Grāmata “Piedzimt bez vardarbības”

Piedzimt bez vardarbības ir grāmata mammām, kas vēl atvērs sevi jauna cilvēka ienākšanai pasaulē. Grāmata tētiem, kas vēlas klusi un sildoši būt šim notikumam klāt. Grāmata tiem, kas ir bijuši un ir līdzās mazu cilvēku ienākšanai pasaulē, jo tas ir viņu darbs. Grāmata tiem, kas jūt un kas ieklausās. Grāmata tiem, kas ir gatavi veidot uzticēšanās un cieņas pilnas attiecības ar tikko dzimušiem bērniem.


 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sadarbojoties grāmatu apgādam Mansards un ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centram Līna, klajā nākusi franču ārsta Frederika Leboijē grāmata Piedzimt bez vardarbības, kuru latviešu valodā tulkojusi Linda Vītuma.

 

“Gadu simtiem tika un joprojām tiek uzskatīts, ka brašs jaundzimušā kliedziens ir kā apliecinājums veiksmīgam dzemdību iznākumam. Frederiks Leboijē bija viens no pirmajiem, kas pagājušā gadsimta 70. gados noticēja, ka bērniņš, par kura sāpēm dzimstot un nepatīkamajam sajūtām, ienākot aukstā, skaļā, spilgti apgaismotā pasaulē, nekad neesam domājuši, patiešām jūtas tā, kā viņš to nepārprotami rāda. Cieši sakniebtas acis, sarauktas uzacis, raudas, griešanās prom, spārdīšanās, roku savilkšana dūrītēs, trīcēšana... Leboijē bija pārliecināts, ka tas apliecina: bērnam ir spēcīgi negatīvi pārdzīvojumi. Savu vērojumu iespaidots, viņš sāka pārveidot vidi, kādā mazuļi nāca pasaulē, un kļuva par liecinieku tam, ka var dzimt bez sāpēm un pārbīļa,” grāmatas priekšvārdā raksta Līnas psiholoģe Vita Kalniņa.

Reklāma
Reklāma


Savukārt ārste un mājdzemdību vecmāte Dina Ceple uzsver, ka “grāmata liek paraudzīties uz sevi no malas — gan uz savu ierašanos šajā pasaulē, sajūtām un atmiņām, gan uz savu darba pieredzi un citu dzemdībās piedzīvoto. Pats grūtākais laikam, rakstītajā atpazīstot savas izjūtas, ir nenobīties, bet rast iekšēju spēku, lai ikdienas darbā tuvotos iespējami saudzīgai attieksmei pret atnākošo mazo cilvēku”.

Grāmatas nopērkamas Latvijas grāmatnīcās, ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centrā Līna Miera ielā 17-4, Rīgā, kā arī Mansarda mājas lapā: www.apgadsmansards.lv.