Divas košas istabas divām māsām (Foto)

Jauna skola un jaunas istabas – tā šis mācību gads sāksies ārstes Lindas Peičas–Gaveres meitām Betijai un Luīzei. Kāds tas būs, un vai jaunajās istabās skolā uzdotie mājasdarbi risināsies raitāk... un istabu iekārtojums... vai tas būs tikpat atšķirīgs kā meiteņu raksturi?

Foto: Gvido Kajons, žurnāls Una

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Gvido Kajons, žurnāls Una

Kā saplānot un iekārtot istabas divām jautrām un trakulīgām meitenēm, lai būtu vieta mācībām un grāmatu lasīšanai, kā arī spēļu zona, kur iespēja  izkustēties? Domājot par savām atvasēm, mēs vēlamies dot visu to labāko. Un, kad Betijai un Luīzei jautāja, kādas gribētu redzēt savas istabas, meitenēm pati svarīgākā šķita krāsa. Betijai patika rozā, bet Luīze vēlējās, lai istaba būtu gaiši zila. Līdzīgais šīm istabām ir tas, ka abas atrodas mājas otrajā stāvā un abās ir liels griestu augstums, tuvu pieciem metriem. Līdz ar to meiteņu istabu augstākajā daļā ir izveidots otrais stāvs. Pirmais stāvs ir publiskā telpa, vieta mācībām, spēlēm un atpūtai, otrais stāvs – privātā telpa, kur izvietota guļamzona.


Zilā istaba
Linda stāsta, ka, izvēloties tapetes Luīzes istabai, tās tika saskaņotas ar priedes koka mēbelēm. Luīzes mīļākais zilais tonis ir vēss. Tāpēc, lai istaba neliktos auksta, tapešu rakstā zilās svītras mijas ar zaļām un baltām. Šīs trīs krāsas arī kļuva par pieturas punktu, veidojot istabas interjeru.
Izveidojot istabā otro stāvu, tika iegūta papildu platība. Kāpšana, reizēm pat skriešana augšā un lejā pa kāpnēm šajā vecumā sagādā prieku un mūsdienu aktīvos bērnus fiziski varbūt pat nedaudz nokausē.
Kāpnes uz otro stāvu novietotas telpas stūrī. Vieta uzkāpšanai izrēķināta ļoti precīzi, lai ērti būtu kāpējam un netiktu aizņemta lieka istabas platība. Zem kāpnēm novietots Ikea veikalā pirkts plaukts ar izvelkamām plastmasas kastēm. Luīze ir sakārtojusi savas mantas un stāsta, ka vienā kastē salikusi somiņas, citā - lelles, mīkstās mantas un puzles.



Pītais krēsls pie rakstāmgalda pirkts veikalā Ikea un pieskaņots mēbelēm, kas pārvestas uz jauno māju no iepriekšējās dzīvesvietas. Siena pie galda krāsota gaišā krāsā, lai nenovērstu uzmanību no mācībām.
Istabā, kurā dzīvo pirmklasnieks, daudzas spēles tiek spēlētas uz grīdas, tāpēc segumam izvēlēts oša koka parkets.


Otrā stāva grīdas dēļi izgatavoti no priedes koka. Virs gultas vietas izveidots jumta logs, kas ir papildu gaismas avots un karstā laikā tiek atvērts, lai vēdinātu telpu.


Labs paradums ir pirms gulētiešanas palasīt kādu grāmatu. Lai būtu, kur novietot nakstslampiņu un lasāmvielu, kā arī dažādas mīļlietiņas, no rīģipša  izveidots plaukts, kas aplīmēts ar tapeti, un plaukta iekšpuse nokrāsota. Gultas pārklāja raibais audums iegādāts veikalā “Abakhan”.

Abu māsu otrā stāva guļamzonas veidotas līdzīgi, atšķiras vienīgi plaukta izmēri un to novietojums attiecībā pret gultas vietu. Tomēr patiesā šo telpu atšķirība ir abu māsu intereses. Luīze vairāk spēlējas pa āru un istabas iekārtojumu atstājusi mammas Lindas ziņā, taču Betija šeit ir radījusi savu gaisotni ar mīkstajām rotaļlietām, sveču kolekciju un radošiem darbiem pie sienas.


Rozā istaba
Linda stāsta, ka, domājot par meiteņu istabu iekārtojumu, tika izlemts pēc mēbelēm doties uz Ikea veikalu Polijā. Šīs mēbeles ražotas no vienkāršiem un lētiem materiāliem, bet to dizains ir ļoti ērts un funkcionāls. Pirms tam Ikea mājaslapā apskatījās un izvēlējās rakstāmgaldu, krēslu, plauktu sistēmu un dīvāniņu, pārliecinājās par to izmēriem, piemeklēja krāsu, un Polijā atlika vien šīs mēbeles nopirkt.


Zemais logs Betijas istabā paver skatu uz priežu mežu un dzelzceļa sliedēm. Guļot uz dīvāniņa, var saskaitīt garām braucošo vilcienu vagonus. Bet galvenais, šeit var atpūsties, lasot grāmatu, kas paņemta no grāmatplaukta turpat blakus.


Baltais plaukts ir tik ietilpīgs, ka tajā var novietot gan grāmatas un mācību lietas, gan rotaslietu lādītes un dažādas mīļlietiņas.


Betijas istabā dominē rozā krāsa. Tumši svītrainais tapešu raksts mijas ar krāsotām rozā sienām, kas tāpat kā Luīzes istabā pie galda ir gaiša. Piekārtajā plauktā virs rakstāmgalda ir noliktas visas mācību procesam vajadzīgās lietas, bet mīkstajā rozā pufā droši var iegāzties brīdī, kad no mācīšanās galva kļuvusi pavisam dulla.


Otrā stāva atpūtas zona ir tematiski nodalīta, izmantojot tapešu rakstu, kas ir rotaļīgāks nekā pirmajā stāvā un kontrastē ar precīzajām svītrām. Griesti istabā ir tik augsti, ka pa otro stāvu var staigāt pilnā augumā, un norobežojums, kas to atdala no pirmā stāva, ir 20 cm augsts pabiezs dēlis.
 

Autore: Nelda Karpenska-Allaža, žurnāls Una

Meklē žurnālu UNA visās preses tirdzniecības vietās!

Ienāc! www.una.lv

Reklāma
Reklāma