Sekss darba vietā - pretstresa zāles?

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

Mīlēties darbā var izvēlēties cilvēki, kuriem patīk tikt pieķertiem: sajūta, ka kuru katru brīdi kāds var ienākt, var pastiprināt uzbudinājumu. Vairāk stāsta seksologs Dainis Balodis. 

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Darbs daudziem ir ļoti nozīmīga dzīves sastāvdaļa, ja ne pati svarīgākā: simtiem, tūkstošiem cilvēku no agra rīta līdz vēlam vakaram atrodas birojā, kantorī vai veikalā, kur ne tikai strādā, bet arī dzīvo: ietur maltītes, pa tālruni audzina bērnus, kā arī kontaktē ar kolēģiem, pēc darba nekam citam īpaši laika vairs neatliek, tāpēc darbavieta daudziem kļūst par vietu, kur iepazīties.
Sekss darbā var kļūt par pretstresa zālēm — līdzekli tvaika nolaišanai.

Kolēģi ir vīrieši un sievietes

Bieži vien darba kolēģu vidū pastāv nerakstīta vienošanās, ka kolēģi ir tikai kolēģi, nevis vīrieši vai sievietes, la ir sava veida aizsardzība un lielā mērā sevis mānīšana: kolēģis ir vīrietis, kolēģe — sieviete, lai var būt pretējs efekts: ja cilvēks apzinās, ka ar otru nekas nevar iznākt, viņš sāk daudz vairāk atļauties. Ar prātu it kā saproti — ar netālu pie datora sēdošo patīkamo jauno cilvēku nekas "nespīd", jo viņš ir tikai kolēģis, tāpēc kļūsti it kā atbrīvotāka, netēlo, nesaspringsti, kā tas, iespējams, būtu gadījumā, ja ar šo cilvēku mērķtiecīgi censtos iepazīties tuvāk. Tā vārds pa vārdam, līdz abi attopaties, ka esat jau smagi iekrituši un viss jau ir noticis!

 

Vēl viens priekšnoteikums, lai darbavietā varētu nodoties mīlas priekiem — darbs nav ļoti intensīvs. Ja daudz jāstrādā, nav laika pat pasapņot, ka labprāt ar to simpātisko priekšnieka palīgu iemuktu kādā palīgtelpā un...


Lielā mērā intīmu, romantisku attiecību sākšanās darbavietā iespējama arī tāpēc, ka ar profesiju saistītajā lomā cilvēki mēdz izturēties citādi nekā ārpus tās: ja, piemēram, sieviete mājās ir bargā priekšniece, visus izbar un izrīko, tad darbā varbūt saņemas un ir pats miera, pieklājības un sirsnības iemiesojums. Profesionālais paštēls mēdz būt patīkamāks nekā tas, kāds ir ārpus darba: tā kā darbā cilvēkam ir noteiktas funkcijas, šajos "rāmjos" var funkcionēt daudz efektīvāk nekā, piemēram, ģimenē, kur šādu striktu robežu nav un sociālās lomas aprises ir krietni izplūdušākas.
Vēl viens priekšnoteikums, lai darbavietā varētu nodoties mīlas priekiem — darbs nav ļoti intensīvs. Ja daudz jāstrādā, nav laika pat pasapņot, ka labprāt ar to simpātisko priekšnieka palīgu iemuktu kādā palīgtelpā un... Šī iemesla dēļ sekss darbā, visticamāk, nav prātā arī smaga fiziska darba darītājiem: kur krietni jāsvīst, enerģijas seksam ar kolēģi neatliek. Ja slodze ir liela, lielāka iespēja, ka gadās vienas nakts attiecības ar kolēģi darbavietas izbraukuma pasākumā vai komandējumā: neierastā vidē, neiespīlēti dreskoda un noteiktā uzvedības modeļa čaulā ļaudis mēdz palaist brīvāk. Ir arī interese — kāds viņš vai viņa ir kā mīlnieks?

Izlikties nemanām?
Agri vai vēlu mīlas pārīti pamana pārējie kolēģi, kā reaģēt? Vienas atbildes nav, taču ir skaidrs, ka ar šādu situāciju neapmierināts varētu būt darba devējs: galu galā viņš saviem darbiniekiem maksā par strādāšanu, nevis par biroja telpu izmantošanu mīlas priekiem. Ja tā notiek, tas ir signāls, ka kādu varētu noslogot vairāk — ja atrodas laiks, lai apmīļotu kolēģi, kāpēc tas netiek izmantots, lai padarītu vairāk? Turklāt sekss darbavietā sajauc attiecības un salauž darba attiecību rāmi, kas šāda veida saskari kolēģu vidū neparedz. Situācija kļūst sarežģītāka ne vien no priekšnieka, bet arī pārējo kolēģu skatpunkta.

 

Sekss darbavietā — tas ir salīdzinoši vienkārši arī tāpēc, ka tā ir labi zināma vide. Kur tad citur iesi — siena kaudzē vai automašīnā?


Piemēram, kāds no mīlniekiem var lūgt piesegt viņa prombūtni vai kaut ko padarīt viņa vietā, kamēr pats ar savu sirdsāķīti paslepus, rociņās sadevušies, dodas uz kādu tumšāku kaktiņu baudīt divatni. Tam nevajag piekrist — kāpēc gan būtu jāmelo vai jāstrādā dubultā? Uz darbu ietekmi var atstāt arī mīlas pārīša attiecību kāpumi un kritumi. Piemēram, viens var izdomāt, ka pienācis laiks romāniņam pielikt punktu, bet otrs par to sarīko histērisku skandālu pa visu kantori. Kā lai šādos apstākļos strādā?! Ja tas sāk traucēt, vajag izrādīt neapmierinātību, bet, kamēr netraucē, labāk neiejaukties, kur nu vēl moralizēt.
Citādi, ja šādu attiecību rezultātā izveidojas stabils pāris: tad to saskares daļu, kas attiecas uz intimitāti, viņi iznes ārpus biroja telpām, tādējādi tā vairs nav traucējoša.
Ja tā nenotiek, no strādāšanas viedokļa seksam darbā grūti atrast jebkādus pozitīvus vai stimulējošus aspektus.

