Kā saglabāt kuplus un veselus matus pēc dzemdībām?

Grūtniecības laikā, pateicoties dabiskajām hormonālajām pārmaiņām organismā, vairāk pievēršoties veselīgam uzturam un uzņemot vitamīnus, mati parasti kļūst kuplāki, mazāk izkrīt, taču apmēram trīs mēnešus pēc dzemdībām tie sāk pastiprināti izkrist. Vai tas ir iemesls uztraukumam? Un kā saglabāt pēc iespējas skaistākus un veselīgākus matus. Konsultē Inga Zemīte, ārste, matu problēmu speciāliste.

FOTO: Shutterstock.com

Grūtniecība un dzemdības spēcīgi ietekmē hormonālo sistēmu, šie procesi ir liels pārbaudījums sievietes organismam. Ne velti mēdz teikt, ka pirmā grūtniecība uzrāda slēptas veselības problēmas, tā ir liela slodze, tādēļ atklājas organisma vājās vietas.

Grūtniecības laikā sievietes ķermenī palielinās progesterona līmenis, kas nodrošina normālu grūtniecības norisi un sagatavo ķermeni dzemdībām. Progesterons labi ietekmē arī matus. Kamēr gaidām bērniņu un darbojas šis hormons, mati nepāriet izkrišanas fāzē, aug labāk, ir spēcīgāki. Pēc dzemdībām vēl 2-3 mēnešus šis hormons sievietes organismā ir palielinātā daudzumā, bet tad sāk samazināties un sākot no 3 līdz pat 9 mēnesim jaunā māmiņa piedzīvo īstu matkriti.


Nevajag lieki satraukties
Ir jāsaprot, ka pastiprināti zaudēt matus no trešā līdz devītajam mēnesim pēc dzemdībām nav nekas šausmīgs un bez matiem neviena nepaliks, tomēr, ja process ieilgst, noteikti vajadzētu konsultēties ar ārstu.
Nav arī ieteicams sākt lietot ļoti intensīvus matu kopšanas līdzekļus vai barojošas maskas, jo pārdozējot tie var izjaukt dabisko galvas ādas pH līmeni un mati var sākt pastiprināti taukoties. Viens no labākajiem risinājumiem šim dzīves periodam — matus nedaudz apgriezt vai mainīt griezumu.

Gan tie mati, kas neizkrita sev „nolemtajā” laikā un pateicoties grūtniecības labvēlīgajai ietekmei toreiz turpināja augt, gan vienlaikus atsākusies ikdienišķā matu izkrišana pēc dzemdībām gandrīz dubulto izkritušo matu skaitu.

 

Dzemdības ir liels stress organismam. 15% sieviešu zaudē pat līdz 20% matu un tas skaitās pilnīgi pieļaujami. Ja mati turpina krist arvien stiprāk un liekas, ka process kļūst nekontrolējams, tad jādomā, kā situāciju stabilizēt.

  • Māmiņas, kas mazuli baro ar krūti, nav ieteicams izmantot ķīmiskus līdzekļus, jo arī caur galvas ādu tie nelielā daudzumā var uzsūkties un nonākt mātes pienā, un kaitēt mazulim.

    Tādā gadījumā paliek klasiskie paņēmieni folikulu nostiprināšanai. Piemēram, lāzerprocedūras, kas uzlabo asinsriti galvas ādā un aktivizē mata šūnu dalīšanos. Ir arī speciālie losjoni, kas stiprina folikulu. Matu izkrišana stabilizējas 2 nedēļu laikā, bet tā ir simptomu  ārstēšana.

  • Vitamīni matiem vairāk palīdz profilaktiski. Ja sieviete baro ar krūti, tad labāk lietot tos pašus vitamīnus, ko lietoja grūtniecības laikā.
     
  • Sievietēm, kurām matu augšana vairāk saistīta ar hormonālajām izmaiņām, nozīmē antiandrogēnos hormonālos līdzekļus. Tie der, ja sieviete nebaro ar krūti.

 

Reklāma
Reklāma

Slodze, ko rada bērna audzināšana, ģimenes aprūpe un algots darbs, aktivizē dažādas slimības, piemēram, iedzimtu vairogdziedzera disfunkciju, kas pamazām sāk ietekmēt arī matu stāvokli. Nogurums pastiprina hronisku slimību izpausmes, kā arī pazemina imunitāti, un tas viss apdraud matu veselību. Neviens pasākums vispārējā veselības stāvokļa uzlabošanai nebūs velts — tas labvēlīgi iespaidos arī matu izskatu.

Matu kopšana
No vienas puses, matu kopšana un higiēna īpaši neietekmē to augšanu, taču izskatu gan. No otras puses, apmēram viena trešdaļa matu problēmu rada nepareizu kopšanas līdzekļu izvēle. Iegādājoties šampūnu, sievietes bieži vien vadās pēc draudzeņu ieteikumiem vai reklāmām. Ja šampūns nesniedz cerēto rezultātu, piedevām mati nespīd un galvas āda kņud, sieviete tik un tā turpina to lietot, jo reklāmā taču teikts, ka tas ir ļoti labs, un vai tad nu tik dārgu mantu lies ārā? Tas ir nepareizi — šampūns un citi matu kopšanas līdzekļi jāvērtē vienīgi pēc subjektīvām izjūtām. Jāizvērtē
•    kā šampūns puto (nepavisam nav jābūt lielām putām, liels to mākonis liecina, ka šampūns lietots par daudz, un tātad tā ir velti izšķiesta manta) — putām jābūt nelielām, sajūtai — patīkamai;
•    cik viegli ir šampūnu izskalot no matiem;
•    vai mati žūst ātri;
•    vai galvas āda nekņud un neniez;
•    cik viegli ir ķemmēt matus pēc mazgāšanas;
•    vai mati ilgāku laiku nesataukojas un saglabā spīdumu vēl dažas dienas pēc mazgāšanas.

