Bezē kūka Pavlova ar vasaras ogām

Par tiesībām saukt to par savu nacionālo desertu cīnās Austrālija un Jaunzēlande. Abos gadījumos to saista ar slavenāko 20. gadsimta krievu balerīnu Annu Pavlovu. Šī kūka ir tik viegla un gaisīga kā balerīnas tērps! Ir vērts to mēģināt pagatavot, jo tas nebūt nav sarežģīti vai dārgi. Īstai pavlovai ir viegli zeltaina nokrāsa, tā ir trausla no ārpuses un maiga kā zefīrs iekšpusē. Ciete un skābe palīdz veidot kraukšķīgo garoziņu.

Grezno ar svaigām ogām vai sagrieztiem augļiem. Foto: Imants Ķīkulis

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Grezno ar svaigām ogām vai sagrieztiem augļiem. Foto: Imants Ķīkulis

 

8–10 gabaliņi
15 minūtes sagatavošanai
plus 1,5 stundas cepšanai

Pagatavošana:

 

1. Uzkarsē krāsni līdz 170 grādiem. Liec olu baltumus sausā, tīrā bļodā un ar mikseri saputo vieglās putās. Turpini putot, pamazām berot klāt cukuru, līdz tas viss izmantots. Puto vēl aptuveni piecas minūtes, līdz baltumu masa kļūst smaga un spīdīga. Iesijā cieti, pielej etiķi un saudzīgi iecilā, lai putas nezaudētu apjomu.
2. Izklāj plāti ar cepamo papīru.
Liec olbaltuma masu uz plāts apmēram 23 cm diametra aplī. Ārējo malu pacel augstāk, veidojot skaistas lokas ar dakšiņas kātu. Liec cepeškrāsnī un tūliņ samazini karstumu tajā līdz 120 grādiem. Cep pavlovu pusotru stundu. Ārpusei jābūt viegli zeltainai ar trauslu groziņu, iekšpusei – krēmīgi mīkstai. Gatavu atdzesē. Dziestot pavlova var saplaisāt, taču neuztraucies, tā tam jābūt.
3. Saputo krējumu ar cukuru stingrās putās un dāsni liec uz pavlovas. Grezno ar svaigām ogām vai sagrieztiem augļiem.

 

Reklāma
Reklāma

Recepte: Ieva Salmane,  stils: Ilze Dušele, žurnāls Garšīgs

 

Sastāvdaļas

  • Kartupeļu ciete - 1 1/2.tējk.
  • Saldais krejums - 200.ml
  • Baltvīna etiķis - 1.tējk.
  • Cukurs - 25.g
  • Svaigas ogas vai augļi - 25.g
  • Cukurs - 200.g
  • Olu baltumi - 4.gab