Vai anālais sekss kaitē veselībai? Atbild seksologs

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

Portālā pie raksta Kā pārliecināt sievieti izmēģināt anālo seksu lasāms viedoklis par to, ka anālais sekss mīlniekiem var sagādāt dažādus riskus. Piemēram, fēču nesaturēšanu. Šo un citas šaubu ēnas, kas var rasties par šo citādo seksu, komentē seksologs Artūrs Šulcs.

Jā, tā ir tiesa, ka anālā seksa laikā izjūtas ir citādākas nekā vaginālā seksa laikā. Tomēr, ne caur puķēm izsakoties, cauruma izmērs vien nenosaka, cik lielu labsajūtu gūs abi vai viens no partneriem.

FOTO: Shutterstock.com

Jā, tā ir tiesa, ka anālā seksa laikā izjūtas ir citādākas nekā vaginālā seksa laikā. Tomēr, ne caur puķēm izsakoties, cauruma izmērs vien nenosaka, cik lielu labsajūtu gūs abi vai viens no partneriem.

„Anālais sekss – skan jau skaisti, bet ir viens liels BET. Nekur netiek minēti komentāri, ko par šo tēmu domā, piemēram, proktologi (speciālisti ar šaurāku novirzienu par zarnu apakšējām daļām). Netiek pieminēts, ka, šādi izstaipot ānusu, var ne tikai inficēties ar STS no salīdzinoši lielām "mikroplaisām" anālās atveres rajonā, bet ar laiku piedzīvot tādu lietu, kā fēču nesaturēšanu. Par hemoroīdiem nemaz nepieminēšu. Ja tādi jau ir, tad asiņošana var būt pamatīga un draud ar ilgu guļus – stāvus režīmu. Kā arī viegli inficēt dzimumceļus ar zarnu nūjiņu, pēc anālā seksa nodarbojoties ar vaginālo, un nesaprast vēlāk, kādēļ nevar palikt stāvoklī hroniskā iekaisuma dēļ. Diemžēl tās nav tikai manas fantāzijas par tēmu. Protams, vīrietim tas sagādā lielāku baudu kā vaginālais sekss, jo sfinkteris ir ciešāks par vagīnu, bet vai tas ir tā vērts?” Komentārs pie raksta Kā pārliecināt sievieti izmēģināt anālo seksu.


Viedokli komentē seksologs Arturs Šulcs:

„Jā, tā ir tiesa, ka anālā seksa laikā izjūtas ir citādākas nekā vaginālā seksa laikā. Tomēr, ne caur puķēm izsakoties, cauruma izmērs vien nenosaka, cik lielu labsajūtu gūs abi vai viens no partneriem. Anālais sekss nav tikai vienkāršs fizisks kontakts, tas prasa daudz lielāku savstarpēju saskarsmi un uzticēšanos. Un nereti tās ir tās būtiskās lietas, kas rada baudu. Anālais sekss nav vienkārša dzimumlocekļa ievadīšana anālajā atverē. Šis seksa veids noteikti prasa iepriekšēju gatavošanos un noskaņošanos. Tas prasa īpašu maigumu un uzmanību. Anālais sekss var arī beigties nevis ar kaut kā ievadīšanu anālajā atverē, bet tikai ar masāžu un stimulāciju konkrētajā rajonā. 

 

Reklāma
Reklāma


Jā, seksuāli transmisīvās slimības var iegūt anālā seksa laikā. Tajā pašā laikā tas ir mīts. Nereti cilvēki iedomājas – ja nodarbošos ar anālo seksu, tad saslimšu, ja ne, tad nekādas kaites mani neskars. Šajā gadījumā viss ir atkarīgs no abu partneru seksuālās dzīves. Ja viņi viens otram ir vienīgie, ja viņi ir pārliecināti, vai pat pārbaudījušies, ka neslimo ar kādu no seksuāli transmisīvajām slimībām, nav ne mazākā iemesla, lai saslimtu anālā seksa laikā. Galu galā – STS ierosinātāji pa gaisu nelido! Ja ir vēlēšanās nodarboties ar anālo seksu ar ne tik pazīstamu partneri, jālieto prezervatīvs, tādējādi sevi pasargājot. Tomēr prezervatīvs jālieto arī tad, ja ar maz pazīstamu partneri ir tradicionāls sekss.


Pamatotas bažas par anālās atveres izstaipīšanu varētu rasties tādā gadījumā, ja anālajā atverē tiktu ievadīts nesamērīgi liels priekšmets. Ja tiek ievadīts pirksts, divi pirksti vai pat dzimumloceklis, kas ir samērojams ar fekāliju izmēriem, problēmām nevajadzētu rasties. Lai neradītu atveres izstaipīšanās draudus, ar anālo seksu nevajag nodarboties katru dienu pa trijām stundām. Taču, ja tā ir svētdienas vakaru romantisma, maiguma un uzticēšanās pilna atpūta, viss būs kārtībā. 


Ja anālo seksu veic tā, lai ne vienam no partneriem netiktu nodarītas sāpes, neradīsies ne plīsumi, ne asiņošana. Hemoroīdi nav anālā seksa slimība. Tie daudz biežāk rodas tādu iemeslu dēļ kā nepareizs uzturs un sēdošs darbs.”

Saistītie raksti