Žurnālā „Mazulis” lasi par bērnudārzniekiem un alerģijām

Jau trešo reizi Mazulis priecēs un palīdzēs atrast atbildes uz jautājumiem māmiņām, kurām ir bērniņi vecumā līdz trīs gadiem. Ja jūsu mazais vairs nav zīdainis, tad ielūkojieties žurnāla Šūpulītis pielikumā vai meklējiet Mazuli atsevišķi veikalu plauktos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv


•    Jaunākajā Mazuļa numurā vari uzzināt, kā iemācīt bērnu lekt un, vai der iegādāties batutu sportiskos nolūkos.
•    Jūsu mazulis pirmo reizi sāk bērnudārznieka gaitas, un mazais to ļoti pārdzīvo. Kā atpazīt un uzveikt bērna stresu un veiksmīgi pieradināt viņu iejusties bērnudārza ikdienā, stāsta psihoterapeite Anita Plūme.
•    Tēma par bērnu seksualitātes attīstību turpinās arī šajā numurā. Mums vēl ir daudz ko teikt!
•    Vai mazulis mani ciena? Ko darīt ja viņš sit, skrāpē un visādi izaicina – apvainoties?
•     Mazuļa fotokonkursa 2. kārta ir noslēgusies. Jūs vēl varat sūtīt skaistākās fotogrāfijas, lai balvā iegūtu pilnībā aprīkotu ratu komplektu!
•    Pārtikas alerģija Dainas Dreimanes – ASV praktizējoša Latvijas pediatres – skatījumā. Izrādās, ka jaunākie pētījumi vēsta interesantu viedokli, ko būtu vērts uzzināt arī Latvijas māmiņām. Lasiet vairāk...

Kā samazināt alerģijas risku
Par alerģiju profilaksi vēl plaši debatē. Ir droši zināms, ka krūts barošana samazina alerģiju risku, un tāpēc ārsti līdz sešu mēnešu vecumam neiesaka zīdaiņus piebarot, īpaši, ja ar alerģiju slimo vai ir slimojis kāds no ģimenes locekļiem.
Diemžēl  nav pierādīts, ka, izvairoties no biežākajiem  alergēniem zīdaiņa vecumā, alerģiju var novērst. Nesen publicētajā pētījumā salīdzināja zemesriekstu  alerģiju  5615 Izraēlas skolēnu un 5171 ebreju izcelsmes Anglijas skolēnu vidū.  Ap 69 % Izraēlas bērnu un tikai 10 % angļu bērnu zemesriekstu sviestu bija sākuši ēst līdz deviņu mēnešu vecumam. Tomēr tikai 0,17 % Izraēlas bērnu cieta no zemesriekstu alerģijas salīdzinājumā ar 1,85 % bērniem Anglijā. Ir pilnīgi iespējams, ka saslimšana notiek tieši otrādi: agrīnā vecumā nelielos daudzumos dodot bērnam ēst alerģijas izraisošus produktus,  alerģisko reakciju veidošanos var novērst. Speciālisti uzskata, ka katram zīdainim ir zināms periods jeb “logs”, kad bērna organisms var tikt iepazīstināts ar uzturvielām, ne tikai neizsaucot imūnsistēmas hipersensitivizāciju, bet pat  izveidojot toleranci. Tomēr, par spīti vecāku un ārstu frustrācijai, šis ideālais vecums joprojām paliek nezināms. Iepējams, ka, tieši novilcinot bērnu iepazīstināšanu ar visbiežāk alerģijas izraisošiem produktiem, bērniem rodas papildu alerģiju risks, tāpēc Amerikas Pediatru akadēmija nesen svītroja rekomendācijas, kas norādīja, ka līdz bērna trīs gadu vecumam jānogaida un viņam nav jādod olas, zivis un zemesrieksti.
Vairāk lasi žurnāla Mazulis jaunākajā numurā!


 

Reklāma
Reklāma