Kas atrodams tava mazuļa kosmētikas pudelītēs: labais, liekais, kairinošais

Pirms iegādājies mazulim kosmētiku, uzzini, no kādām sastāvdaļām tā ražota un kā tās var ietekmēt mazuļa veselību. Piedāvājam nelielu ceļvedi.

Kas atrodams tava mazuļa kosmētikas pudelītēs: labais, liekais, kairinošais

FOTO: Shutterstock.com

Krēmu un ziežu bāze
Eļļas emulsijas uz ūdens bāzes jeb eļļas ūdensemulsijas
Eļļas ūdensemulsijas (0/W emulsijas) veido ļoti smalki eļļas pilieni ūdenī. Šajās emulsijās ūdens parasti ir vairāk nekā 70%. Šāds ūdens daudzums atmiekšķē ādas raga kārtu, taču zīdaiņa ādā ir vāji attīstīts hidrolipīdu slānītis (kas pēc emulsijas lietošanas kļūst vēl plānāks), tāpēc tā var vieglāk zaudēt mitrumu. O/W emulsijas atvēsina.

Ūdens emulsijas uz eļļas bāzes jeb ūdens eļļasemulsijas
Ūdens eļļasemulsijas (W/0 emulsijas) sastāv no ļoti smalkiem ūdens pilieniem eļļā. Ūdens daudzums nepārsniedz 70%. Lietojot W/0 emulsiju, ādas lipīdu kārta saglabājas neskarta. Tā kā emulsijā ir ūdens, lipīdu kārta pieļauj nepieciešamo siltuma apmaiņu.  Ādas mitruma līmenis tiek saglabāts ilgāku laiku, jo emulsijā ir daudz eļļas. Tādēļ W/0 emulsijas ir piemērotas autiņu apvidus aprūpei un kopšanai.

Pastas
Pastas ir ūdeni nesaturoši krēmi ar lipofilu bāzi, kas satur apmēram 10% cieto vielu. Mīkstās pastas ir ar taukaināku konsistenci. Pastas ir vieglāk uzklāt, un to sastāvā esošais pūderis uzsūc sekrētus. Ja pastas lieto autiņu apvidū, jāņem vērā, ka tās sausina ādu un to notīrīšanai nepieciešams lietot eļļu, kas kairina ādu.

Pūderis
Tā kā pūderis absorbē mitrumu, to joprojām bieži izmanto mazuļa dibentiņa dēļ tas saveļas kunkuļos un berzējot kairina ādu. Līdz šim nav pierādīts, ka pūderis kopj un aizsargā ādu.
 

Neorganiskie tauki
Neorganiskie tauki ir, piemēram, parafīns, ko iegūst, pārstrādājot naftu. Parafīns ir ogļūdeņradis, kura īpašības nosaka pārstrādes veids. Atkarībā no izmantošanas veida, parafīnu kombinē ar augu taukiem vai vasku. Pēc tam tiek pievienotas palīgvielas un aktīvās sastāvdaļas.


Palīgvielas
Palīgvielas ziedei piešķir noturību, stabilitāti, elastību un spēju emulģēt. Ražotājiem jāpieliek daudz pū|u, lai atrastu palīgvielas, kas lietotājam neradītu nelabvēlīgas sekas. Viena no biežāk izmantotajām palīgvielām ir propilēnglikols - spirts ar šķīdinātāja īpašībām. Ar tā palīdzību aktīvās vielas tiek pārnestas ādā. Bet tieši propilēnglikola īpašības, kas ziedei nepieciešamas noteiktos apstākļos, padara to nepiemērotu zīdaiņa ādai. Šķīdinātājs bojā vēl nenobriedušo ādu, raga slānis kļūst trausls un zaudē mitrumu. Propilēnglikolu noteikti nedrīkst lietot oklūzijas gadījumā. Turklāt atsevišķos gadījumos tas izraisa ādas kairinājumu un alerģiskus izsitumus. Tas pats attiecas uz glicerīnu, ko izmanto, lai piesaistītu ūdeni.

Augu tauki
Bez neorganiskiem taukiem arvien biežāk pamatsastāvā izmanto augu taukus - gan tīrā (augu eļļas), gan ķīmiski pārveidotā veidā. Augu tauki bioloģiski sairst un ātri bojājas, tādēļ tiem nepieciešams pievienot ķīmiskus stabilizatorus un konservantus. Daži augu tauki, piemēram, zemesriekstu eļļa, var izraisīt veselības traucējumus. Daudziem cilvēkiem ir alerģija pret zemesriekstu eļļu, tāpēc bieži vien ASV pārtikas ražotāji par zemesriekstu eļļas klātesamību norāda uz attiecīgā produkta iesaiņojuma.

