Aptaukošanās notiek vīrusa dēļ..?

Hipotēze par aptaukošanos kā infekcijas slimību jau nesusi pirmos apstiprinošos rezultātus. Ir konstatēts jau trešais adenovīrusa tips, kura klātbūtne gan dzīvnieku, gan cilvēku organismā izraisa aptaukošanos.

Vainīgs ne tikai trekns uzturs, bet arī vīruss..?

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Vainīgs ne tikai trekns uzturs, bet arī vīruss..?

Neviena cita hroniska slimība pasaules vēsturē, izņemot infekciju slimības, nav izplatījusies tik ātri un tādā apjomā kā aptaukošanās. Pandēmiskais aptaukošanās raksturs — spēja būt vienlaikus daudzās pasaules valstīs un ieraut savās važās miljardiem cilvēku — liek šķobīties stabilajiem aptaukošanās pamatiem — uzņemto un patērēto kaloriju disbalansam, nekvalitatīvam uzturam, kūtram dzīvesveidam, iedzimtībai, dažiem medikamentiem, slimībām un raudzīties uz aptaukošanos kā uz kāda noteikta vīrusa izraisītu fenomenu.

No šī vīrusa var izvairīties, nekontaktējoties ar inficētiem cilvēkiem vai ar vakcīnu, līdz kurai vēl jāgaida vismaz desmit gadu...


Protams, arī šie 21. gadsimta cilvēku aptaukbšanās iemesli ir uzskatāmi par veicinošiem nosacījumiem, bet tikai gadījumā, ja tie atrodas kombinācijā ar vienu obligātu, specifisku, bet pagaidām vēl nenoskaidrotu aptaukošanās izraisītāju, bez kura klātbūtnes organismā aptaukošanās ir izslēgta.
Par šādu pieņēmumu atklāti smīkņāt nevajadzētu, jo arī daudzu citu slimību, kuras ilgu laiku tika norakstītas uz nelabvēlīgo vides faktoru rēķina, patiesais iemesls bijis tieši viens konkrēts izraisītājs. Uzskatāms piemērs ir kuņģa čūla — kuņģa sulas hipersekrēcija, stress, nekvalitatīvs uzturs vai pretiekaisuma līdzekļu izraisīti bojājumi to nespēj izraisīt bez H. pylori baktērijas klātbūtnes kuņģī.

Vīrusa darbības mehānisms
Pētnieki uzskata, ka infekciozais adenovīruss-37 līdzīgi adenovīrušam-36 un adenovīrusu-5, tiek pārnēsāts ar klepus un netīru roku starpniecību un sen zināms kā augšējo elpceļu un dažādu acu infekciju izraisītājs.
Tas izplatās pa visu organismu, nokļūstot dažādos orgānos un audos, tajā skaitā liesā, nierēs, smadzenēs.
Nonākot taukaudos, vīruss sāk dublēties, un šajā vīrusa paškopēšanās procesā tiek radīts liels skaits jaunu tauku šūnu, kas tad arī izskaidro taukaudu izplešanos un to, kāpēc cilvēki pēc inficēšanās ar adenovīrusu kļūst apaļāki.
Vīruss cilvēka organismā var uzturēties līdz pat trim mēnešiem, bet pagaidām nevar pateikt, cik ilgs ir vīrusa radītais svarā pieņemšanās efekts pēc tam, kad tas pametis cilvēka organismu un tādas veselības problēmas kā vīrusa izraisītais klepus un saaukstēšanās ir izārstēti.
Tomēr pētījumi ar dzīvniekiem ir pierādījuši, ka tic saglabā tendenci pieņemties svarā vēl sešus mēnešus pēc tam, kad infekcija organismu atstājusi.
No šī vīrusa var izvairīties, nekontaktējoties ar inficētiem cilvēkiem vai ar vakcīnu, līdz kurai, pēc pētnieku aplēsēm, vēl jāgaida vismaz desmit gadu. Tāpat kā visas virusālās infekcijas, arī šis vīruss nav ārstējams ar antibiotikām.

Aptaukošanāslielākoties ģenētiski noteikts, bet ieteksmējams faktors
Kamēr zinātnieki meklē patieso aptaukošanās iemeslu, un, ja izdosies, tas noteikti būs Nobela prēmijas vērts, mums jāpatur prātā, ka aptaukošanās — ir tur vainīgs vīruss vai nav — jebkurā gadījumā ir ietekmējams faktors.


