Ābolu kompots 2

 28. septembris 2009 21:00 Recepte  skatījumi: 31480



 

Kompotam piemēroti glīti, nesaspaidīti āboli. Tos nomazgā, nomizo (kompotu var gatavot arī no nemizotiem un veseliem āboliem), sagriež uz pusēm vai vairākās daļās vai izdur serdes un sagriež ripās.
Lai sagrieztie āboli nekļūtu tumši, tos ievieto ūdenī, kam pievienots etiķis vai citronskābe (uz 1 l ūdens ņem 1 tējkaroti galda etiķa vai 2 g citronskābes). Skābe aizkavē oksidēšanos un C vitamīna šķelšanos.
Ūdeni ar cukuru uzvāra, noņem putas, tad pa daļām ievieto ābolus un 1 – 2 min karsē – blanšē. Ābolus ar putu karoti izņem, liek iztīrītos traukos. Sīrupu vēlreiz uzvāra un izkāstu pārlej āboliem. Ja kompotu gatavo veikli un trauku tūdaļ noslēdz, pasterizēšana nav nepieciešama, jo produkti vajadzīgo temperatūru mikroorganismu likvidēšanai ir sasnieguši.
Ja burku noslēgšanai izmanto metāla vāciņus, tos rūpīgi notīra, novāra un uzliek, raugoties, lai uz burkas malām nebūtu sīrupa pilīšu.
Burku ievieto siltā ūdenī un pasterizē 85 grādos temperatūrā (0,5 l burkas – 10 min, 1l burkas – 15 min). Ja kompotu karsē pārāk ilgi, āboli var izjukt, uzpeldēt. Āboli uzpeld arī tad, ja sīrups ir ļoti salds vai āboli ievietoti burkā bez iepriekšējas blanšēšanas
Ja izmanto metāla vāciņus, karsēšanas laikā tos burkām gan uzliek, bet stingri pievalcē tūlīt pēc burkas izņemšanas no ūdens. Ar metāla vāciņiem noslēgtās burkas atdzesē apgāztas. Atdzesētas burkas uzglabā vēsumā.

Recepte no grāmatas: Mājturība. Uzturs/A. Kļaviņa. – Rīga: Zvaigzne, 1993
 

Sastāvdaļas

1. Āboli
1 kg
2. Ūdens
1 l
3. Cukurs
150 g


0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Lasi vēl

Kategorijas

Aktuāli

Jaunākais portālāLasīt vairāk

Jaunākie rakstiLasīt vairāk