Dzīvnieku tauki
Ļoti plaši kosmētikā tiek lietoti dzīvnieku tauki, piemēram, lanolīns. Zīdaiņiem drīkst izmantot tikai visaugstākās kvalitātes lanolīnu. Tomēr arī šajā gadījumā nevar novērst alerģisku reakciju iespējamību.
 

Aktīvās vielas
Raksturosim aktīvās vielas, ko visbiežāk izmanto zīdaiņu ādas kopšanas līdzekļos, īpaši ja tie paredzēti lietošanai autiņu apvidū.

Cinka oksīds
Cinka oksīdam piemīt pretiekaisuma un antibakteriālas īpašības, tas saista mitrumu un sausina ādu. Apkopjot brūces, šīs īpašības izmanto, lai uzsūktu sekrētu, kas izdalās no ievainojuma, un susinātu brūci. Cinka ziedes paliekas regulāri jānotīra no ādas. Tā kā ar ūdeni tas nav iespējams, paliekas jānotīra ar eļļu, kas var traumēt kairināto ādu.

Reklāma
Reklāma

Dekspantenols/pantenols
Aktīvā viela dekspantenols (B5 provitamīns) jau vairākus gadus tiek veiksmīgi izmantota gan brūču dziedēšanā, gan sausas vai kairinātas ādas kopšanā. Ādā dekspantenols pārtop par pantotēnskābi (B5 vitamīns), kas piedalās jaunu šūnu veidošanā bazālā slānī, kā arī aktivizē lipīdu sintēzi. Ādas šūnas un lipīdi raga slānī veido ādai ļoti nepieciešamo epidermālo barjeru. Dekspantenols sekmē dabisko ādas atjaunošanos, tādā veidā stiprinot aizsargbarjeru. Turklāt tas palīdz iekaisuma gadījumā.
Kā atšķirt 0/W un W/0 emulsiju? Lai noskaidrotu, kāda emulsija veido krēmu, ziežu vai losjonu pamatsastāvu, uzliec uz šķīvja nedaudz krēma, pievieno mazliet ūdens un samaisi ar pirkstu. Ja krēms un ūdens ātri saplūst viendabīgā, krēmīgi baltā masā, pamatsastāvā izmantota 0/W emulsija. Ja krēmu un ūdeni ir grūti sajaukt un tas veido pārslas, pamatsastāvā izmantota W/0 emulsija.


Ārstniecības augu ekstrakti
Ļoti bieži mazuļiem paredzētajos kosmētiskajos līdzekļos mēdz iekļaut dažādus ārstniecības augu ekstrakstus. Tie ir dabiskas izcelsmes, parasti - maigas iedarbības, taču dažreiz var izraisīt alerģisku reakciju, īpašu popularitāti iekarojis šāds ārstniecības augu trio - kliņģerīte, kumelīte un Virdžinijas burvjlazda.

Kosmētikas līdzekļos izmantotie konservanti: etilparabēns, heksamidīna disetionāts, jodopropinilbutilkarbamāts, metildibromoglutaronitrils, metilparabēns, fenoksietanols, poliaminopropilbigvanīds, propilparabēns.

Kliņģerīte
Kliņģerīšu ziediem ir nomierinoša, pretiekaisuma un antibakteriāla darbība. Tāpat kā citi ārstniecības augi, arī kliņģerīte var radīt alerģisku reakciju. Kliņģerītes nedrīkst lietot acu apvidū un uz gļotādas (piemēram, uz maksts vai zarnas gļotādas).
 

Virdžīnijas burvjlazda
Tās aktīvās vielas ir tanīni, īpaši hamamelitanīns un elagtanīns. Virdžīnijas burvjlazdai piemīt pretiekaisuma un antibakteriāla darbība. Parasti to lieto ādas virskārtas iekaisuma gadījumā.

Kumelīte
Kumelīšu ziedos ir tādas aktīvās vielas kā hamaaculēns, bisabolols un flavoni. Pirmie divi dziedē iekaisumu, turklāt kumelītei ir antibakteriāla darbība. Paretam kumelīte var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Ēteriskās eļļas
Dažos zīdaiņu ādas kopšanas līdzekļos ēteriskās eļļas izmanto par smaržu piedevu. Pārējos gadījumos šīs eļļas izmanto tām piedēvēto pretiekaisuma un antibakteriālās darbības dēļ. Tā kā ēteriskās eļļas ir dabiskas izcelsmes, tiek uzskatīts, ka tās nekaitē ādai. Tomēr dažas eļļas kairina ādu un rada alerģiskas reakcijas (piemēram, bergamotes eļļa un tās sastāvdaļas geraniols un citronu eļļa). Gandrīz visās ēteriskās eļļās ir daudz vielu, kuru iedarbība nav pilnībā izpētīta. Bieži vien kāds līdzeklis satur vairākas eļļas, kas var iedarboties neparedzami.