Ja, testējot matus, pēc šīm subjektīvajām izjūtām rezultāts apmierina — šampūns izvēlēts pareizi!

Kādus līdzekļus izvēlēties matu papildu kopšanai?
Ja tie ir balināti vai krāsoti, ieteicams lietot barojošas maskas vai balzamus. Vasarā ir vērts iegādāties kosmētikas līdzekli, kam pievienots saules aizsargfaktors. Mats ir ļoti jutīgs pret ultravioleto starojumu, jo tā ietekmē tiek pārrautas mata olbaltumvielu keratīnu kopā saturošās sēra, ūdeņraža un jonu saites; rezultātā padarot matu trauslu un nespodru. Ļoti spilgtā un intensīvā starojumā ar kosmētiku vien nepietiks – galva būs jāapklāj ar cepuri vai lakatiņu. Savukārt ziemā stiprs sals traucē galvas ādas apasiņošanu un līdz ar to kaitē matiem, tādēļ lielā aukstumā ir jāvalkā cepure. Un vēl — izvairieties no matu kopšanas līdzekļiem, kas tiek reklamēti kā divi vienā! Parasti tie nesniedz ne vienu, ne otru efektu!

 

Patiesībā vitamīni nespēj padarīt matus labākus, kā tas ir ģenētiski ieprogrammēts katra indivīda ķermenī.

 

Organismā notiek ļoti daudz bioķīmisku reakciju, kurās piedalās fermenti, vienu vielu pārvēršot par kādu citu, kas ķermenim tobrīd nepieciešama. Vitamīni ir fermentu sastāvdaļas, tie vajadzīgi, lai fermenti varētu darboties. Tas nozīmē: ja vitamīna pietrūkst, ferments nestrādā, reakcija nenotiek un dziļi šūnu līmenī kaut kas nedarbojas, kā vajag. Parasti organisms šo reakciju kompensē, atrodot ceļu un paņemot vajadzīgo vielu no citiem audiem. Mūsu ķermenis ir „daudzprofilu rūpnīca”, kuras kompensējošie mehānismi strādā ļoti labi. Vitamīnu papildu uzņemšana garantē, ka organismam nebūs pārmērīgi jāpiepūlas, ražojot tam nepieciešamās vielas, un mēs jutīsimies mundrāki. Taču nevajag iedomāties, ka vitamīni varētu izaudzēt matus, tie augtu tik un tā, vienīgi, ja, šūnām daloties, kāda vitamīna hroniski trūkst, mats var veidoties trauslāks. Šā iemesla dēļ vitamīni ir ieteicami, jo ar uzturu tos uzņemt pietiekamā daudzumā ir grūti. Vitamīni apgādā matu ar visu tā attīstībai nepieciešamo, taču nespēj nodrošināt, ka tas sāks augt ātrāk un kļūs spēcīgāks, nekā tas dabiski iecerēts mūsu ķermenī.

Pareizas matu kopšanas ābece
1.    Ar šampūnu rūpīgi izmazgā matus. To var darīt divas reizes, jo pirmajā no matiem tiek noņemti putekļi, netīrumi un veidošanas līdzekļi un tikai otrajā tiek sasniegta un attīrīta galvas āda; taču, īpaši, ja mati tiek mazgāti bieži, lai nodrošinātu šo funkciju pilnīgi pietiek matus mazgāt ar šampūnu vienu reizi!!
2.    Rūpīgi izskalo šampūnu. Nereti sievietes ir pārsteigtas, kādēļ pēc matu mazgāšanas frizētavā tie izskatās tik labi un mirdz. Viens no iemesliem — rūpīga skalošana.
3.    Matus nosusina, vēlams — ar sasildītu dvieli. NEBERZĒT — tas bojā mata kutikulu!!
4.    Matus apstrādā ar kondicionieri vai masku.
5.    Atkarībā no līdzekļa specifikas to izskalo.
Jāatzīst, ka liela daļa sieviešu kondicionieri joprojām lieto nepareizi – liekot slapjos matos, no kuriem lielākā daļa vienkārši mehāniski notek. Sauss sūklis uzsūc vairāk šķidruma nekā slapjš — gluži tāpat ir ar matiem. Ja mati zaudējuši spēku un elastīgumu, to vismaz daļēji var atgriezt maska.
Labs veids, ka uzlabot ādas trofiku ir galvas ādas maska ar Chiroxy krēmu (tas nopērkams aptiekās!). Krēms jāuzklāj uz ādas pa atšķirtiem celiņiem ik pēc aptuveni 2 cm un jāatstāj uz 2-12 stundām. Nanosomās esošais skābeklis aktīvi iesūcas ādā uzlabojot tās vielu maiņas aktivitāti, turklāt efektīvi mitrina pašu ādu.