ĢENĒTIKA
Ja aptaukošanās vērojama no paaudzes paaudzē, tas, visticamāk, ir ģenētiski noteikts faktors. Šajās ģimenēs nepieciešams bērnus dzīvei psiholoģiski pareizi sagatavot, jau no bērnības mācīt viņiem pareizi ēst, nodarboties ar sportu un arī pašiem šos principus ievērot, nevis paust uzskatu, kas tas, kurš lielāks, ir arī varenāks. Normālas brokastis, pusdienas un vakariņas ģimenes lokā ir pirmais solis, lai bērns sāktu pareizi augt.
 

STRESS
Pētījumi pierādījuši, ka cilvēki paliek apaļāki saistībā ar stresu, jo tas pats par sevi ietekmē vielmaiņu, kas hroniska stresa situācijā reaģē mazliet citādi. Arī šo faktoru mēs varam ietekmēt.
 

Reklāma
Reklāma

SOCIĀLIE APSTĀKĻI
Aptaukošanās var būt negatīvu sociālo apstākļu sekas — mazās rocības dēļ iespējams atļauties tikai nekvalitatīvu uzturu un nav pa kabatai apmeklēt maksas sporta iestādes. Arī šis ir ietekmējams lielums, jo veselīgs uzturs ne vienmēr ir dārgs, bet biežāk vainojams izdomas trūkums virtuvē. Sports nenozīmē darbošanos ar dzelžiem vai bezierunu kustēšanos trenera vadībā, fiziski izpausties iespējams arī bez maksas.
 

SLIMĪBA
Aptaukošanās pamatā var būt arī kāda slimība, par kuru cilvēks pats nenojauš. Šādos gadījumos tikai tad, kad cilvēku piemeklējis infarkts vai insults, viņš uzzina, ka ar veselību ne tuvu viss nav kārtībā.

Vairāk jautājumu nekā atbilžu
Tomēr pētījumā aplūkotā saistība starp vīrusu un aptaukošanos ir pārāk neskaidra, lai to dēvētu par vienīgo un absolūto aptaukošanās izraisītāju.
To pierāda fakts, ka pētījumā ar cilvēku tauku šūnām, kuras tika iegūtas pēc tauku atsūksanas procedūras, tikai trešdaļai adipozo cilvēku organismā tika atrasts šis vīruss un 11% gadījumu vīrusa klātbūtne tika konstatēta arī tievu cilvēku organismā.
Tādējādi hipotēze par aptaukošanos kā tikai par adenovīrusu izraisītu infekciju tiek apgāzta, jo, pirmkārt, pagaidām trūkst loģisku skaidrojumu, kāpēc daļa cilvēku, kuri ir inficējusies ar šo vīrusu, nek|ūst resni. Iespējams, to varētu skaidrot ar faktu, ka vīruss organismā nav bijis pietiekami ilgi, lai pagūtu uzsākt pastiprinātus tauku krājumu veidošanās procesus šūnās, vai pastāv reāla iespēja, ka vīruss izsauc aptaukošanos tikai komplektā ar pārēšanos.
Otrkārt, aktuāls ir jautājums — kāpēc lielai daļai aptaukojušos cilvēku šī vīrusa klātbūtne tomēr nelika konstatēta, Tāpēc, kaut slavējami ir pētnieku nepiekāpīgie centieni atklāt vienīgo vainīgo aptaukošanās stūrakmeni, tomēr mudinām uz šiem pētījumiem pagaidām vēl raudzīties caur pirkstiem, jo tie ir vēl bērnu autiņos un pierādījumu trūkuma dēļ nespēj atbildēt uz daudziem jautājumiem.
Un, visbeidzot, apaļums līdz zināmai robežai nav kaitīgs, uz ko norāda analīzes. Ja cilvēks ir apaļš, bet viņam ir ideāls holesterīna līmenis, normāls asinsspiediens, viņš ēd, ievērojot klasiskos veselīga uztura pamatprincipus, un ir aktīvs, apa|ums ir viņa dabiskais tips. Viņš vienkārši ir spēcīgs, liels cilvēks.
Pats nožēlojamākais un reizē arī pozitīvākais par aptaukošanos ir tas, ka nekas cits to nevar ietekmēt vairāk kā tikai paši. Šis ir tas brīdis, kad viss ir jūsu rokās!
 

Autore: Linda Šlēziņa, žurnāls Veselība

Konsultējis Paula Strādina Klīniskās universitātes slimnīcas (KUS) gastroenterologs dietologs Edgars Bodnieks
Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Veselība un izdevniecību Dienas žurnāli