Sālītas sēnes ziemas krājumiem

Sālāmās sēnes nav jāšķiro pēc sugām, jo sālītas tās it kā papildina cita citu. Vārīt gan vajag katru sugu atsevišķi, jo tās vārās katra citādi. Ja tiek izmantotas cūcenes, alksnenes, bērzlapes, vilnīši, tad jāliek aukstā ūdenī uz 12 stundām.

Sālītas sēnes ziemas krājumiem

FOTO: Shutterstock.com

Sēnes notīra, nomazgā vairākos ūdeņos, novāra mazliet sālītā ūdenī (tiklīdz sēnes sāk nogrimt, tās ir gatavas), izliek uz sieta, lai ūdens notek, pēc tam labi nomazgā un atkal ļauj ūdenim notecēt. Novārītās sēnes liek katlā, pieber sāli (rēķinot 60 g sāls uz 1 kg vārītu sēņu) un rūpīgi sajauc.


Sēnes saliek emaljētā spainī pie citām sēnēm un pārklāj ar tīru drānu. Sēņu sālīšanai vispiemērotākie trauki ir stikla burkas, emaljēti spaiņi vai koka toveri. Neder māla podi, jo māla glazūra sālījuma ietekmē var radīt svina savienojumus, kas ir kaitīgi veselībai.

Virsū uzliek koka vāku un slogu (akmeni). Sēnes zem sloga sablīvējas – un atdalās sula. Liekā sula jānosmeļ. Spaini pakāpeniski piepilda ar sēnēm pilnu. Pilnajam spainim virsū liek nelielu slogu. Sēnes jāglabā vēsā pagrabā.

Ilgākai uzglabāšanai mājas apstākļos sēnes jāpārliek stikla burkās un 15 minūtes jāpasterizē verdošā ūdenī. Pēc tam burkas jāaizvāko ar lakotajiem skārda vāciņiem.

Labākā temperatūra, lai uzglabātu sēnes ir 4-10C. Nav vēlams uzglabāt pārāk zemā temp., jo sasalušas sēnes ir drupatainas, melnas, mīkstas un negaršīgas.

Recepte no grāmatas: Produktu pārstrāde un konservēšana mājas apstākļos.- R: Avots,1993

 

Sastāvdaļas

Reklāma
Reklāma
  • Sēnes
  • Sāls
  • Ūdens