezina, kas tas ir. 

No fizioloģiskā viedokļa sieviete var vēlēties mazāk seksa grūtniecības laikā, it īpaši grūtniecības pirmajā trimestrī (arī vīrietis šajā laikā var nevēlēties seksu, jo patiesībā viņi atrodas uz viena viļņa). Hiposeksualitātes posms sievietei var būt arī menstruālā cikla noteiktās dienās – tūlīt pēc menstruācijām sieviete seksu vēlas vismazāk.

  • Kāds partneris piemērots? Ar “pliku” seksuālo aktu vīrietis sievietē neko neatraisīs. Vīrietim būtu jāizvērš priekšspēle, jo ikviena sieviete ir “iekarsējama” ar dažādiem kairinājumiem – audiāliem (mīļvārdiņi, čuksti, vīrieša balss tembrs), vizuāliem (ziedi, partnera izskats un attieksme, kustības, vīrišķība), aromātu (smarža var būt uzbudinoša vai gluži pretēji). Nereti vīrieši domā, ka šādas sievietes var uzbudināt un atraisīt tieši ar seksa palīdzību. Nē! Dažkārt tā domā arī sievietes – jo vairāk mīlēšos, jo vairāk atraisīšos. Vajadzīgs vīrietis, kas sievieti novērtē kā būtni, ne tikai seksuālā plānā.
  • Likums: Mīlošs vīrietis ir zelta vērtē!

 

  • FRIGIDA SIEVIETE

 

Viņa tiek uzskatīta par aukstu sievieti

Vispirms ārsti iesaka aizmest šo terminu jūdzēm tālu. Jo neviena sieviete neesot frigida. Tas ir sabiedrības (īpaši vīriešu) radīts stereotips, un sievietes jutīgums, uztverot vīriešu teikto par viņu.

Reklāma
Reklāma

 

Psihoemocionālie un fizioloģiskie faktori

Par sievietes “aukstumu” pastāv dažādi mīti – viņai esot seksuālās apetītes trūkums, viņa nespēj sasniegt orgasmu, viņai nepieaug uzbudinājums, kairinot un stimulējot, nav pietiekams mitrums makstī utt. Sievietei varbūt ir samazināts kāds no šīs seksuālās ķēdītes posmiem, bet tas nenozīmē, ka viņa ir frigida. Varbūt vienkārši akts nav pietiekami garš, un tāpēc viņa nevar sasniegt orgasmu. Ja sieviete sasniedz orgasmu masturbējot, bet seksā nevar – arī tad viņa nav frigida. Bet sāksim no otra gala – varbūt ir nepareizs kairinājums vai kairinātājs. Pareizais partneris ne tikai fiziski “piespiedīs” pareizo pogu, bet nospēlēs arī uz kādas psihoemocionālās stīgas. Jo sievieti var atraisīt gan ar audiāliem, gan vizuāliem kairinājumiem. Par īstu frigiditāti var runāt tad, ja ne ar vienu no šiem paņēmieniem sieviete nav atraisāma. 

Frigida ir sieviete, kurai neizstrādājas pietiekams daudzums hormonu un ir menstruālā cikla traucējumi, tātad – nopietni veselības traucējumi. 

Līdzīgi ir ar vīriešiem – ja vīrietis dzīvē veicis kaut vienu dzimumaktu, viņu nevar nosaukt par impotentu, vienkārši ir kaut kas, kas vājinājis viņa potenci jeb vīrišķo spēju.

Vistrakākais, ko sievietes dažkārt piemin, ir partnera aizvainojums – līdz šim viņš bijis mīlošs, bet vienreiz nosaucis sievieti par frigidu; viņa sāk domāt, ka tiešām tāda ir, iekodē šo domu apziņā un notic tai, un beigās viņa patiešām nespēj vairs atbrīvoties ne šim, ne kādam citam partnerim. Šeit būtu darbs psihoterapeitam, īpaši hipnoterapeitam.

  • Kāds vīrietis piemērots? Mačo tipa vīrietis, kas uzskata, ka sievietei viņš ir jāgrib, šajā gadījumā nepalīdzēs un frigiditāti nemazinās. Ja sievietei grūti sasniegt orgasmu, arī vīrietis ar mazu seksuālo pieredzi var nepalīdzēt. Taču vēlmi pēc seksa var radīt jebkura kopā būšana (dejas, teātris, arī nepatīkami notikumi – sēras, kad cilvēki apvienojas savās sāpēs). Tieši emocionālā garīgā saite starp partneriem ir vislabākais līdzeklis pret frigiditāti.
  • Likums: Katrai no mums dzīvē ir savs Īstais!

 

  • SIEVIETE, KAS NEVĒLAS SEKSU

 

Viņai par to ir zudusi interese

Seksuālā apetīte, tieksme, libido, dzimumtieksme – sauc to, kā gribi, bet dzimumdziņa ir svarīgākais, lai sieviete vēlētos seksu. Mēs savā būtībā esam seksuālas būtnes, un mūsos ir pietiekami daudz enerģijas. Seksuālo apetīti nosaka enerģija. 