Ērti un droši

Sekss darbavietā — tas ir salīdzinoši vienkārši arī tāpēc, ka tā ir labi zināma vide. Kur tad citur iesi — siena kaudzē vai automašīnā? Neērti, ziemā — auksti, mašīnā maz vietas. Iet uz viesnīcu? Nav laika un naudas. Uz mājām pie otra? Ne vienmēr gribas, lai attiecības turpinātos arī ārpus ofisa. Pie tam var taču gadīties, ka pārī viens vai abi ir precēti ļaudis. Tad ļoti jāsaspringst, lai spētu atslēgties un nedomāt, ka kuru katru brīdi mājās var pārnākt sieva vai vīrs. Savukārt darbā zināms katrs kakliņš un drošās vietas, ir skaidrība par pārējo kolēģu kustības grafiku, zini, cikos slēdz kuras durvis un kur zināmā laikā pilnīgi noteikti neviens neienāks. Cilvēks jūtas pasargāts un netraucēts.

Prātsotrajā plānā
Šādās attiecībās gan jāapzinās, ka agri vai vēlu pienāk brīdis, kad tās vairs nevar turpināties. Nekad nevar zināt, kā tās beigsies, un ne vienmēr tas notiek gludi un eleganti: sirdssāpes, aizvainojums, nerunāšana, informācijas noplūde otra mīlnieka laulātajam draugam vai draudzenei ir tikai daži no varbūtējiem skumjajiem beigu scenārijiem.
To, ka afēra darbā lielākoties beidzas ar rezultātu (0 : 0) ar prātu apzinās katrs pieaudzis cilvēks, tomēr sākumposmā par sekām domā vien retais: vēlēšanās baudīt patīkamās izjūtas ir spēcīgāka par veselo saprātu.
Līdzīgi ir ar neskaitāmām citām nevēlamām un kaitējošām darbībām: smēķēt un dzert ir kaitīgi, un to ļoti labi apzinās arī kaislīgie pīpmaņi un iedzērāji. pārēšanās draud ar lieko svaru, un tomēr cilvēki mēdz ēst bez sāta. Vēl vairāk: nepieciešamība pēc jūtām ir tik spēcīga, ka ir svarīgi just jebko, kaut arī tās būtu sirdssāpes vai aizvainojums. Sak, galvenais, ka vispār spēju kaut ko just, un apzinos, ka neesmu pārakmeņojies un sastindzis.
 

Reklāma
Reklāma

Mīlēties darbā var izvēlēties cilvēki, kuriem patīk tikt pieķertiem: sajūta, ka kuru katru brīdi kāds var ienākt, var pastiprināt uzbudinājumu.

 

Pārkāpjot tabu

  • Mīlēties darbā var izvēlēties cilvēki, kuriem patīk tikt pieķertiem: sajūta, ka kuru katru brīdi kāds var ienākt, var pastiprināt uzbudinājumu. Citi līdzīgu iemeslu dēļ izvēlas nodarboties ar seksu automašīnā, liftā vai lidmašīnas tualetē, citi savukārt ķer adrenalīnu, mīlējoties ar partneriem ar paaugstinātu risku saslimt ar seksuāli transmisīvajām slimībām. Dziļāki šīs parādības cēloņi meklējami pelēkajā ikdienā: ja dzīve ir vienmuļa, cilvēki cenšas mākslīgi radīt asas izjūtas, kas saistītas ar risku. Izpētīts, ka sievietes, kuras sāk lietot kontracepcijas tabletes, dažkārt zaudē interesi par seksu tādēļ, ka pazūd risks, ka iestāsies grūtniecība.
  • Sekss darbavietā mēdz kalpot arī par instrumentu, lai sasniegtu vēlamo: izklaidētos, taisītu karjeru, izmantotu. Piemēram, priekšnieks var izmantot varu, lai pakļautu pēc hierarhijas zemākā līmenī esošu darbinieci — nepārgulēsi, atlaidīšu! Sieviete savukārt var likt lietā savu sievišķību, šarmu un ķermeni, lai darba devēja acīs iegūtu pārsvaru pār citu kolēģi cīņā par paaugstinājumu amatā.
  • Sekss darbā ir tīkams arī tāpēc, ka tas ir pieņemto normu un aizliegumu pārkāpums. Visādi citādi, iespējams, cilvēks ir pareizs un priekšzīmīgs, un tādu viņu pazīst arī pārējie, bet te viņš atļaujas ieslīdēt pelēkajā zonā.
  • Literatūras, kino un televīzijas iespaidā noteiktas profesijas ieguvušas hiperseksualizētu auru. Tādas ir, piemēram, medicīnas māsas un ārsti, striktos kostīmos tērptas priekšnieces, policisti vai automazgātavu darbinieki. Faktiski stāties seksuālos sakaros var jebkurā darbavietā, ja vien tajā strādā abu dzimumu pārstāvji un darbs nav fiziski nogurdinošs.

Autore: Maira Briede, žurnāls Veselība

Konsultējis seksologs Dainis Balodis
Materiāls publicēts sadarbībā ar žurnālu Veselība un izdevniecību Dienas žurnāli


Ienāc! Veselība.lv