Ja cilvēks sevi pilnībā izsmēlis – nav ne fiziskās, ne garīgās, ne emocionālās enerģijas, nebūs arī seksuālās apetītes. 

Enerģētisko trauku – arī seksuālo – var sākt piepildīt gan fiziski, gan garīgi, gan arī emocionāli.


Psihoemocionālie un fizioloģiskie faktori

Iemesli ir dažādi – tā var būt rutīna, kad sieviete saka: “Man sekss ir apnicis!” Bet varbūt tas tiešām notiek katru dienu vienā un tajā pašā laikā. Tāpat normāla vidusmēra sieviete nevēlētos, ja vīrietis  vienkārši paziņotu: “Aiziesim uz vienu seksiņu!?” vai arī “Zini, mīļā, mums sen nav bijis sekss, kad būs sekss?” Šādi vārdi sievieti nespēj stimulēt. Nereti sieviete pati ir vainīga – ja vienam zūd interese par seksu, var zust arī otram. Jādomā par pārmaiņām, nemainot partneri. Visvienkāršākā recepte – atcerēties, kā bija, kad mēs satikāmies pirmo reizi, kad gribējām, pārdomāt, kas patika, kā centāmies. Tu teiksi – ārprāts, tas bija tik sen! Kas par to? Svarīgi radīt pārmaiņas. Daudz biežāk sievietes pārdzīvo nevis to, ka viņām zudusi interese par seksu, bet to, ka tā zudusi partnerim. Taču, ja sieviete vienmēr sagaida vīrieti ar kaut ko neapmierināta, viņš negribēs, jo partnerim ir jājūtas komfortabli. Jebkuram no mums jājūtas labi, lai gribētos seksu. 

Sieviete var nevēlēties seksu, ja bijusi traumatiska fiziskā tuvība, partneris viņu sāpinājis, un trauma ir tik dziļa, ka viņa ir norobežojusies: “Viss, es vairs negribu seksu, mani tas neinteresē!” Tādā gadījumā sieviete pat neļaujas sakārdināties, bet viņai paliek smaguma sajūta vēdera lejasdaļā, un dažkārt tam pievienojas nervozitāte, veģetatīvās nervu sistēmas traucējumi, stāzes mazajā iegurnī.

Vēl trakāk, ja pie ārsta atnāk 14 gadus veca meitene un paziņo: “Mani neinteresē sekss!” Ārsts jautā: “Bet vai tev ir bijis kāds draugs, kurā tu esi bijusi iemīlējusies!?” Nē, neesot tāda. Bet visas draudzenes jau ar seksu nodarbojoties. Nu – viela pārdomām.

  • Kādam jābūt partnerim? Interese par seksu, visticamāk, sievietē nav zudusi, vienkārši tā ir dziļi noslēpusies. Sievietes mēdz domāt: “Es neatdošos, kamēr viņš neizdarīs to un to, nepateiks to un to. Un vispār – kā viņš var nesaprast, ko es vēlos?” Mēs vēlamies, lai otrs mūs jūt? Taču te nebūs vietā spēle: “Uzmini nu!”

Ja partneri spēj iepriecināt viens otru ne tikai ar seksu, bet arī citādi izraisa viens otrā labpatiku, tas ir pirmais ceļš uz seksuālo vārtu atvēršanos.

  • Likums: Enerģisks cilvēks ir smaidīgs, laimīgs un starojošs!

 

  • ZELTA VIDUSCEĻŠ

 

Kad vēlies, tad dari!

Katram cilvēkam piemīt dzimumdziņa jeb libido – tas ir viens no organisma raksturlielumiem. Tāpat kā ir lielāka un mazāka auguma cilvēki, vieniem libido ir augsts, citiem – zems. Likums šeit ir tikai viens – dari to, kad tu un tavs partneris vēlas! Un ne vienmēr no rīta vai vakarā, ne vienmēr mājās, bet arī citur, varbūt brīvā dabā, varbūt stāvus, virtuvē, vannas istabā. Svarīgi būt kā bērniem, jā – arī kā dzīvniekiem, dabas sastāvdaļai. 

Cik bieži to darīt? Tādas noteiktas normas nav, taču par normu var uzskatīt, piemēram, ja tev divas nedēļas vispār nav bijis seksa, bet pēc tam divas nedēļas ir katru dienu. Galvenais ir komforts un vēlme sniegt baudu otram un saņemt baudu pretī. Ir normāli iepatikties, bet nav normāli, ja ar visiem ir sekss. Seksualitāte valda starp pretējiem dzimumiem, bet intīmā tuvība ar dzimumaktu – tā ir seksualitātes virsotne, kas ir īstenojama starp diviem cilvēkiem kā kulminācija.


Ja atšķiras seksuālie temperamenti

 

  • Attiecībās vīrietis vēlas seksu biežāk nekā sieviete. Varētu teikt – viņš ir hiperseksuāls.

Tāpat kā sievietes hiperseksulitātes gadījumos jāpārbauda, kas izraisa “dzemdes trakumu”, vīrietim vajadzētu pārbaudīt, kāpēc viņam “spiež” uz erekciju – jāpārbauda, vai nav hronisks iekaisums, uritrīts, prostatīts, prostatas adenomas jeb priekšdziedzera palielināšanās. Bieži vien pie vainas ir kāda no šīm veselības problēmām, jo nav normāli, ja vīrietis vēlas seksu divas trīs reizes dienā. Tā var būt atsevišķos periodos, jaunlaulātajiem – medusmēnesī. Taču pārsvarā gadījumu pēc kvalitatīva seksa nepieciešama pauze. Ja tā nav nepieciešama, tas varētu liecināt arī par nekvalitatīvu seksuālo aktu iepriekš. 

Var būt arī tā, ka vīrietis nespēj realizēties, gūt apmierinājumu apkārtējā dzīvē, un tad šķiet, ka viņam ir palicis tikai sekss. 

Tāpat vīrietim var šķist, ka sieviete viņu vairs negrib, un tieši šī baiļu sajūta virza viņu uz biežāku seksu. Vēl var darboties pašapliecināšanās princips – vīrietis domā: ja sekss būs bieži, tad viņš ir un būs vienīgais vīrietis sievietes dzīvē, un viņa nekad nespers sānsoļus... Dažiem vīriešiem ir stereotipisks viedoklis – jo biežāk man būs sekss, jo labāka būs veselība. Taču, ja sekss ir tikai fiziska nodarbe, sporta spēle, sekss pusdienas pārtraukumā – tas nav īsti pareizi. Tad jau labāk vīrietim ieteicama ārstnieciskā vingrošana vai trenažieru zāle. Dažkārt vīrieši uzskata – ja tu esi mana sieva, tev jāsniedz man sekss, un, ja tu nesniedz, tad tu mani nemīli. Bet sieviete var gribēt un var negribēt. Turklāt jāpavēro, kādos brīžos vīrietis vēlas seksu – ja viņš to pieprasa katru rītu, tas ir normāli, tad tā ir viņa fizioloģija. Bet, ja, skatoties pornofilmu, vīrietis uzbudinās un vēlas, lai sieviete vienmēr atsauktos, tad viņš nezina svarīgāko – sieviete grib justies īpaša savam vīrietim!

 

  • Attiecībās sieviete vēlas seksu biežāk nekā vīrietis. Varētu teikt, ka viņš ir hiposeksuāls.

No fizioloģiskā viedokļa varētu būt, ka vīrietim ir zems testosterona līmenis, bet ne tikai! Tā var būt arī kāda endokrīna vai vairogdziedzera slimība, cukura diabēts, medikamentu blakne, ilgstošas smēķēšanas nelabvēlīgā ietekme vai citi veselības traucējumi (piemēram, pēc operācijām). Vislielākā kļūda, ja šādos gadījumos sieviete vaicā – kad mums beidzot būs sekss? Nu nebūs! Sievietei šķiet, ka viņa var prasīt vienmēr. Nevar! Vīrietis spēj retāk nekā sieviete. 

Ja viņam testosterons nav pietiekamā līmenī, ja viņš nejūtas komfortabli (nav izgulējies, nav paēdis, ir noguris pēc darba, viņam ir naudas grūtības, viņš ir zaudējis darbu), viņš tiešām var negribēt seksu. 

Sievietei nav uzreiz jādomā, ka vīrietim ir mīļākā. Patiesībā – noņem vīrietim varu un amatu, un viņš jutīsies nevīrišķīgs, jo tā ir viņa vīrišķās puses aizskaršana. Taču sieviete drīkst viņu glāstīt, pieskarties, paslavēt, atbalstīt. Nevis teikt: “Kas ar tevi, vecīt, notiek? Vai tu esi impotents? Vai tu vecs esi kļuvis?” Ja vīrietis kaut uz brīdi ir juties sievietei nevajadzīgs, pazemots, viņš jūtas nevīrišķīgs. Viņš nespēj nodarboties ar seksu, un tas nav ne spīts, ne aizvainojums. Ja viņš zina, ka mājās viņu gaida arī bez naudas, bez amata, bez darba, ja redz, ka sievietes acīs ir prieka dzirksts, viņš gribēs viņu iepriecināt vēl vairāk un saņemt prieka dzirksti no sievietes. Arī ar seksu. 

Vēl viens būtisks iemesls – vīrietis ir mednieks. Ja sieviete kā zaķītis noguļas un saka – šauj mani, tad ko tur vairs šaut!? Vīrietis vēlas iekarot un iekārot sievieti. Sieviete nedrīkst izskatīties kā pelēka pele un teikt – mēs taču esam viens pie otra pieraduši. Ir jāatceras – vīrietis ir un paliek mednieks!

Autore: Lauma Lūse, žurnāls Una

Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Una.
Ienāc! www.una.lv

Saistītie raksti